Ur temat Coronakrisen
Nyheter UTBLICK

Så ser branschen ut i världen

Många länder stänger sina restauranger. Sverige håller öppet men bordsservering är ett krav. Norge och Grönland begränsar alkoholtillgången. Så drabbar corona branschen i olika länder.

Publicerad 31 mars 2020
Så ser branschen ut i världen
På många håll i världen har restauranger tvingats stänga. Foto: Mostphotos/José Maria Hernandez

Vad kan restaurangbranschen göra för att stoppa spridningen av covid-19? Svaret på den frågan varierar i olika länder.

Många svenska restauranger har tvingats stänga eftersom de saknar gäster. Men det är till skillnad från i många andra länder fortfarande tillåtet att ha öppet. Restauranggästerna får äta och dricka vid borden. Personalen ska bära ut mat och dryck. Om det inte blir trängsel är det dessutom fortfarande tillåtet att beställa och hämta vid baren.

Bestämmelsen om att max 50 personer får samlas gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och påverkar därför inte restauranger.

I Finland stängs restauranger, kaféer, serveringsställen och nattklubbar för kunder. Även uteserveringar är stängda. Men det är tillåtet att köpa med sig mat. Restaurangköken får hålla öppet vilka tider som helst. Personalrestauranger får hålla öppet som vanligt. Hotell får inte servera frukost i sina restauranger, men kan erbjuda färdiga frukostar.

I Oslo har servering av alkohol förbjudits. Anledningen är att serveringsställen inte har sett till att reglerna för att motverka smittspridning har följts. Gästerna ska hålla avstånd från varandra, men det har inte fungerat.

Delar av Grönland förbjuder servering och försäljning av alkohol med en halt på över 2,25 procent. Inte för att minska smittspridningen, utan med tanke på hur vuxnas drickande kan påverka de barn som tillbringar mycket tid i hemmet med sina föräldrar under coronakrisen.

Spanien har stängt alla hotell. Långtidsboenden undantas, förutsatt att de som bor där kan följa landets allmänna regler om karantän, som innebär att man bara får lämna hemmet för att ta sig till jobb, söka vård eller göra nödvändiga inköp som mat eller medicin.

Några av de länder som stängt sina restauranger är Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Grekland, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Österrike. En del tillåter take away. Även coffeeshops som säljer cannabis stängde i Nederländerna, vilket ledde till köer strax före stängningen.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)