Efter mer än ett år utan verksamhet väntar nöjesparkerna otåligt på att få öppna. På Skara Sommarland satsar man nu allt på öppning, alternativet finns inte.


Det är bråda tider för Pelle Svensson, attraktionstekniker på Skara Sommarland. Detta trots att parken varit stängd sedan slutet av sommaren 2019.
– Vanliga år har vi inne en del entreprenörer som jobbar med underhåll, men det har vi inte haft i år så vi har fått göra fler saker själva. Men det har faktisk varit lite spännande, säger Pelle.
Han är en av parkens få kvarvarande tillsvidareanställda. Under förra året var det många som sades upp eller själva valde att lämna, berättar Pelle.
– Det var nog en del som kände att vår bransch var för osäker och hittade andra jobb.
Det värsta med det gångna året har varit all ovisshet, säger Pelle.
– Att man inte vet vad som ska hända eller när vi kan öppna, det har varit jobbigt.

Läget är fortfarande ovisst för landets nöjesparker. Regeringen har aviserat lättnader i pandemilagen som skulle innebära att parkerna skulle få ett maxtak på 500 personer, eller max en person per 20 kvadratmeter. Det första beskedet var att ändringarna skulle träda i kraft den 11 april, men på tisdagen meddelade Folkhälsomyndigheten via statsepidemiolog Anders Tegnell att man vill att lättnaderna skjuts fram.
På Skara Sommarland, som brukar öppna först i början av juni, hoppas man att smittspridningen hinner minska till dess.
– Att vi kommer att öppna, det är jag säker på. Och förhoppningsvis har smittan hunnit minska till början av juni när vi öppnar, så att vi kan ta in fler än en på 20 kvadrat, säger Janne Nilsson, vd för Skara Sommarland.
Han kallar 2020 för ett riktigt skitår.
– Det har varit kris. Det är fortfarande kris. Just nu lever vi på lånade pengar, så vi måste öppna i år.
Just nu pågår rekryteringen av alla säsongsanställda som behövs i parken, runt 500 personer. Utslaget på antalet gäster så innebär det faktiskt fler anställda än vanligt, säger Janne.
– Vi kommer att behöva till exempel trängselvakter och värdar som hjälper till att hålla avstånd. Sedan har vi infört mer och bättre städrutiner, som också kräver folk.
Vi lever på lånade pengar.Janne Nilsson, vd Skara Sommarland
Söktrycket är stort, berättar han. Runt 2 000 personer har sökt jobb på parken i år. Det är också betydligt fler äldre än vanligt som har sökt, säger Janne.
– Inte bara sådana under 25, som vi brukar ha. Det beror så klart på pandemin. Men det är vi jätteglada för, vi har alltid lite brist på äldre personal.
För att hålla koll på antalet besökare kommer alla biljetter att vara förbokade. Pelle Svensson berättar att de har noggranna planer för hur de ska se till att det inte blir trängsel i parken.
– Det är så klart en utmaning, men vi funderat och försökt hitta lösningar för våra attraktioner.
Personalen arbetar redan nu coronasäkert, även utan gäster, berättar Pelle.
– Vi kör ganska hårda restriktioner. Det är ytterst sällan vi träffas. De som kan jobbar hemifrån, och vi på tekniksidan har fått ett nytt stort fikarum så att vi kan hålla avstånd. Det går ganska bra, tycker jag.
Han ser hoppfullt på sommaren. Alternativet, att de inte skulle få öppna, finns inte, säger Pelle.
– Det enda vi var lite rädda för att det skulle bli ytterligare ett år utan verksamhet. Men nu känns det ganska positivt. Det måste ju lätta någon gång.