Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetstillstånd

”Det har varit jättestressigt”

Tseegii Byambadorj är en av branschens alla arbetskraftsinvandrare som drabbats av coronakrisen. I augusti skulle hon tvingats lämna landet om hon inte hittade nytt jobb. Men nu verkar allt ordna upp sig.

Publicerad 17 augusti 2020
”Det har varit jättestressigt”
Tseegii Byambadorj har hållit flera fackkurser på mongoliska. Många av deltagarna är nu i samma sits som hon själv var fram tills nyligen. Foto: Elis Hoffman
Tseegii Byambadorj
Tseegii Byambadorj. Foto: Elis Hoffman

I början av sommaren såg det mörkt ut för Tseegii Byambadorj från Mongoliet, som Hotellrevyn tidigare har skrivit om. I mars varslades hon från sitt jobb i housekeeping på ett hotell i Stockholm, och trots månader av idogt sökande hade hon inte lyckats hitta ett nytt jobb som uppfyllde Migrationsverkets krav för arbetstillstånd.

I slutet av augusti var hon tvungen att skicka in ett nytt anställningserbjudande till verket, annars riskerade hon – och hennes barn – att tvingas lämna landet.
– Det har varit jättestressigt. Det har varit konstiga dagar sedan jag blev uppsagd, säger Tseegii, som även har flera fackliga uppdrag för Hotell- och restaurangfacket.

Efter att ha sökt hundratals jobb utan framgång började hon tappa hoppet. Men så, i mitten av juli, fick hon äntligen napp. En sushirestaurang ville anställa henne, och anställningen uppfyller alla Migrationsverkets krav.
– Jag blev så glad! Nu känns det som om jag kan andas igen, säger Tseegii.

Arbetskraftsinvandrare är en grupp som drabbats hårt av coronapandemin. Tseegii har genom sitt fackliga arbete själv haft kontakt med flera som är i samma sits som hon själv.
– Många har hamnat i den här tråkiga situationen som jag har varit i.

Migrationsverkets statistik visar samma sak. Mellan februari och juli ökade mängden återkallade arbetstillstånd i alla branscher med nästan 17 procent, jämfört med samma period förra året. Den siffran kommer att stiga ytterligare under hösten, tror Tseegii.
– De flesta som jag har pratat med blev uppsagda under våren och har tillstånd till hösten eller vintern. Jag är säker på att siffrorna kommer att stiga.

För hennes egen del innebär det nya jobbet att hon, om allting går bra, inom kort kommer att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige.
– Det är väldigt skönt att det har ordnat sig, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 98 artiklar

Alla artiklar i temat (95 till)
Nyheter TÄVLING

Paulina blev Årets sommarjobbare

Det var som väntat färre nominerade till Årets sommarjobbare 2020, men tre värdiga pristagare kunde ändå utses. En av dem är Paulina Sandberg på Tallhöjden hotell och restaurang i Simlångsdalen.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Paulina blev Årets sommarjobbare
Paulina Sandberg sommarjobbade på Tallhöjden hotell och restaurang. Foto: Tallhojden.se, Privat
Paulina Sandberg. Foto: Privat

Priset Årets sommarjobbare är till för att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen. Det var av naturliga skäl färre nominerade i år. Men initiativtagaren Fredrik Åström, vd på Svenska kulturpärlor, säger att de som trots allt fick sommarjobb i år har fått göra en stor insats.

En av dem är Paulina Sandberg, 17 år, som vann i kategorin hotell. Paulina arbetade på Tallhöjden hotell och restaurang.
– Jag städade stugor och rum, stod i disken och serverade. Det var väldigt varierande och jättekul att lära sig.
Paulina går samhällsprogrammet på gymnasiet och fortsätter att arbeta helger på hotellet. Hon skulle kunna tänka sig att arbeta inom hotell- och restaurangbranschen även i framtiden.
– Det är en möjlighet. I så fall skulle jag helst arbeta med servering, eftersom jag tycker att det är kul att prata med gästerna.

