Ur temat Coronakrisen
Nyheter nöjesparker

HRF: ”Olyckligt att nöjesparkerna inte får öppna”

I dag kom beskedet att nöjesparkerna inte undantas från begränsningen på 50 personer. Malin Ackholt, ordförande för HRF, tycker att beslutet är olyckligt.

Publicerad 22 juni 2020
HRF: ”Olyckligt att nöjesparkerna inte får öppna”
Det mesta talar för att nöjesparkernas åkattraktioner står stilla i sommar. Foto: Carina Andreasson/Mostphotos

Sommaren har länge varit oviss för landets nöjesparker på grund av de tillfälliga reglerna för offentliga sammankomster. I dag kom beskedet att nöjesparkerna inte undantas från reglerna.
– Det blir inga förändringar för ordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning och anser att de lättnader av restriktioner som faktiskt gjorts inför sommaren räcker, säger inrikesminister Mikael Damberg till Ekot i Sveriges radio.

Julia Vasilis. Foto: Liseberg

På Liseberg i Göteborg tycker man att beskedet är tråkigt.
– Det var dystert. Läget är väldigt mörkt just nu, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.
Hon säger att nöjesparkens ledning nu ska analysera situationen och se vad konsekvenserna blir.
– I praktiken innebär det att vi inte kan öppna, men vi har inte hunnit sätta oss ner ännu.
Samtidigt är det skönt att äntligen få ett tydligt besked, säger Julia Vasilis.
– Ovisshet är ju också väldigt tufft, även om hoppet levde. Men det är svårt att stå i startblocken så länge som vi har gjort. Man blir trött.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Hotell- och restaurangfacket tycker att det är synd att nöjesparkerna inte ens får möjlighet att visa sig ansvarsfulla, säger ordförande Malin Ackholt.
– Jag tycker att det är olyckligt. Det är värt att pröva, att låta dem öppna och visa att de kan driva sin verksamhet tryggt och säkert. Nu ges inte den möjligheten.
Konsekvensen blir att en stor mängd sommarjobb uteblir i år, och på många parker varslas nu även tillsvidareanställda om uppsägning.
– Det är klart att det är problematiskt i en situation med redan hög arbetslöshet. Det är ett allvarligt läge, säger Malin Ackholt.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Nöjesparker

Gröna Lund anställer 1 100

I dagarna kommer Gröna Lund i Stockholm att skriva under runt 1 100 anställningsavtal för säsongsjobbare. "Nu kommer vi att göra många glada", säger Magnus Widell, vd på Gröna Lund.

Publicerad 17 maj 2021 Kommentera
Gröna Lund anställer 1 100
Från den 1 juni lättas restriktionerna och nöjesparkerna kan öppna. Det betyder jobb för 1 100 personer på Gröna Lund, berättar vd Magnus Widell. Foto: Colourbox, Frans Hällqvist

Det har varit en lång väntan för nöjesparker, som har tvingats hålla stängt i mer än ett år. I förra veckan kom beskedet att de får öppna den 1 juni, med viss begränsning.

– Vi är lättade och glada. Vi har levt med ganska mycket besvikelse under så lång tid, säger Magnus Widell.

För nöjesparker gäller att de får ta in en besökare per 20 kvadratmeter. Det betyder för Gröna Lunds del att de kan ta in 3 100 personer samtidigt. För att maxa antalet besökare kommer man att erbjuda förmiddags- eller eftermiddagspass.

– Om vi får den beläggningen som restriktionerna tillåter så kommer vi att gå runt. Men det ger oss inte utrymme att investera i nytt, säger Magnus Widell.

Det är många säsongsjobbare som har levt med osäkerhet kring om de ska få jobba i sommar eller inte. För 1 100 personer som kommer att anställas på Gröna Lund är inkomsterna i sommar säkrade.

– Det har varit en väldigt stor oro, och det finns folk som har hoppat av. I nuläget känner jag ingen oro över att vi inte får ihop tillräckligt med personal. Det som kan bli problematiskt inte bara för oss, det är på kocksidan, säger Magnus Widell.

Även om man är lättad över att restriktionerna anpassas den 1 juni så lever besvikelsen över hur nöjesparkernas verksamhet hanterats kvar.

– Vi är de enda parkerna i Europa som inte fått hålla öppet. Jag tycker att man har använt oss som symbolpolitik, som ett bevis på att man tar pandemin på allvar, säger Magnus Widell.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 133 artiklar

Alla artiklar i temat (130 till)