Ur temat Coronakrisen
Nyheter branschen

”Det har varit en bra erfarenhet”

En har sommarjobbat med covidsjuka äldre och en blev sjuk själv. Maria Bergman Lilliesköld och Sebastian Gygax från Grand Hotel gick Beredskapslyftet för att avlasta omsorgssektorn. Så här gick det för dem.

Publicerad 2 september 2020
”Det har varit en bra erfarenhet”
Under utbildningen i våras fick deltagarna bland annat lära sig ergonomisk lyftteknik, hygien, patientsekretess och skötsel av katetrar. Foto: Elis Hoffman
Sebastian Gygax. Foto: Elis Hoffman

I våras snabbutbildades ett femtiotal hotell- och restauranganställda i vård- och omsorgskunskap. Tanken var att de skulle avlasta Stockholms omsorgssektor under coronapandemin. Maria Bergman Lilliesköld och Sebastian Gygax, som blev av med jobben på Cadierbaren på Grand Hotel, var två av deltagarna i Beredskapslyftet.

För Sebastian blev det sex veckors jobb på en särskild covidenhet inom hemtjänsten. Jobbet ordnade han själv.
– Jag fick ett erbjudande från en bekants bekant som hade startat upp enheten och hade svårt att få personal dit. Så jag sökte och fick jobbet.
Enheten tog hand om brukare med konstaterad eller misstänkt covid-19.
– Det var som vanlig hemtjänst men vi hade full skyddsmundering och allting fick ta mycket längre tid. Det behövdes för de äldre blev lite rädda när vi kom in där med dräkterna, säger Sebastian.
Han är nöjd med erfarenheten, säger han.
– Det har varit en bra erfarenhet. Jag är jätteglad att jag kunde bidra i slutändan. Det var skönt att komma ut och göra något.

Maria Bergman Lilliesköld. Foto: Elis Hoffman

För Maria Bergman Lilliesköld är erfarenheten inte lika positiv. Efter en jobbintervju placerades hon på ett demensboende i Stockholm. Men hon hann bara arbeta ett pass innan hon blev sjuk – och har i stort sett varit sjuk sedan dess.
– Jag var inte supersjuk, men hade torrhosta, feber och var så himla trött hela tiden. Och så hade jag en spränghuvudvärk som kom och gick. Det har varit en väldigt tråkig vår, säger hon.
Maria är ganska säker på att hon drabbades av covid-19, även om hon aldrig fått det på papper.
– Det stämmer ju in på symptomen. Vet inte vad det skulle ha varit annars, säger hon.

Fakta: Beredskapslyftet

Intensivutbildningen anordnades av Beredskapslyftet i samarbete med Grand Hôtel, McDonald’s, Courtyard by Marriott Hotel och Stockholms Stad och med finansiering av Patricia Industries. I utbildningen ingick både teoretiska och praktiska moment. Den som genomgått utbildningen fick ett diplom och ett erbjudande om jobb i vård- och omsorgssektorn i Stockholms stad. Sammanlagt slutförde cirka 50 anställda från hotell- och restaurangbranschen utbildningen.

Läs mer på beredskapslyftet.se

Det är först nu som Maria känner att hon fått tillbaka tillräckligt med energi för att börja jobba igen. Hon har tagit en del ströpass på sin gamla arbetsplats, Cadierbaren.
– Det börjar ta fart igen. Inte så mycket att de kan anställa, men jag vet att jag är välkommen tillbaka om de får mer att göra.

Sebastian, som är heltidsstudent, hoppas också på extrajobb på Cadierbaren. Eller på covidenheten där han arbetade i somras.
– Jag står på deras extralista. Vi får se hur hösten blir och vad som händer med coronapandemin.

Ingår i temat: Coronakrisen 128 artiklar

Alla artiklar i temat (125 till)
Nyheter restriktioner

Senare stängning skjuts fram

I dag meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att de begränsningar som nu gäller kommer att förlängas till den 1 juni. Det innebär att restaurangernas stängning ligger kvar på 20.30 i ytterligare ett par veckor.  

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Senare stängning skjuts fram
Ingen alkoholservering efter 20, och stängning 20.30. Restriktionerna gäller fortsatt och fram till 1 juni. Foto: Mostphotos

Många hade hoppats att den 17 maj skulle vara dagen som restriktionerna lättades något. Så blir inte fallet.

– Vi är inte där än, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens.

Enligt regeringen och Folkhälsomyndigheten ligger smittspridningen fortsatt på för hög nivå, även om det finns positiva tecken. Trycket på vården är högt, och regionerna har uttryckt önskemål om att inte gå för fort fram med lättnader.

