Ur temat Coronakrisen
Nyheter Norge

Flest covidfall hos norsk branschpersonal

Bartendrar, servitörer och kafébiträden är fortfarande de yrkesgrupper i Norge med flest fall av covid-19. Det visar en ny rapport från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Publicerad 17 december 2021
Flest covidfall hos norsk branschpersonal
Bartendrar, servitörer och kafébiträden har haft flest andel bekräftade fall av covid-19 i Norge, visar en ny studie. Foto: Arne Trautmann/Mostphotos

Fakta: Om studien

Analysen omfattar 3,5 miljoner norrmän i yrkesaktiv ålder, det vill säga mellan 20–70 år. Varje yrkesgrupp jämfördes sedan med genomsnittet i den yrkesaktiva befolkningen. Data om covid-19 hämtades från Beredt-C19-registeret vid Folkehelseinstituttet. Hela studien finns att läsa här.

I början av pandemin var det vårdpersonal och chaufförer inom kollektivtrafiken som drabbades hårdast i Norge. Senare under 2020 och våren 2021 kom även restaurangpersonal att göra dem sällskap på listan över yrkesgrupper med flest fall av covid-19 per 1 000 anställda.

Men medan andelen smittade sjunkit hos andra yrkesgrupper, har den fortsatt vara hög bland branschpersonalen. Det visar den senaste rapporten från Folkehelseinstittutet, norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Antal fall i olika yrken

Fall av covid-19 per 1 000 anställda, augusti–december 2021, Norge:
  • Bartendrar: 43
  • Servitörer: 39
  • Kafé- och gatuköksbiträden: 37
  • Läkare: 35
  • Assistenter i skola eller förskola: 32
  • Grundskolelärare: 29
  • Förskolelärare och sjuksköterskor: 28
  • Butiksmedarbetare: 26
  • Genomsnitt för alla i yrkesaktiv ålder: 22
Källa: Occupational risk of covid-19 in the first versus second epidemic wave in Norway, 2020. FHI

– Bartendrar och servitörer är fortfarande de yrkesgrupper med flest bekräftade fall. Lärare och assistenter i skola och förskola har också något högre smittoförekomst än genomsnittet för alla i yrkesaktiv ålder. Antal bekräftat smittade läkare och sjuksköterskor är återigen högre än genomsnittet efter att ha varit lägre än genomsnittet våren 2021, säger Karin Magnusson, forskare vid Folkehelseinstituttet, i ett pressmeddelande.

Mellan augusti och december var det 43 av 1 000 bartendrar som fick bekräftat att de hade covid-19, liksom 39 av 1 000 servitörer. Det kan jämföras med 35 läkare och 32 assistenter i skola eller förskola. Genomsnittet för alla norrmän i yrkesaktiv ålder var 22 av 1 000 anställda.

Forskarna tror att en del av skillnaden kan förklaras med olika vaccinationsgrad i olika yrkesgrupper.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här