Nu är det klart att det inte blir någon påsk i skidbacken i år. Över hela fjällvärlden varslas säsongsanställda, och på många håll hänger de fastanställdas situation på hur sommaren blir.

Diskussionen huruvida skidanläggningarna ska tillåtas att hålla öppet säsongen ut har varit intensiv. Folkhälsomyndigheten har inte gått ut med något förbud, men råder nu anläggningarna att stänga. Anledningen är framför allt att man inte vill belasta sjukvården i glesbygdsområdena. De senaste dagarna har alla stora svenska skidanläggningar meddelat att de följer rådet.

På Skistar i Åre är stämningen låg, säger Patrik Svärd, lifttekniker och klubbordförande.
– Det är nattsvart, kan man säga. Inte roligt alls. Lite tagen på sängen är man ju. Att det skulle komma en sjukdom och slå undan benen för alla. Det är som en film. Det gick jättebra för oss, säger han.
I dag på eftermiddagen varslades alla anläggningens hundratals säsongare om uppsägning, berättar Patrik Svärd. Många av dem är sådana som arbetar säsong i Åre i stort sett året runt.
– En del har gjort det i upp till tio års tid. De får ju också gå nu, det är tufft.
Hur det blir för de tillsvidareanställda på Skistar i Åre vet han inte.
– Det vet vi inget om än. Om jag ska killgissa med mycket på fötterna, så tror jag att vi ska vara kvar och städa upp resten av säsongen. Som det ser ut just nu.

På Idre Fjäll informerades personalen under gårdagen, säger Petter Zetterqvist, skidlärare och ordförande för HRF:s avdelning Mitt.
– Det var infomöten på alla avdelningar. Folk har förståelse för läget.
De säsongsanställda har redan varslats om uppsägning. För de tillsvidareanställda förhandlar företaget om korttidspermitteringar, säger Petter Zetterqvist.
– Jag tror att vi kommer att få till permitteringarna. Jag tror att de flesta tycker att det känns okej.
Den grupp som berörs mest tror Petter Zetterqvist är samma som i Åre: de som arbetar både vinter- och sommarsäsong här.
– För många som bor här går säsongerna i varandra, de känner sig nästan som tillsvidareanställda. Men de blir också varslade och om två veckor går de hem, säger han.
Vanligtvis smygstartar sommarsäsongen redan i mitten av maj. Det osäkert om det blir så i år.
– Ingen vet ju hur länge vi kommer att behöva ha stängt. Man får klura på om vi har någon verksamhet att starta upp sedan, säger Petter Zetterqvist.

Eva Helleberg är ansvarig för stugservice på Hemavan Alpint, och suppleant i HRF:s avdelning Nord. Hon säger att beskedet om stängningen var rätt väntat.
– Det kom inte som någon överraskning, vi anade att det kunde bli så.
Även här har de säsongsanställda redan sagts upp. Eva Helleberg säger att förståelsen är stor, men att det är många säsongare som gärna vill stanna kvar.
– Många har ju inget jobb att åka hem till, så de vill hellre vara kvar här. Vi försöker tipsa om andra jobb i kommunen, inom vården och hemtjänsten.
De tillsvidareanställda, som Eva Helleberg, har inte varslats eller korttidspermitterats. Hon tror att deras situation hänger på hur det blir i sommar.
– Om gud vill kanske vi får en sommarsäsong och folk kan åka upp i gondolen och vandra.
Om gud vill kanske vi får en sommarsäsong.Eva Helleberg
Eva Helleberg beskriver känslan just nu som tudelad. Å ena sidan innebär stängningen ett stort ekonomiskt avbräck för en liten glesbygdsort. Å andra sidan känns det tryggt att risken för viruset minskar, säger hon.
– Vi har inte samma resurser här uppe, vi har 25-40 mil till närmaste akutsjukvård.
En positiv effekt ser hon: att många här uppe har gått med i både fack och a-kassa.
– Man kanske har tänkt tidigare att man klarar sig själv. Men nu ser man att det kan vara händelser utifrån som man inte kan påverka själv. Då är det bra med facket och a-kassan.