Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONA

Många initiativ för att rädda branschjobb

Middag på hotellrum, tidigarelagda uteserveringar och subventionerade luncher. Nu tas initiativ på många håll för att hjälpa hotell och restauranger att överleva coronakrisen.

Publicerad 21 mars 2020
Många initiativ för att rädda branschjobb
Många kommuner har beslutat att låta restaurangerna öppna sina uteserveringar tidigare på grund av coronakrisen. Foto: Victor Torres/Colourbox

Antalet varslade i hotell- och restaurangbranschen stiger. Men allt är inte nattsvart. Runt om i landet hittas nu kreativa lösningar för att hjälpa branschföretagen att klara livhanken – och behålla sin personal. Det handlar dels om företagens egna initiativ, som att börja med utkörning eller take-away av måltider, eller att be kunderna köpa presentkort att utnyttja när krisen är över.

Zlatko Kavalic. Foto: Privat

Men det finns också mer fantasifulla lösningar. På Stadshotellet i Lidköping erbjuder man numera gäster som bokar bord att få äta i ett separat hotellrum, berättar vd Zlatko Kavalic.
– Vi har tappat massor, det mesta, så vi behöver hitta lösningar.
Idén att låta middagsgäster äta i hotellrum fick han efter att ha pratat med en branschkollega på en annan restaurang.
– Han berättade att de höll på att flytta isär stolar för att få mer mellanrum mellan gästerna. Då tänkte jag att vi kan separera gästerna ännu mer hos oss, eftersom vi har väldigt mycket tomma rum, säger Zlatko Kavalic, och berättar att han har fått mycket positiv respons på initiativet.
– Vi har en del gäster som har ringt och bokat. Många tycker att det är roligt.

Thomas Davidsson. Foto: Jan Magnusson

I Kalmar har kommunen beslutat att från och med måndag låta alla gymnasieelever köpa take-away-lunch från stadens restauranger för 75 kronor per dag. Syftet är att stödja krisande företag, säger kommunens näringslivschef Thomas Danielsson.
– Hotell, restaurang och handel, där har det ju tagit helt stopp. Jag tror att vi har hittat ett väldigt bra och enkelt sätt att stödja dem.

Fakta: Fler initiativ

  • Affärssystemsföretaget Caspeco arbetar med att fram en gratis take-away-funktion för alla i företag i hotell- och restaurangbranschen. Även företag som inte är kunder.
  • Affischeringsföretaget JCDecaux bekostar en utomhuskampanj med syfte att stödja restaurangbranschen. Företaget meddelar också att de kommer bjuda sina samarbetspartners på lunch varje fredag i tre veckor.
  • Restaurang Rolfs Kök i Stockholm har startat en stödklubb där gäster kan bli medlemmar mot att de skänker en summa. För olika summor får medlemmarna olika saker, till exempel sitt namn på en matsalsstol, en t-shirt eller en inbjudan till en årlig ”tack-brunch”.
  •  Nordic Choice-kedjan har bland annat gått ut med att de kan hyra ut boenden och lokaler som karantänboenden, temporära vårdinrättningar, provtagningsmottagningar eller evakueringsplatser.

Restaurangerna kommer att fakturera kommunen för elevernas luncher. Pengarna kommer att betalas ut skyndsamt, säger Thomas Danielsson. Kalmar kommun räknar med att kostnaden kommer att hamna på mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.
Initiativet har väckt stort intresse bland andra kommuner, säger Thomas Danielsson.
– Det har ringt väldigt många kommuner som vill höra hur vi gör.

Det är också flera kommuner som har valt att låta restauranger öppna sina uteserveringar tidigare. Detta gäller bland annat i Stockholm, Borås, Halmstad och Göteborg.
– Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa näringslivet i denna mycket svåra situation. Detta beslut möjliggör för restauranger att redan nu öppna upp sina uteserveringar. Förhoppningsvis känner sig fler människor bekväma med att sitta utomhus, skriver Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar