Varslen som följt av coronaviruset fortsätter. Hotell- och restaurangfacket vill nu att regeringen inför ett system där anställda får permitteringslön i stället för att varslas om uppsägning.
Hotell- och restaurangfacket känner i nuläget till varsel motsvarande 700 personer, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för HRF.
– Utöver det har vi fått förhandsinformation om att det kan komma varsel motsvarande 2 000 personer. Vi vet också att arbetsgivare redan agerat när det gäller typen av anställningar som går fort att avsluta, säger Malin Ackholt.
Gårdagens beslut om att ställa in evenemang med över 500 deltagare kommer också att få följder.
– Vi vet att under den här perioden ligger många mässor, konferenser, kongresser och bolagsstämmor. Vi har också fått förfrågningar från fjällvärlden, där man ofta har stora after-ski. Både anställda och arbetsgivare är oroliga.
Även om evenemang blir av längre fram påverkas lönsamheten, säger Malin Ackholt.
– Antalet nybokningar är obefintligt. Det är bara avbokningar eller ombokningar som görs.
HRF välkomnar de åtgärder som regeringen kom med under onsdagen, som det slopade karensavdraget och att möjligheten till korttidsarbete tidigareläggs så att det gäller från maj.
Korttidsjobb innebär att fack och arbetsgivare kommer överens om att anställda går ner i arbetstid och lön under en period, som alternativ till uppsägningar.
Men åtgärderna räcker inte, säger Malin Ackholt.
– Maj ligger för långt fram i tiden och dessutom är modellen inte helt tillämpbar för vår bransch. Det måste till riktade åtgärder till vår näring. Vi vill se ett permitteringssystem, där arbetsgivaren kan få en kostnadstäckning för lönen, med vissa begränsningar. Vi behöver en lösning här och nu.
Även arbetsgivarorganisationen Visita vill ha ett permitteringssystem.
HRF har tidigare blivit kontaktat av stora branscharbetsgivare och Visita som vill göra ändringar i kollektivavtalen med anledning av covid-19.
– Vi har suttit i samtal om möjligheten att hitta avtalslösningar som gör att personer inte förlorar sitt arbete.
Parallellt med detta pågår de ordinarie avtalsförhandlingarna. Malin Ackholt vill inte säga något om huruvida de kan komma att påverkas av neddragningar i spåren av covid-19.
– Vi har en plan som vi följer och vi har redan lagt fram våra krav.
HRF fortsätter att följa utvecklingen av pandemin.
– Vi följer det på dag- och timbasis, och vidtar mått och steg för att trycka på regeringen om att det behövs åtgärder för vår bransch, säger Malin Ackholt.
Antalet som får ersättning från Hotell- och restauranganställdas a-kassa har ökat under hela året, med en markant ökning mellan vecka 9 och 10.