Ur temat Coronakrisen
Nyheter säsong

Munskydd och luft på årets julbord

Årets julbordssäsong kommer inte bli som andra. Färre gäster, munskydd och slot-tider är några av lösningarna som restaurangerna tar till för att coronasäkra julborden.

Publicerad 15 oktober 2020
Munskydd och luft på årets julbord
Förra årets julbord på Tyrol på Gröna Lund. Årets julbord kommer att ha samma tema som tidigare år, men med mer avstånd, slot-tider och plexiglas. Foto: Claes Helander/Gröna Lund
Micke Eriksson. Foto: Julbordsmäklarna

Vanligtvis ligger julbordsförberedelserna i startgroparna så här års. Men i år är det inte som vanligt. Det säger Micke Eriksson, delägare till Julbordsmäklarna, som hjälper framför allt företag med julbordsbokningar. Förra året förmedlade bolaget runt 30 000 julbord till 750 olika företag. I år är läget ett annat.
– Mellan maj och augusti tappade vi mellan 70 och 90 procent av förfrågningarna, sedan har det hämtat sig lite. Vi räknar nog med att landa på ett tapp på 50 procent i år.

Micke Eriksson säger att de får in många frågor kring avbokningsregler och hur restaurangerna hanterar coronaviruset.
– Vi hanterar dagligen frågor kring hur restaurangerna anpassat sina verksamheter utifrån covid-19 samt om man kan anpassa vissa avbokningsvillkor.

Det är också många restauranger som valt att inte servera traditionella julbord i år, säger Micke Eriksson.
– En del restauranger som kanske inte är riktigt etablerade julbordsställen har i år valt att satsa på alternativa menyer och serveringssätt, vilket vi också ser en ökad efterfrågan på.

Det finns ett uppdämt behov av att jobba.Niclas Andersson, restaurangchef på Tyrol

Niclas Andersson. Foto: Elis Hoffman

På restaurang Tyrol på Gröna Lund i Stockholm dukas första julbordet upp i slutet av november. Det är efterlängtat bland personalen, berättar restaurangchef Niclas Andersson.
– Många har varit sysslolösa eller jobbat deltid på andra ställen, så det finns ett uppdämt behov av att jobba. De är jätteglada och ser fram emot det.

Konceptet är detsamma som tidigare år – julmat på buffé med norrländskt och vilt som tema. Men gästerna kommer att vara färre, ungefär hälften mot tidigare år, och det kommer att vara betydligt mer luft mellan sällskapen.
– Vi kommer att styra dem mer aktivt. Sedan har vi infört slot-tider, så att inte alla kommer och går samtidigt. Och ingen sitter på tid, som tidigare. Det gör att det inte blir kö i garderoben eller utanför, säger Niclas Andersson.
Niclas Andersson berättar att de också tittar på att sätta plexiglas över buffén.
– Vi vill kunna visa upp all den fina maten, men samtidigt skydda den.

Det kommer att finnas gott om handsprit och möjligheter att tvätta händerna. Dessutom får all personal som vill bära munskydd och handskar, säger Niclas Andersson.
– De får göra det som känns bra för dem.

Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys med facket och företagshälsovårdenTina Resch, vice vd Liseberg

Tina Resch. Foto: Liseberg

Även på Liseberg i Göteborg kommer det att serveras julbord i år. Även om det är i reducerad skala, berättar vice vd Tina Resch.
– Vi kommer att ha öppet på en av våra julbordsrestauranger, Hamnkrogen. Men vi kommer att ha färre platser än tidigare år.

Hon berättar att en rad åtgärder har vidtagits för att coronasäkra både för julbordsgästerna – och personalen.
– Vi har gjort en risk- och konsekvensanalys med facket och företagshälsovården över personalens säkerhet. Vi kommer till exempel att ha det luftigare mellan borden, plexiglas, olika zoner på julbordet, handsprit och tider så att gästerna inte krockar med varandra. Vi har jobbat mycket med logistik.

Hur mycket gäster det kommer att bli återstår att se, säger Tina Resch. Flera tusen julbordsgäster var redan bokade sedan tidigare, och de senaste månaderna har gäster både bokat av och på.
– Det är väldigt osäkra tider att servera julbord. Vi får se hur det slutar. Det beror nog mycket på hur smittspridningen utvecklar sig i samhället.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här