Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Casino Cosmopol varslar nio av tio

Vid midnatt natten till söndag stängde Casino Cosmopols kasinon för första gången på många år. Nu varslas 800 personer om uppsägning, 90 procent av de anställda. Bland personalen råder sorg och oro.

Publicerad 31 mars 2020
Casino Cosmopol varslar nio av tio
Avvecklingen av Casino Cosmopols kasino i Sundsvall påbörjas omedelbart, meddelar företaget. Foto: Casino Cosmopol
Jaqueline Lenander. Foto: Christel Lind

Klockan 23:59 i lördags natt lämnade de sista gästerna Casino Cosmopols fyra kasinon i landet. Sedan dess håller kasinona stängt, och 800 anställda har varslats om uppsägning.
– Det känns jättejobbigt. Jag trodde att det var den tryggaste arbetsplatsen i hela branschen. Det är därför jag har jobbat kvar i tio år. Nu känns ingenting i hotell- och restaurangbranschen tryggt över huvud taget.
Det säger Jaqueline Lenander, kock och förtroendevald på kasinot i Malmö. Hon berättar att stämningen är tung bland de anställda.
– Det finns en stor oro för vad som ska hända. Det är overkligt.

Det var Folkhälsomyndighetens nya begränsning på max 50 personer vid offentliga sammankomster som fällde avgörandet att stänga, säger Maria Kohls, HR-chef på Casino Cosmopol.
– Det var det som fick oss att fatta beslutet. Det känns så klart tråkigt. Många av våra medarbetare har arbetat väldigt länge, och tycker att det känns konstigt att hålla stängt. Vi har ju öppet 365 dagar om året.

Maria Kohls. Foto: Casino Cosmopol

Maria Kohls säger att förhoppningen är att varslen inte ska behöva verkställas.
– Det pågår förhandlingar om korttidspermitteringar. Vi hoppas ju kunna öppna igen om en månad eller två. Men det är ju ingen som vet hur det blir.
Denna vecka är nästan all personal hemma, men tanken är att de ska börja jobba igen nästa vecka, säger Maria Kohls.
– Vi håller på att planera vad vi ska göra under tiden som vi har stängt. Det finns jättemycket vi kan ta tag i, som utbildningar, röjningar och städningar. Sådant som man inte hinner med annars.

Kocken Jaqueline Lenander spenderar dagen på Hotell- och restaurangfackets avdelning i Malmö. Hon säger att det finns mycket frågor och funderingar hos HRF-medlemmarna på Casino Cosmopol.
– Det dyker upp många frågeställningar som vi inte kan svara på just nu, utan måste kolla upp vad som gäller i denna krissituation. Som om man kan deltidsstämpla under korttidspermittering. Eller hur det funkar med ob och korttidspermittering. Många av oss jobbar ju nätter i vanliga fall och är beroende av ob-ersättningen.
Jaqueline Lenander tycker att ovissheten om framtiden är jobbigast.
– Det är ingen som kan garantera något, för ingen vet hur det här kommer att bli. Den känslan tror jag att många tycker är tung.

Ingår i temat: Coronakrisen 139 artiklar

Alla artiklar i temat (136 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Ingår i temat: Coronakrisen 139 artiklar

Alla artiklar i temat (136 till)
Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här