Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

Snart krävs vaccinationsbevis på konserten

Smittan ökar på flera håll i Europa. Folkhälsomyndigheten räknar med att den utvecklingen når Sverige inom kort. Därför vill man nu införa vaccinationsbevis på tillställningar med mer än 100 personer inomhus.

Publicerad 18 november 2021
Snart krävs vaccinationsbevis på konserten
Vaccinationsbevis krävs vid större tillställningar inomhus. Foto: Mostphotos (Montage)

Den som planerar att gå på julkonsert eller följa favoritlaget i hockey på plats gör klokt i att ladda ned ett vaccinationsbevis. Från den 1 december kommer det nämligen att krävas för att få delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än 100 personer inomhus.

Verksamheter som inte vill använda sig av vaccinationsintyg kommer i stället att få förhålla sig till restriktioner kring antal kvadratmeter per person och avstånd mellan sällskap.

Så funkar vaccinationsintyg

  • Enklast laddar man ned ett intyg från covidbevis.se. Det förutsätter att du har en e-legitimation, som bank-id.
  • Covidbeviset kan du också använda om du reser utomlands, där det ofta är ett krav för att till exempel få äta på restaurang.

Samtidigt vill regeringen förlänga den tillfälliga pandemilagen till den sista maj. Lagen innebär att man kan införa restriktioner i fler verksamheter, som handelsplatser och gym.

Restauranger, som lyder under ordningslagen och smittskyddslagen, får bedriva verksamhet som i dag även efter den 1 december. Det är åtminstone beskedet för tillfället.
– Regeringen är beredd att införa restriktioner även i andra verksamheter. Det kan inte uteslutas, säger kulturminister Amanda Lind.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här