Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetstillstånd

”Det har varit jättestressigt”

Tseegii Byambadorj är en av branschens alla arbetskraftsinvandrare som drabbats av coronakrisen. I augusti skulle hon tvingats lämna landet om hon inte hittade nytt jobb. Men nu verkar allt ordna upp sig.

Publicerad 17 augusti 2020
”Det har varit jättestressigt”
Tseegii Byambadorj har hållit flera fackkurser på mongoliska. Många av deltagarna är nu i samma sits som hon själv var fram tills nyligen. Foto: Elis Hoffman
Tseegii Byambadorj
Tseegii Byambadorj. Foto: Elis Hoffman

I början av sommaren såg det mörkt ut för Tseegii Byambadorj från Mongoliet, som Hotellrevyn tidigare har skrivit om. I mars varslades hon från sitt jobb i housekeeping på ett hotell i Stockholm, och trots månader av idogt sökande hade hon inte lyckats hitta ett nytt jobb som uppfyllde Migrationsverkets krav för arbetstillstånd.

I slutet av augusti var hon tvungen att skicka in ett nytt anställningserbjudande till verket, annars riskerade hon – och hennes barn – att tvingas lämna landet.
– Det har varit jättestressigt. Det har varit konstiga dagar sedan jag blev uppsagd, säger Tseegii, som även har flera fackliga uppdrag för Hotell- och restaurangfacket.

Efter att ha sökt hundratals jobb utan framgång började hon tappa hoppet. Men så, i mitten av juli, fick hon äntligen napp. En sushirestaurang ville anställa henne, och anställningen uppfyller alla Migrationsverkets krav.
– Jag blev så glad! Nu känns det som om jag kan andas igen, säger Tseegii.

Arbetskraftsinvandrare är en grupp som drabbats hårt av coronapandemin. Tseegii har genom sitt fackliga arbete själv haft kontakt med flera som är i samma sits som hon själv.
– Många har hamnat i den här tråkiga situationen som jag har varit i.

Migrationsverkets statistik visar samma sak. Mellan februari och juli ökade mängden återkallade arbetstillstånd i alla branscher med nästan 17 procent, jämfört med samma period förra året. Den siffran kommer att stiga ytterligare under hösten, tror Tseegii.
– De flesta som jag har pratat med blev uppsagda under våren och har tillstånd till hösten eller vintern. Jag är säker på att siffrorna kommer att stiga.

För hennes egen del innebär det nya jobbet att hon, om allting går bra, inom kort kommer att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige.
– Det är väldigt skönt att det har ordnat sig, säger hon.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här