Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Nöjesparkerna förbereder öppning

Efter mer än ett år utan verksamhet väntar nöjesparkerna otåligt på att få öppna. På Skara Sommarland satsar man nu allt på öppning, alternativet finns inte.

Publicerad 31 mars 2021
Nöjesparkerna förbereder öppning
Pelle Svensson, attraktionstekniker på Skara Sommarland, har mycket att göra när parken förbereder öppning. Foto: Thomas Harrysson
Pelle Svensson. Foto: Thomas Harrysson

Det är bråda tider för Pelle Svensson, attraktionstekniker på Skara Sommarland. Detta trots att parken varit stängd sedan slutet av sommaren 2019.
– Vanliga år har vi inne en del entreprenörer som jobbar med underhåll, men det har vi inte haft i år så vi har fått göra fler saker själva. Men det har faktisk varit lite spännande, säger Pelle.

Han är en av parkens få kvarvarande tillsvidareanställda. Under förra året var det många som sades upp eller själva valde att lämna, berättar Pelle.
– Det var nog en del som kände att vår bransch var för osäker och hittade andra jobb.
Det värsta med det gångna året har varit all ovisshet, säger Pelle.
– Att man inte vet vad som ska hända eller när vi kan öppna, det har varit jobbigt.

Janne Nilsson. Foto: Skara Sommarland

Läget är fortfarande ovisst för landets nöjesparker. Regeringen har aviserat lättnader i pandemilagen som skulle innebära att parkerna skulle få ett maxtak på 500 personer, eller max en person per 20 kvadratmeter. Det första beskedet var att ändringarna skulle träda i kraft den 11 april, men på tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten via statsepidemiolog Anders Tegnell att man vill att lättnaderna skjuts fram.

På Skara Sommarland, som brukar öppna först i början av juni, hoppas man att smittspridningen hinner minska till dess.
– Att vi kommer att öppna, det är jag säker på. Och förhoppningsvis har smittan hunnit minska till början av juni när vi öppnar, så att vi kan ta in fler än en på 20 kvadrat, säger Janne Nilsson, vd för Skara Sommarland.
Han kallar 2020 för ett riktigt skitår.
– Det har varit kris. Det är fortfarande kris. Just nu lever vi på lånade pengar, så vi måste öppna i år.

Just nu pågår rekryteringen av alla säsongsanställda som behövs i parken, runt 500 personer. Utslaget på antalet gäster så innebär det faktiskt fler anställda än vanligt, säger Janne.
– Vi kommer att behöva till exempel trängselvakter och värdar som hjälper till att hålla avstånd. Sedan har vi infört mer och bättre städrutiner, som också kräver folk.

Vi lever på lånade pengar.Janne Nilsson, vd Skara Sommarland

Söktrycket är stort, berättar han. Runt 2 000 personer har sökt jobb på parken i år. Det är också betydligt fler äldre än vanligt som har sökt, säger Janne.
– Inte bara sådana under 25, som vi brukar ha. Det beror så klart på pandemin. Men det är vi jätteglada för, vi har alltid lite brist på äldre personal.

För att hålla koll på antalet besökare kommer alla biljetter att vara förbokade. Pelle Svensson berättar att de har noggranna planer för hur de ska se till att det inte blir trängsel i parken.
– Det är så klart en utmaning, men vi funderat och försökt hitta lösningar för våra attraktioner.
Personalen arbetar redan nu coronasäkert, även utan gäster, berättar Pelle.
– Vi kör ganska hårda restriktioner. Det är ytterst sällan vi träffas. De som kan jobbar hemifrån, och vi på tekniksidan har fått ett nytt stort fikarum så att vi kan hålla avstånd. Det går ganska bra, tycker jag.

Han ser hoppfullt på sommaren. Alternativet, att de inte skulle få öppna, finns inte, säger Pelle.
– Det enda vi var lite rädda för att det skulle bli ytterligare ett år utan verksamhet. Men nu känns det ganska positivt. Det måste ju lätta någon gång.

Ingår i temat: Coronakrisen 144 artiklar

Alla artiklar i temat (141 till)
Fokus TRE ÅR MED TRANELLSKA

Nya kollegor på tillväxt

Drömmar om utlandet, restaurangliv och eget företag. Allt ryms hos ettorna på Tranellska gymnasiet i Västerås. Vi hänger med ett gäng elever – från skolstart till studenten!

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
Nya kollegor på tillväxt
Första terminen för Benjamin Nygren, Moa Gunstedt, Finley Rejström, Lovisa Enlund, Jasmine Constable och Ingrid Pettersson. Foto: Jonas Bilberg

Utsikten från den gamla hotellbyggnaden är slående. Den här höst­dagen visar sig Mälaren och Västerås från sin bästa sida.
Ica-koncernen hade länge provkök, utbildningslokaler och hotell i lokalerna, och Best Western har huserat i huvudbyggnaden.

I dag finns ­Tranellska gymnasiet i Västerås här. För ett par veckor sedan började 57 elever på skolan. Hotellrevyn kommer att följa sex av dem, från start till studenten om tre år.

I entrén är såväl ljudnivån som stämningen hög. Här samlas lärare och elever för fika och prat.
Moa Gunstedt vickar på en flaska Mer och funderar på vad som fick henne att söka till Restaurang och livsmedel.
– Ett tag funderade jag på att söka idrottsprofil, men jag tränar fotboll och innebandy i princip varje dag, så det får jag redan på fritiden. Jag har alltid gillat att laga och äta mat, och kollar mycket på matlagningsprogram på tv.

Moa, som tidigare tyckt att skolan var långsam och ganska tråkig, har fått ny energi sedan hon kom till gymnasiet.
– Nu tycker jag att det är roligt. Dagarna går snabbt, säger hon.

Benjamin Nygren vill lära sig laga riktigt god mat och ser fram emot kurser i mer avancerad matlagning. Här får han hjälp av läraren Eddie Carlsson i metodköket. Foto: Jonas Bilberg
Av de 57 nya eleverna som började i augusti är det bara tio som går Tranellskas Hotell- och turismprogram. Foto: Jonas Bilberg
Ingrid Pettersson drömmer om att baka och starta eget i Paris. Men först läggs grunderna. Här dukning med klasskompisen Moa Gunstedt. Foto: Jonas Bilberg

Av de 57 nya eleverna är det bara tio som går Hotell och turism. Perfekt, tycker Jasmine Constable.
– Jag gick in i väggen i nian, så för mig var det en lättnad att det var en liten klass. Det gör hela klassen till engrupp. Vi klickade redan andra dagen. Det är verkligen en blessing in disguise.

Det känns som att vi är en stor grupp vänner. Lovisa Enlund

Den goda stämningen bekräftas av Lovisa Enlund och Finley Rejström. Alla verkar de glada och en smula för­vånade att de så snabbt blev sammansvetsade.
– Det känns som att vi är en stor grupp vänner. Alla kan vara med i diskussioner på lektionerna, säger Lovisa.
Drömmen är ett jobb där hon kan få människor att må bra.
– Antingen jobbar jag på hotell, och så småningom äger jag ett. Annars vidare­utbildar jag mig till terapeut eller psykolog. För mig är det lite samma idé, att få folk att må bra.

Jasmine Constable.

Jasmine Constable såg gymnasiet som en nystart, en chans att börja om sitt skolliv. Från att ha varit en av de tystare i klassen på högstadiet har hon nu tagit ett beslut om att vara mer aktiv på lektionerna. Inte heller hon har ännu bestämt sig vilken karriärväg hon ska ta.

Jag kommer alltid ha möjlighet till jobb med min utbildning.Jasmine Constable

– Jag kanske vill bli flygvärdinna sedan, då är det här rätt utbildning för mig. På sikt kanske jag vill bli pilot. Jag har också funderat på att bli turistguide. Då får man lära sig om där man är. Jag kommer alltid ha möjlighet till jobb med min utbildning. Min mamma skolade om sig vid 50. Jag har hela livet på mig att bestämma mig för vad jag vill göra. Jag lär mig saker som är bra inom alla fält, som service och bemötande.

Klasskompisen Finley Rejström har, till skillnad från de andra, servicen ­i blodet. Hans mamma jobbar på O’Learys i Köping, och Finley har hoppat in i serveringen där, men också hos pappa på Byggmax. Men det är inte Köping som hägrar efter studenten. Det var främst möjligheten att jobba utomlands som lockade honom till H&T.

