Ur temat Coronakrisen
Nyheter vaccin

Ikea i Storbritannien sänker sjuklöner för ovaccinerade

Ovaccinerade anställda på Ikea i England kan få sänkt sjuklön om de måste isolera sig. Det har företaget beslutat, samtidigt som man erbjuder personalen att vaccinera sig på arbetstid.

Publicerad 19 januari 2022
Ikea i Storbritannien sänker sjuklöner för ovaccinerade
Ikea har över 10 000 anställda i Storbritannien. Företaget erbjuder personalen att vaccinera sig på arbetstid. Foto: Alexander Blinov / Mostphotos

I Storbritannien har Ikea sänkt sjukpenningen för viss ovaccinerad personal. Det handlar om ovaccinerade som, i enlighet med brittisk lag, måste isolera sig efter att ha varit i nära kontakt med en coronasmittad. Och bara de som tidigare har hög sjukfrånvaro. Det skriver flera brittiska tidningar.

Den sänkta sjukpengen kan motsvara så lite som en knapp fjärdedel av den normala lönen för en anställd på företaget och ligger på landets lagstadgade miniminivåer. Summan motsvarar ungefär 1 800 svenska kronor i veckan.

Sänkningen gäller inte anställda som har särskilda skäl att inte vaccinera sig. Den som är sjuk får samma sjuklön som tidigare, och den som vill vaccinera sig får göra det på arbetstid.

Enligt en artikel från BBC skulle ett agerande som Ikeas kunna motivera fler att vaccinera sig, men det kan också få effekten att färre testar eller isolerar sig, eftersom de inte har råd att vara borta från jobbet med en så låg ersättning.

I Sverige har vi smittbärarpeng som betalas ut av staten. Därmed kan inte arbetsgivarna påverka hur mycket du får i ersättning om du tvingas stanna hemma. Du ansöker om pengen hos Försäkringskassan.

I vanliga fall krävs läkarintyg för att få smittbärarpeng, men under pandemin har regeringen tillfälligt tagit bort kravet under vissa perioder. Det nuvarande undantaget gäller till sista mars i år.

Smittbärarpengen motsvarar knappt 80 procent av din lön, men ger högst 810 kronor per dag.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här