På restaurang Kajplats 9 i Västerås har de anställda gått ned i arbetstid. Men de är glada att de fått behålla jobben.


Antalet HRF-avtal om korttidspermittering är nu uppe i över 1 500. En av arbetsplatserna som tillämpar det är Kajplats 9 i Västerås.
– Vårt gästantal gick drastiskt ned. Vi satt med sex-sju lunchgäster. Det jag har hört är att företagen har haft sina egna restriktioner, utöver dem som myndigheterna har, säger Johan Sjöqvist, vd och köksmästare.
All extrapersonal, runt tio personer, har varit tvungna att gå. Annars kan inte de tillsvidareanställda, i det här fallet 35 personer, omfattas av korttidspermitteringen.
En av dem som permitterats är Caroline Sjöberg, hovmästare.
– Jag har gått ned i arbetstid till 40 procent, men jag får 92,5 procent av min lön. Jag ser det bara positivt. Jag får ju behålla mitt jobb!
Hon beskriver hur plötsligt tappet kom. Nästan från en dag till en annan.
– Det är halverat, och det kan bli värre. Det är ju ingen som vet. Vi märker att varje gång det kommer något nytt i media så blir människor rädda.
Därför är det viktigt, säger hon, att det syns hur strikta de är med hygienen på restaurangen.
– Våra gäster ska känna sig trygga.