Ur temat Coronakrisen
Nyheter UTBLICK

Så ser branschen ut i världen

Många länder stänger sina restauranger. Sverige håller öppet men bordsservering är ett krav. Norge och Grönland begränsar alkoholtillgången. Så drabbar corona branschen i olika länder.

Publicerad 31 mars 2020
Så ser branschen ut i världen
På många håll i världen har restauranger tvingats stänga. Foto: Mostphotos/José Maria Hernandez

Vad kan restaurangbranschen göra för att stoppa spridningen av covid-19? Svaret på den frågan varierar i olika länder.

Många svenska restauranger har tvingats stänga eftersom de saknar gäster. Men det är till skillnad från i många andra länder fortfarande tillåtet att ha öppet. Restauranggästerna får äta och dricka vid borden. Personalen ska bära ut mat och dryck. Om det inte blir trängsel är det dessutom fortfarande tillåtet att beställa och hämta vid baren.

Bestämmelsen om att max 50 personer får samlas gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar och påverkar därför inte restauranger.

I Finland stängs restauranger, kaféer, serveringsställen och nattklubbar för kunder. Även uteserveringar är stängda. Men det är tillåtet att köpa med sig mat. Restaurangköken får hålla öppet vilka tider som helst. Personalrestauranger får hålla öppet som vanligt. Hotell får inte servera frukost i sina restauranger, men kan erbjuda färdiga frukostar.

I Oslo har servering av alkohol förbjudits. Anledningen är att serveringsställen inte har sett till att reglerna för att motverka smittspridning har följts. Gästerna ska hålla avstånd från varandra, men det har inte fungerat.

Delar av Grönland förbjuder servering och försäljning av alkohol med en halt på över 2,25 procent. Inte för att minska smittspridningen, utan med tanke på hur vuxnas drickande kan påverka de barn som tillbringar mycket tid i hemmet med sina föräldrar under coronakrisen.

Spanien har stängt alla hotell. Långtidsboenden undantas, förutsatt att de som bor där kan följa landets allmänna regler om karantän, som innebär att man bara får lämna hemmet för att ta sig till jobb, söka vård eller göra nödvändiga inköp som mat eller medicin.

Några av de länder som stängt sina restauranger är Storbritannien, Frankrike, Spanien, Italien, Grekland, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Österrike. En del tillåter take away. Även coffeeshops som säljer cannabis stängde i Nederländerna, vilket ledde till köer strax före stängningen.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar