Ur temat Coronakrisen
Nyheter utbildning

Klart för utbildning under permittering

Nu blir det möjligt för anställda att utbildas och valideras under korttidspermitteringen. Ett utmärkt sätt att lösa kompetensbristen i branschen, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 6 maj 2020
Klart för utbildning under permittering
Arbetsgivare kan nu erbjuda utbildning, validering eller kompetensutveckling till sin korttidspermitterade personal. Foto: Mostphotos
Per Persson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det nya avtalet mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita gör det möjligt för arbetsgivare att kompetensutveckla eller validera sin personal under korttidspermitteringen.
– Vi ser det som en jättemöjlighet, både för arbetsgivaren som får anställda med bredare kunskap och för den anställde som får bredda sina kunskaper, kanske utöver sin bransch, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Att det finns intresse bland företagen är tydligt, säger han.
– Det är många arbetsgivare som hört av sig till HRF:s lokala ombudsmän med frågor om detta, säger Per Persson.

Så här säger avtalet

  • Företag som vill kompetensutbilda eller validera anställda ska påkalla en lokal förhandling. Under denna ska parterna bland annat komma överens om innehållet i utbildningen, och vilken personal som ska utbildas eller valideras.
  • Utbildningen ska vara frivillig och vara till nytta för både företag och anställda.
  • Den får enbart ske på betald permitterad arbetstid. Inget ordinarie arbete får ske under utbildningstiden.
  • Arbetsgivaren ska stå för alla kostnader i samband med utbildningen, som ska resultera i någon form av intyg eller certifikat till den anställde.
  • Om det handlar om validering ska UHR:s valideringsredskap användas.

Han ser det nya avtalet som en stor möjlighet för hotell- och restaurangbranschen att ta tag i problemet med kompetensförsörjning.
– För två månader sedan pratade vi mycket om kompetensbristen. Nu har branschen en möjlighet att själva hantera problemet. Den tiden har inte funnits tidigare.

Arbetsgivare som vill kompetensutveckla eller validera sina anställda måste först teckna ett lokalt avtal, antingen med sin HRF-klubb eller med någon av HRF:s lokala avdelningar.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)