Efter den massiva uppsägningsvågen i början av 2020 har arbetsmarknaden stabiliserats något för hotell- och restauranganställda.
Statistik från Trygghetsfonden TSL, en stiftelse ägd av Svenskt Näringsliv och LO, visar att färre inom hotell- och restaurangbranschen behöver stöd vid uppsägning.
Trygghetsfonden ger omställningsstöd till personer som sagts upp på grund av arbetsbrist från arbetsplatser med kollektivavtal. Under 2021 fick TSL in nästan 90 procent färre anmälda uppsagda från hotell- och restaurangbranschen än året innan. Efter den rekordhöga uppsägningsvågen 2020, var branschen tillbaka på ungefär samma nivåer som tiden före pandemin.
Även Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, ser att det varit något färre i branschen som gått utan jobb under 2021 än under 2020. Minskningen var ungefär sex procent förra året. Men det var fortfarande dubbelt så många som ett vanligt år före pandemin.
– Jag hoppas att de nya restriktionerna inte ska ha för stor effekt, så att inte den lilla ljusningen vi ser vänds till rött igen. Det vore tråkigt, säger Karin Pettersson som är föreståndare för HRAK.
Det var framför allt på hotellen och under sommaren som jobben började komma tillbaka. Det är också många från branschen som bytt yrke, främst till jobb i omsorgen eller handeln. Var femte medlem i Hotell och restauranganställdas a-kassa fick ersättning under året. År 2020 var det nästan var tredje.
Fakta
- Under 2021 minskade antalet hotell- och restauranganställda som fick omställningsstöd av TSL med 88 procent.
- För att få omställningsstöd av trygghetsfonden TSL måste du vara fast anställd på en arbetsplats med kollektivavtal och ha jobbat där i minst ett år, i minst 16 timmar per vecka.
- Nio av tio som beviljades stöd fick ett nytt jobb.
- Krisåret 2020 betalade HRAK ut ersättning till cirka 25 000 personer. Siffran 2021 var 23 500 personer.
– Återgången efter krisen 2020 har inte gått så fort som vi hoppats på. Ändå har det funnits många arbetsgivare som efterfrågat kompetens från våra medlemsgrupper, säger Karin Pettersson.
Det finns flera orsaker till att det är så stor skillnad mellan TSL:s statistik och a-kassans. Det är till exempel många tusen fler som har rätt till a-kassa än till omställningsstödet från Trygghetsfonden. Det beror bland annat på att TSL:s stöd förutsätter att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen du sägs upp ifrån. En annan förklaring är att det finns villkor som måste uppfyllas för den som ska beviljas stöd från TSL. Ett av kraven är att du sägs upp från en tillsvidareanställning.
– Det är uppenbart att kollektivavtalen spelar stor roll för omställningen och tryggheten när man blir arbetslös. Det är det optimala skyddet i kombination med en bra arbetslöshetsförsäkring, säger Karin Pettersson.