Nästa termin blir det att göra mer, inte så mycket lyssna.Finley Rejström

– Jag har valt rätt. Jag gillar verkligen det här. Och det känns som att det bara kommer att bli bättre. Nästa termin blir det att göra mer, inte så mycket lyssna.
Efter gymnasiet hoppas han att det bär av till något varmare land. Grekland, Kap Verde eller kanske Italien.
– Jag är ganska go with the flow.

Benjamin Nygren var bestämd. Han skulle gå en praktisk linje på gymnasiet.
– Jag är inte ett stort fan av att sitta och titta i en bok. Och jag har alltid velat bli bra på att laga mat, så det var egent­ligen självklart att välja Restaurang.

Foto: Jonas Bilberg
”Då jobbar jag som kock och har bra arbetsmiljö.” Moa Gunstedt Foto: Jonas Bilberg
”Jag jobbar långt härifrån. Jag vill utomlands.” Finley Rejström Foto: Jonas Bilberg
”Då jobbar jag på hotell eller utbildar mig vidare.” Lovisa Enlund. Foto: Jonas Bilberg
”Då har jag gått en utbildning till bartender utomlands.” Benjamin Nygren Foto: Jonas Bilberg

Benjamin berättar att familjen numera pushar honom att vara den som fixar middagen. Det händer, säger han, men inte i den utsträckning som familjen skulle önska.
På frågan om var han ser sig själv efter studenten kommer svaret blixtsnabbt.
– Då åker jag förhoppningsvis utomlands och tar en bartenderkurs någonstans, och öppnar eget. Jag vet inte var, jag vet bara att jag vill starta en restaurang.

Starta eget vill även Ingrid Pettersson. Helst i Frankrike. Hon ärvde sitt stora intresse för bakning av sin mammas moster.
Och när hon var på ett öppet hus på Tranellska bestämde hon sig. Det var konditori och bageri hon skulle satsa på.
– Jag tror att det var chokladrummet som övertygade mig.

Ingrid Pettersson.

Men inriktningen mot bageri och konditori kommer först senare i utbildningen. Nu läggs grunden.
I måndags var det tillagning av bechamelsås på schemat, såsen som även den bäste kan bränna vid.
– Ja, jag brände den. Men inte så att det märktes i smaken. Åtminstone sade inte vår lärare något, avslöjar Ingrid.

Ingår i temat: Coronakrisen 144 artiklar

Alla artiklar i temat (141 till)
Fokus TRE ÅR MED TRANELLSKA

”Vi har en utmaning”

Utbildningen måste anpassas till den verklighet eleverna ska möta, men branschen måste också förstå de direktiv som skolan måste följa. Det menar Marcus Hallgren, rektor på Tranellska gymnasiet i Västerås.

Publicerad 17 september 2021 Kommentera
”Vi har en utmaning”
Marcus Hallgren, rektor på Tranellska. Foto: Jonas Bilberg

– Den här bryggan mellan skola och bransch är svår. Jag ser det som min uppgift att öka förståelsen mellan olika måsten, säger Marcus Hallgren.

Han har själv en bakgrund som kock under många år och försöker behålla en fot i branschen genom olika ideella uppdrag. Det hoppas han ska gynna eleverna på Tranellska.
– Jag tror på kollegiala utbyten och samarbetspartners. Jag vill ge ett mervärde för eleverna.

Färre sökande

På tio år har antalet sökande till landets Restaurang- och livsmedelsprogram (RL) samt Hotell- och turism (HT) sjunkit, visar siffror från Skolverket.

År RL HT
2011 3433 1779
2014 2559 1427
2017 1955 1099
2020 1715 820

På Tranellska kan restaurang- och livsmedelsprogrammet stoltsera med två fulla nybörjarklasser. Hotell och turism har det tuffare.
– Det är HT vi måste satsa på i höst, få upp kunskapen om programmet. Det är ju det yrkesprogram som ligger närmast det teoretiska. Det är inte så många som vet att det kan vara ett högskole­förberedande program.

Att kockyrket lockar kan ha med exponeringen i tv att göra, i alla fall för några år sedan.
– De elever som kom in 06/07 skulle bli tv-kockar allihop. Men det är ju inte så många som blir det, säger Marcus Hallgren.

Ingår i temat: Coronakrisen 144 artiklar