Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONA

Många initiativ för att rädda branschjobb

Middag på hotellrum, tidigarelagda uteserveringar och subventionerade luncher. Nu tas initiativ på många håll för att hjälpa hotell och restauranger att överleva coronakrisen.

Publicerad 21 mars 2020
Många initiativ för att rädda branschjobb
Många kommuner har beslutat att låta restaurangerna öppna sina uteserveringar tidigare på grund av coronakrisen. Foto: Victor Torres/Colourbox

Antalet varslade i hotell- och restaurangbranschen stiger. Men allt är inte nattsvart. Runt om i landet hittas nu kreativa lösningar för att hjälpa branschföretagen att klara livhanken – och behålla sin personal. Det handlar dels om företagens egna initiativ, som att börja med utkörning eller take-away av måltider, eller att be kunderna köpa presentkort att utnyttja när krisen är över.

Zlatko Kavalic. Foto: Privat

Men det finns också mer fantasifulla lösningar. På Stadshotellet i Lidköping erbjuder man numera gäster som bokar bord att få äta i ett separat hotellrum, berättar vd Zlatko Kavalic.
– Vi har tappat massor, det mesta, så vi behöver hitta lösningar.
Idén att låta middagsgäster äta i hotellrum fick han efter att ha pratat med en branschkollega på en annan restaurang.
– Han berättade att de höll på att flytta isär stolar för att få mer mellanrum mellan gästerna. Då tänkte jag att vi kan separera gästerna ännu mer hos oss, eftersom vi har väldigt mycket tomma rum, säger Zlatko Kavalic, och berättar att han har fått mycket positiv respons på initiativet.
– Vi har en del gäster som har ringt och bokat. Många tycker att det är roligt.

Thomas Davidsson. Foto: Jan Magnusson

I Kalmar har kommunen beslutat att från och med måndag låta alla gymnasieelever köpa take-away-lunch från stadens restauranger för 75 kronor per dag. Syftet är att stödja krisande företag, säger kommunens näringslivschef Thomas Danielsson.
– Hotell, restaurang och handel, där har det ju tagit helt stopp. Jag tror att vi har hittat ett väldigt bra och enkelt sätt att stödja dem.

Fakta: Fler initiativ

  • Affärssystemsföretaget Caspeco arbetar med att fram en gratis take-away-funktion för alla i företag i hotell- och restaurangbranschen. Även företag som inte är kunder.
  • Affischeringsföretaget JCDecaux bekostar en utomhuskampanj med syfte att stödja restaurangbranschen. Företaget meddelar också att de kommer bjuda sina samarbetspartners på lunch varje fredag i tre veckor.
  • Restaurang Rolfs Kök i Stockholm har startat en stödklubb där gäster kan bli medlemmar mot att de skänker en summa. För olika summor får medlemmarna olika saker, till exempel sitt namn på en matsalsstol, en t-shirt eller en inbjudan till en årlig ”tack-brunch”.
  •  Nordic Choice-kedjan har bland annat gått ut med att de kan hyra ut boenden och lokaler som karantänboenden, temporära vårdinrättningar, provtagningsmottagningar eller evakueringsplatser.

Restaurangerna kommer att fakturera kommunen för elevernas luncher. Pengarna kommer att betalas ut skyndsamt, säger Thomas Danielsson. Kalmar kommun räknar med att kostnaden kommer att hamna på mellan 1,5 och 2 miljoner kronor.
Initiativet har väckt stort intresse bland andra kommuner, säger Thomas Danielsson.
– Det har ringt väldigt många kommuner som vill höra hur vi gör.

Det är också flera kommuner som har valt att låta restauranger öppna sina uteserveringar tidigare. Detta gäller bland annat i Stockholm, Borås, Halmstad och Göteborg.
– Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa näringslivet i denna mycket svåra situation. Detta beslut möjliggör för restauranger att redan nu öppna upp sina uteserveringar. Förhoppningsvis känner sig fler människor bekväma med att sitta utomhus, skriver Hampus Magnusson, byggnadsnämndens ordförande, i ett pressmeddelande.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Hej Gäst MALIN MENDEL

Malin Mendel vill ha hemmakänsla

Utrikeskorrespondenten och kokboksförfattaren Malin Mendel gillar grönt och hemtrevligt.

Publicerad 22 oktober 2020 Kommentera
Malin Mendel vill ha hemmakänsla
Malin Mendel med David Batra. Foto: Peter Wixtröm/TT

Vad får dig att trivas som gäst?
Personliga hotell i gamla byggnader som serverar mat som känns hemlagad. Det kan vara enkelt, men med stil. Men viktigast är att personalen behandlas bra, och att hotellet är klimat- och miljövänligt.

Bästa hotellupplevelsen?
– I Delhi brukar jag bo hos en äldre dam som gjort om sin villa till ett hotell. Hon kramar mig alltid när jag kommer dit, det är som att bo hemma hos någon. På kvällarna kan man äta familjens hemlagade mat vid ett långbord, med gäster från hela världen.

Något från Indien som du skulle vilja fanns i Sverige?
– I Indien är vegetarisk mat det vanligaste. Ofta serveras en thali, en tallrik med olika rätter som bildar en perfekt komponerad måltid. I Sverige kan man få en grillad palsternacka och då undrar man ju var är proteinet?

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här