Ur temat Coronakrisen
Nyheter internationellt

Pandemin ger svenskbrist i Norge

Det är inte bara den svenska hotell- och restaurangbranschen som skriker efter personal. De norska branschföretagen saknar de svenskar som före pandemin reste över gränsen för att arbeta.

Publicerad 16 november 2021
Pandemin ger svenskbrist i Norge
– Man är nog rädd för att gränsen ska stängas igen, säger Madelene Kutt om svenskarnas avvaktande hållning till att jobba i Norge. Foto: Mostphotos, Grensetjänsten.com

Det råder brist på kvalificerad hotell- och restaurangpersonal även i vårt grannland Norge. Pandemin har gjort att många av de svenskar som tidigare reste över gränsen för att arbeta inte längre är kvar.

– Vår bild är att det beror på flera saker, bland annat att det har varit otydliga regler och regler som har ändrats hela tiden. Det har varit svårt att veta vad som gäller.
Det säger Madelene Kutt på Grensetjänsten, ett informationscenter med syfte att hjälpa och underlätta för företag och privatpersoner som verkar över svensk-norska gränsen.

Madelene Kutt. Foto: Grensetjänsten.com

Under pandemin har Grensetjänsten, som är ett samarbete mellan Sverige och Norge, tagit emot mängder av samtal kring covidregler.
– Vi har haft ungefär 200 samtal per dag, mot 30 vanligtvis. Nästan alla har handlat om vilka regler som gäller. Det finns en väldig osäkerhet.

Före pandemin var det uppskattningsvis mellan 20 000 och 30 000 svenskar som dag- eller veckopendlade till arbete i Norge.

Hotell- och restaurangpersonal är bland dem som dessutom hamnat lite extra i kläm, säger Madelene Kutt.
I perioder tilläts svenskar enbart resa in om de hade samhällskritiska yrken. Branschanställda kunde alltså inte komma till jobbet och många tvingades i stället ta ut all ledighet de hade.

– Senare fick de en permitteringspeng av norska staten, men det tog tid och den motsvarade inte heller den uteblivna lönen. Ersättningen gäller inte heller för att komma in i den svenska a-kassan eftersom den inte räknas som inkomst.

Det blev ganska dålig stämning, dålig jargong på många arbetsplatser.

En annan sak som spelar in är den norska ovilja som funnits mot svenskar under pandemin, tror Madelene Kutt.
– Det blev ganska dålig stämning, dålig jargong på många arbetsplatser. Norrmännen beskyllde svenskar för att importera smittan. Jag har hört om arbetsplatser där svenskar fick eget omklädningsrum, egen toalett, egen mikro och egen kaffemaskin. Det kommer nog att ta tid att komma över.

På många norska branschföretag börjar personalbristen göra sig påmind. Bara i skidorten Trysil, nära svenska gränsen, saknas ett 20-tal kockar inför vintersäsongen, berättar Madelene Kutt.
– Det är många som inser nu att det saknas personal. Det blir spännande att se hur de kan lösa det.

Med tanke på att smittspridningen tagit fart igen i Norge är det många svenskar som fortfarande tvekar att jobba i Norge, tror Madelene Kutt.
– Man är nog rädd för att gränsen ska stängas igen. Man är nog lite avvaktande.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här