Hon visste inte att hennes chef nominerat henne förrän hon fick priset.
– Jag blev jätteglad. Jag fick höra att det var för att jag jobbat mycket och varit social med gästerna. Det var kul att höra.

Amanda Nordenby, Katrinelunds gästgiveri och sjökrog, fick priset i kategorin restaurang och Gabriella Fröslev, Hotell Gässlingen, i kategorin kök.
De tre vinnarna får varsitt stipendium för en två veckor lång kurs på Swiss Education Center.

Ingår i temat: Coronakrisen 98 artiklar

Alla artiklar i temat (95 till)
Nyheter stipendium

Facklig feminism får resurser

För tredje gången ska LO dela ut ett stipendium för facklig feminism. Summan, 50 000 kronor, ska användas för att lyfta viktiga jämställdhetsfrågor ute på arbetsplatserna.

Publicerad 26 november 2020 Kommentera
Facklig feminism får resurser
För tredje året utlyser LO ett fackligt feministiskt stipendium. Foto: Colourbox

Efter det fackliga metoo-uppropet föddes idén till ett feministiskt stipendium för att stötta initiativ för att öka jämställdheten ute på LO-medlemmars arbetsplatser. 2021 kommer stipendiet att delas ut för tredje gången.

– Det är inget pris man får för något man redan gjort. Det här är ett stöd för personer som vill göra till exempel en studie, en utbildning eller dylikt, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Joa Bergold. Foto: LO

I år fick Musikerförbundet stipendiet för att studera kvinnliga dansbandsmusikers villkor. Året dessförinnan delades stipendiet mellan Seko Sjöfolk och ett kvinnligt nätverk inom Elektrikerna, Byggnads och Målarna.

– LO-förbunden är lika till sin struktur, men har olika utmaningar. Genom det här stipendiet vill vi belysa hur det ser ut på LO-medlemmarnas arbetsplatser, säger Joa Bergold.

Hon uppmanar den som tidigare sökt att göra det igen.
– Att man inte fick pengar då var inte för att ansökan var dålig. Det har varit väldigt många bra initiativ.

Sista ansökningsdag är den 15 januari. Här kan du läsa mer om hur du söker.

Ingår i temat: Coronakrisen 98 artiklar

Alla artiklar i temat (95 till)
Nyheter arbetsmiljö

Tungt arbete för branschens anställda

Många hotell- och restauranganställda upplever sitt arbete som både fysiskt uttröttande och psykiskt ansträngande. Samtidigt är det bara ett fåtal som har tillgång till företagshälsovård. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Publicerad 25 november 2020 Kommentera
Tungt arbete för branschens anställda
Hotell- och restaurangpersonal tillhör de grupper som upplever sitt arbete som mest ansträngande, både fysiskt och psykiskt. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

Det är en dyster bild av arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen som framträder i Arbetsmiljöverkets rapport över 2019.

I undersökningen, som omfattar cirka 7 000 personer, säger mer än var femte branschanställd att de upplever sitt jobb som psykiskt påfrestande. Fyra av tio upplever att arbetet är kroppsligt ansträngande, och i flera yrkesgrupper säger åtta av tio att de är kroppsligt uttröttade minst en dag i veckan på grund av arbetet. Det gäller bland annat snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare.

Rapporten visar också att det är si och så med det systematiska arbetsmiljöarbetet i branschen. Ungefär var fjärde hotell- och restauranganställd säger att det bedrivs på deras arbetsplatser. Det kan jämföras med nio av tio på arbetsplatser som arbetar med el, gas, värme eller kyla.

I samma bransch säger nio av tio anställda att de har tillgång till företagshälsovård. Det kan jämföras med två av tio inom hotell- och restaurangbranschen, som därmed tar jumboplatsen på listan.

Och av de branschanställda som faktiskt har tillgång till företagshälsovård är det bara tre procent som har haft besök eller fått sin arbetssituation bedömd av företagshälsovården.

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här