– Vi hade hoppats på en lättnad, framför allt av öppettiderna på restauranger, eftersom vi vet att de hade klarat av det. Men myndigheterna gjorde en annan bedömning, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Från den 1 juni kommer däremot restriktionerna att justeras. Då förlängs de begränsade öppettiderna för restauranger till 22.30.

Samma datum kommer nöjesparkerna att kunna öppna upp, med en begränsning på en person per 20 kvadratmeter. För Gröna Lunds del innebär det att man kan ta emot max 3 100 gäster samtidigt, en femtedel av det normala antalet besökare.

– Det känns helt fantastiskt att vi nu äntligen får slå upp portarna, efter 1,5 år av nedstängning, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell i ett pressmeddelande.

Nyheter bokning

Scandic blir vaccinmottagning

Scandic öppnar upp för vaccinering mot covid-19 i sina lokaler. Hos Scandic Swania i Trollhättan blir en konferenslokal från i dag plats för massvaccinering. Jättebra, tycker Merlita Andersson som arbetar i housekeeping.

Publicerad 12 maj 2021 Kommentera
Scandic blir vaccinmottagning
En lokal hos Scandic Swania används för vaccinering. Foto: Scandic

 Hotelldirektör Charlotta Sandblom berättar att det var vårdföretaget Kry som kontaktade dem för en visning av lokalerna.
– De kände till vårt Stay safe-arbete och vi har en konferenslokal i markplan med separat entré direkt utifrån.

Charlotta Sandblom tvekade inte att upplåta lokalerna för vaccinering.
– Det är klart att vi funderade på hur det här skulle påverka personal och gäster, men det är friska personer som kommer och det är jätteroligt i dessa tider att få bokningar. Samtidigt bidrar vi till samhällsnyttan.

Swania är ett av flera Scandic som tillfrågats om vaccinering i sina lokaler, säger Charlotta Sandblom.
– Våra hotell ligger ofta stadsnära och har bra lokaler.

Merlita Andersson. FOTO: Privat.

Housekeeping på Scandic Swania kommer att sköta den dagliga städningen. Kry ansvarar själva för all hantering och städning av den medicinska utrustningen.

Merlita Andersson som arbetar i housekeeping har varit med och förberett lokalen inför vaccineringarna.

– Vi har städat så att allt ska vara klart tills de kommer med sina saker för vaccineringen. Det här är jättebra, bra att fylla huset, säger hon.

Nyheter FÖRHANDLING

HRF kräver svar om enstaka dagar

Ett företag har under nio månader haft enstaka dagar-anställningar motsvarande 53 000 arbetstimmar. Hotell- och restaurangfacket har begärt central förhandling.

Publicerad 11 maj 2021 1 kommentar
HRF kräver svar om enstaka dagar
Ett företag har lagt ut 53 000 arbetstimmar i anställningsformen enstaka dagar. Nu har HRF begärt central förhandling med Visita. Foto: Colourbox

I förra årets avtalsrörelse var enstaka dagar en av de stora frågorna för Hotell- och restaurangfacket. Anställningsformen ska användas när det inte går att schemalägga arbetstiden, om arbetet är oregelbundet till sin karaktär eller när arbetsgivaren har behov av tillfällig arbetskraft. HRF:s bild var att enstaka dagar tillämpades mer än nödvändigt.

I det nya kollektivavtalet finns en skrivning som innebär att den arbetsgivare som anses ha missbrukat anställningsformen inte längre ska kunna använda den. Nu står den första centrala förhandlingen för dörren.

– Vi kommer att jobba aktivt med den här frågan hela avtalsperioden, säger Emil Bäckström, central ombudsman på HRF.

Så säger avtalet

Gröna riks 4§ 1:2
”De centrala parterna kan vid central förhandling komma överens om att ett bolag temporärt ska undantas från rätten att använda sig av anställningsformen anställning för enstaka dagar. Fråntagandet av ovanstående rätt kan aktualiseras om de centrala parterna bedömer att bolaget konsekvent och grovt bryter mot kollektivavtalets förutsättningar för att använda sig av anställningsformen. Fråntagande av rättigheten gäller under den tid och vid den/de enhet/er som parterna överenskommer.”

Det aktuella företaget har under perioden april–december lagt ut 53 000 timmar i enstaka dagar. Det motsvarar ungefär 25 heltidstjänster.

Emil Bäckström har begärt förhandling med Visita, men något datum är ännu inte satt.

– Om Visita är seriösa med att vilja stävja det här måste de också inse att det här är ett typexempel på missbruk av enstaka dagar.

Ingår i temat: Coronakrisen 128 artiklar

Alla artiklar i temat (125 till)
Fråga om jobbet.
104
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här