Ur temat Coronakrisen
Nyheter COVIDPASS

Nattklubbar ska kräva vaccinbevis

Snart måste dansställen börja kräva vaccinbevis av sina gäster. Restauranger och andra serveringsställen är fortsatt undantagna från restriktioner och krav på att kontrollera om gästerna är vaccinerade.

Publicerad 24 november 2021 Kommentera
Nattklubbar ska kräva vaccinbevis
Gäster som vill dansa måste kunna visa upp covidbevis. Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos

Arrangörer som vill kunna ta emot över 100 gäster inomhus har från den 1 december två val. Antingen följs de gamla restriktionerna med max 8 gäster per sällskap, 1 meters avstånd och sittande gäster. Eller så ska alla gäster kunna visa upp bevis på att de dubbelvaccinerats mot covid-19.

Detta gäller offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Dit räknas bland annat teatrar, biografer och idrottsevenemang, men även danstillställningar.

För nattklubbar och andra ställen med dans är alternativet med covidbevis det enda möjliga om dans ska vara tillåtet.

Nadia Wallmark är vd på Restaurang Rustique i Skellefteå, som har nattklubb fredag till lördag. Hon är inte förvånad över kravet.

– Det var en fråga om när, inte om covidbevis skulle krävas.

När nattklubben öppnar kommer personalen tillsammans med ordningsvakterna att kontrollera att gästerna har giltigt covidbevis. Det kommer att gälla både dem som redan befinner sig i lokalerna och har ätit på restaurangen och dem som kommer för att gå på nattklubben.

Nadia Wallmark, vd, Restaurang Rustique. Foto: Privat

– Det är en och samma lokal och efter 22 får vi inte ha några ovaccinerade i lokalen, oavsett om de tänker dansa eller inte. Det kommer vi att kommunicera tydligt till våra gäster vid bokning och på vår hemsida.

Just nu undersöks om alla i personalen är vaccinerade.

– Hittills har alla varit det. Skulle det finnas några som inte är det kommer vi att ta en diskussion om varför och sedan kan vi lösa det genom att de får arbeta andra tider. Det fungerar så länge det inte blir samma krav för restauranger, säger Nadia Wallmark.

Hon räknar med att det kan bli en del diskussioner med ovaccinerade gäster.

– Jag tycker inte att regeringen tagit diskussionen om det är diskriminering att kräva covidpass. De lägger över det på oss.

Med Nadia Wallmark är ändå nöjd att lösningen med covidbevis finns.

– Så länge vi får fortsätta att bedriva vår verksamhet och slipper gå tillbaka till hur det var tidigare är det bra. De har ändå gett oss verktyg att fortsätta.

Ingår i temat: Coronakrisen 153 artiklar

Alla artiklar i temat (150 till)
Fråga om jobbet.
112
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här