Ur temat Coronakrisen
Nyheter ARBETSMARKNAD

HRF vill möta krisen med kompetensutveckling

Under våren har mer än 18 000 hotell- och restauranganställda blivit varslade. Arbetsförmedlingen och HRF räknar med hög arbetslöshet i branschen åtminstone en bit in på nästa år.

Publicerad 24 augusti 2020
HRF vill möta krisen med kompetensutveckling
Malin Ackholt om läget på arbetsmarknaden i hotell- och restaurangbranschen. Foto: Peter Jönsson (porträtt)

I februari släppte Arbetsförmedlingen sin jobbprognos. Då spådde man att antalet sysselsatta i år och nästa år skulle öka med 45 000 personer. En månad senare hade coronapandemin dramatiskt förändrat arbetsmarknaden.

Antalet lediga jobb inom hotell och restau­rang mer än halverades och varslen ökade. Mellan 1 mars och 31 juli varslades mer än 18 000 anställda om uppsägning.
Därutöver var det tusentals personer med lösare anställningsformer som blev utan jobb. Det är den bransch som har tagit den allra största smällen av coronapandemin.

Få lediga tjänster

Antalet lediga jobb hos Arbetsförmedlingen
  • Maj 2019: 4 297
  • Maj 2020: 1 478

En riktig »skitsituation«, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.
– När Arbetsförmedlingen förutspår arbetslösheten ligger de på en nivå som vi i vår bransch låg på före allt detta.

Till viss del kommer besöksnäringen fortsätta vara integrationsmotorn i Sverige, men det krävs vissa förändringar, menar Malin Ackholt.
– Vi är en bransch som är öppen för väldigt många människor. Det är bra. Men vi är också en bransch som inte lider brist på bidrags­anställningar. Det måste till en rimlighet. Vår bransch kan inte bära allt.

Det krävs också bra villkor och utveckling för att besöksnäringen inte ska dräneras på skickligt yrkesfolk.
– Jag tror att det finns en del arbetsgivare med den insikten. Men vi behöver även ett utbildningssystem som funkar för vår bransch. När hela världen snurrar kan man inte låta perso­nalen stå stilla.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här