”Läget är väldigt ovisst”
Blir det jätte­mycket folk i backarna eller glest? Osäkert läge för Patrik Svärd och alla andra som jobbar i fjällvärlden. Foto: Sandra Lee Pettersson
Ur temat Coronakrisen
Fokus KRISÅRET

”Läget är väldigt ovisst”

Skidanläggningarna avbröt den förra säsongen och varslade personal. Nu går Patrik Svärd och gänget i Åre mot ännu en oviss säsong.

För skidanläggningarna kan året liknas vid en berg- och dalbana, säger Patrik Svärd, lifttekniker och ordförande för HRF-klubben i Åre.
– Ja, det kan man lugnt säga. Det har gått väldigt mycket upp och ner.

Det började i mars när coronaviruset slog till, mitt under fjällvärldens högsäsong. Länge var läget osäkert. Till slut blev trycket för stort och före påsk stängde nästan alla anläggningar, inklusive Skistar i Åre. Samtliga säsongs­anställda varslades om uppsägning.
– Det var väldigt tungt då.

För de fastanställda sattes hoppet till att sommaren skulle rädda jobben. Och i Åre blev det en fantastisk sommar.
– Det var fullt ös. Det var jättemycket folk i fjällen i somras, så vi hade jättemycket att göra. Mer än tidigare år.

Länge verkade det som om även vintersäsongen skulle bli rekordartad. I oktober var bokningsläget på Skistars anläggningar 10 procent bättre än under samma period förra året. Under hösten rekryterades i stort sett lika många säsongsanställda som vanligt, berättar Patrik.

Det är väldigt svårt att planera.

Men det var innan coronasmittan på nytt började spridas i samhället, med stigande sjuktal som följd. Nu är läget återigen ovisst.
– Det ser ju mörkt ut när man tittar på coronaläget, kanske även för oss. Det vet vi inte än, säger han.

De försöker nu förbereda sig för två skilda scenarier, säger Patrik. Det ena är att det blir jättemycket folk i fjällen även i vinter. Det andra är att det inte blir så mycket folk.
– Det är väldigt svårt att planera. Läget är väldigt ovisst, väldigt konstigt, väldigt jobbigt. Men vi håller tummarna, säger han.

Ingår i temat: Coronakrisen 146 artiklar

Alla artiklar i temat (143 till)
Fråga om jobbet.
108
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här