I krisens spår vill arbetsgivare korta anställdas arbetstid. Men om flera personer får sänkt arbetstid blir alla förlorare, säger Per Persson, avtalssekreterare för Hotell- och restaurangfacket.
Hotell- och restaurangfacket har de senaste veckorna blivit kontaktade av flera arbetsgivare som vill dra ner på arbetstiden för hela eller delar av sin personal. Detta samtidigt som de har ingått avtal om korttidsarbete.
Det kan kännas solidariskt att flera personer går ner i tid i stället för att en eller flera blir helt uppsagda, men detta är något som HRF definitivt avråder från, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.
– Säger företaget i stället upp någon eller några har de full a-kassa, SGI och möjlighet att söka nytt jobb, kanske byta bransch.
Den som får sin tjänst hyvlad får lägre SGI, sjukpenninggrundande inkomst, och a-kassa. Dessutom kan det vara svårt att fylla upp en tjänst på 30 eller 50 procent, säger Per Persson.
– Om en arbetskamrat är på väg att förlora jobbet tänker man kanske att ”då går vi alla ner i tid”. Men det avråder vi från, eftersom det rör om i livet för alla individerna. Hyvlingen gör att alla blir förlorare.
Om korttidsarbete
- Korttidspermittering/korttidsarbete är ett sätt för arbetsgivarna att sänka lönekostnaderna utan att det drabbar de anställda alltför hårt.
- Den anställde kan arbeta 40 – 80 procent men ändå få över 90 procent av lönen. Arbetsgivaren betalar 47,5 – 81 procent av den tidigare lönen. Den anställde avstår mellan 4 och 7,5 procent. Staten står för resten.
- Korttidsarbetet har införts som en följd av de många varslen under coronakrisen. Tanken är att de som korttidspermitterats ska kunna återgå till sitt arbete efter krisen, med samma anställningsgrad.
När HRF har förklarat sitt resonemang för de arbetsgivare som begärt förhandlingar om neddragen arbetstid har de hittills förstått.
– Men om arbetsgivare framöver inte gör det, kan HRF välja att säga upp kollektivavtalen om korttidspermittering, säger Per Persson.
Kollektivavtal krävs för att arbetsgivaren ska få pengar från Tillväxtverket vid korttidspermittering.
Per Persson har ett budskap till anställda som överväger att gå med på hyvling:
–Att man går med på hyvling garanterar inte att man har kvar jobbet på sikt. Det finns ingenting som säger att arbetsgivaren inte senare säger upp deltidstjänsterna.