Ur temat Coronakrisen
Nyheter restriktioner

Nöjesparkerna förbereder öppning

Efter mer än ett år utan verksamhet väntar nöjesparkerna otåligt på att få öppna. På Skara Sommarland satsar man nu allt på öppning, alternativet finns inte.

Publicerad 31 mars 2021
Nöjesparkerna förbereder öppning
Pelle Svensson, attraktionstekniker på Skara Sommarland, har mycket att göra när parken förbereder öppning. Foto: Thomas Harrysson
Pelle Svensson. Foto: Thomas Harrysson

Det är bråda tider för Pelle Svensson, attraktionstekniker på Skara Sommarland. Detta trots att parken varit stängd sedan slutet av sommaren 2019.
– Vanliga år har vi inne en del entreprenörer som jobbar med underhåll, men det har vi inte haft i år så vi har fått göra fler saker själva. Men det har faktisk varit lite spännande, säger Pelle.

Han är en av parkens få kvarvarande tillsvidareanställda. Under förra året var det många som sades upp eller själva valde att lämna, berättar Pelle.
– Det var nog en del som kände att vår bransch var för osäker och hittade andra jobb.
Det värsta med det gångna året har varit all ovisshet, säger Pelle.
– Att man inte vet vad som ska hända eller när vi kan öppna, det har varit jobbigt.

Janne Nilsson. Foto: Skara Sommarland

Läget är fortfarande ovisst för landets nöjesparker. Regeringen har aviserat lättnader i pandemilagen som skulle innebära att parkerna skulle få ett maxtak på 500 personer, eller max en person per 20 kvadratmeter. Det första beskedet var att ändringarna skulle träda i kraft den 11 april, men på tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten via statsepidemiolog Anders Tegnell att man vill att lättnaderna skjuts fram.

På Skara Sommarland, som brukar öppna först i början av juni, hoppas man att smittspridningen hinner minska till dess.
– Att vi kommer att öppna, det är jag säker på. Och förhoppningsvis har smittan hunnit minska till början av juni när vi öppnar, så att vi kan ta in fler än en på 20 kvadrat, säger Janne Nilsson, vd för Skara Sommarland.
Han kallar 2020 för ett riktigt skitår.
– Det har varit kris. Det är fortfarande kris. Just nu lever vi på lånade pengar, så vi måste öppna i år.

Just nu pågår rekryteringen av alla säsongsanställda som behövs i parken, runt 500 personer. Utslaget på antalet gäster så innebär det faktiskt fler anställda än vanligt, säger Janne.
– Vi kommer att behöva till exempel trängselvakter och värdar som hjälper till att hålla avstånd. Sedan har vi infört mer och bättre städrutiner, som också kräver folk.

Vi lever på lånade pengar.Janne Nilsson, vd Skara Sommarland

Söktrycket är stort, berättar han. Runt 2 000 personer har sökt jobb på parken i år. Det är också betydligt fler äldre än vanligt som har sökt, säger Janne.
– Inte bara sådana under 25, som vi brukar ha. Det beror så klart på pandemin. Men det är vi jätteglada för, vi har alltid lite brist på äldre personal.

För att hålla koll på antalet besökare kommer alla biljetter att vara förbokade. Pelle Svensson berättar att de har noggranna planer för hur de ska se till att det inte blir trängsel i parken.
– Det är så klart en utmaning, men vi funderat och försökt hitta lösningar för våra attraktioner.
Personalen arbetar redan nu coronasäkert, även utan gäster, berättar Pelle.
– Vi kör ganska hårda restriktioner. Det är ytterst sällan vi träffas. De som kan jobbar hemifrån, och vi på tekniksidan har fått ett nytt stort fikarum så att vi kan hålla avstånd. Det går ganska bra, tycker jag.

Han ser hoppfullt på sommaren. Alternativet, att de inte skulle få öppna, finns inte, säger Pelle.
– Det enda vi var lite rädda för att det skulle bli ytterligare ett år utan verksamhet. Men nu känns det ganska positivt. Det måste ju lätta någon gång.

Ingår i temat: Coronakrisen 139 artiklar

Alla artiklar i temat (136 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Ingår i temat: Coronakrisen 139 artiklar

Alla artiklar i temat (136 till)
Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här