Ur temat Coronakrisen
Nyheter sjukdom

Branschmän i sjuktoppen i fjol

Sjukfallen ökade kraftigt under pandemin, framför allt bland män. En av de grupper med störst ökning av sjukfrånvaro var män i restaurangbranschen.

Publicerad 2 december 2021
Branschmän i sjuktoppen i fjol
Restauranganställda män hör till de grupper där antalet sjukfall ökade kraftigast förra året, enligt Försäkringskassans rapport. Foto: Shutterstock

Under pandemiåret 2020 ökade sjukfrånvaron i alla branscher, visar en ny rapport från Försäkringskassan. Inte oväntat drabbades anställda inom vård- och omsorg hårdast, liksom de inom transportsektorn.

Även i restaurangbranschen steg sjukfallen kraftigt förra året. Här, liksom i de flesta andra branscher, var det framför allt männen som stod för ökningen. Under 2020 ökade antalet nya sjukskrivningar med 56 procent bland restauranganställda män, och med 13 procent för restauranganställda kvinnor.

Det kan jämföras med handeln där sjukfallen ökade med 39 procent för män och 19 för kvinnor.

En förklaring kan så klart vara att anställda i branschen utsatts för smitta i högre grad, men analytikerna tror också att den krisande arbetsmarknaden kan förklara en del av ökningen.
– Att se sina försörjningsmöjligheter försvinna är starkt psykiskt påfrestande och kan möjligtvis vara en delförklaring till ökad sjukfrånvaro, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan och huvudförfattare till rapporten.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här