Ur temat Coronakrisen
Nyheter smittspridning

Arbetsplatser pekas ut som smittspridare

Förutom hemmen är arbetsplatserna den största källan till smittspridning. Det sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en pressbriefing i måndags.

Publicerad 16 mars 2021
Arbetsplatser pekas ut som smittspridare
Vård- och omsorgspersonal, skolanställda och exempelvis serviceyrken löper störst risk att smittas på jobbet.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Det är, inte överraskande, vård- och omsorgspersonal som löper störst risk att smittas av covid-19 på jobbet. Därefter kommer skolanställda och yrken där man kommer i kontakt med tredje man. Det visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Bland de sistnämnda finns bland annat anställda inom hotell och restaurang.
– Vi har sett en dramatisk ökning av antalet anmälda arbetssjukdomar. Vi har sett en hundraprocentig ökning bland kvinnor under förra året, framför allt inom vård och omsorg, och inom servicesektorn, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om coronarelaterade allvarliga tillbud har ökat kraftigt sedan årsskiftet.
En förklaring till ökningen är att det tidigare var vårdpersonal som uppmanades anmäla. Sedan 1 januari anmodas alla som löpt risk att smittas på jobbet att anmäla det till myndigheten.
Hittills i år har det kommit in 59 tillbudsanmälningar från hotell- och restaurangbranschen. Det kan jämföras med två under hela 2020.

Vi ska komma ihåg att vi har fem miljoner sysselsatta i det här landet.

Förra veckan presenterade LO tillsammans med PTK och Svenskt Näringsliv ett förslag om arbetsplatsnära vaccinering. Målet är att så många som möjligt så skyndsamt som möjligt ska få skydd mot covid-19.
– Jag välkomnar det initiativ som arbetsmarknadens parter tagit, genom att vara tydliga med att de vill vara med och bidra när det gäller vaccineringen. Vi ska komma ihåg att vi har fem miljoner sysselsatta i det här landet. Det är alltså varannan svensk som går till jobbet. Det är klart att ju fler av dem som kan vaccineras på eller i anslutning till sitt arbete desto bättre.

Arbetsmarknadsministern förklarade att hon kommer att bjuda in fack och arbetsgivarorganisationer till samtal om behov av ytterligare åtgärder för att förhindra smittspridning på arbetsplatserna.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)