Ur temat Coronakrisen
Nyheter sjukdom

Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka

Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Det visar statistik från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Publicerad 9 november 2020
Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka
Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Foto: Mostphotos

Under våren var det framför allt vårdpersonal och busschaufförer som smittades av coronaviruset i Norge. Under höstens utbrott ser smittospridningen annorlunda ut. Det visar statistik från Folkehelseinstittutet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Undersökningen

Det är norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, som gjort undersökningen. Studien omfattar drygt 3,5 miljoner personer i yrkesaktiv ålder, det vill säga 20–70 år. Genomsnittet var 44 år, och det var ganska jämnt mellan män och kvinnor. Varje yrkesgrupp jämfördes med den övriga befolkningen i yrkesaktiv ålder, och risken justerades för ålder, kön och födelseland.

Läs hela studien här.

Bartendrar, servitörer och kafémedarbetare hamnar i topp över yrkesgrupper med störst andel konstaterade covidfall under hösten.
– Vi ser att hälsopersonal och chaufförer var mest utsatta under den första perioden av epidemin vintern och våren 2020. I höst kunde vi inte se fler fall av covid-19 bland hälsopersonal än bland andra. Däremot kan risken nu i höst ha varit högre för arbetstagare som möter många kunder, som bartendrar och servitörer, säger Karin Magnusson, forskare vid Folkehelseinstituttet.

Kajsa Bysell. Foto: Privat

I Sverige har inga lika heltäckande undersökningar gjorts. I våras gjorde Folkhälsomyndigheten en studie som visade att taxiförare då var den yrkesgrupp med högst relativa antal fall av covid-19, följt av pizzabagare och kollektivtrafikchaufförer.

Men det finns anledning att tro att situationen är likadan som i Norge, tror Kajsa Bysell, barista och regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfacket.
– Det är nog samma här skulle jag tro. Vi i vår bransch är väldigt utsatta. En restaurang kan ha upp till 1 300 personer i lokalen under en kväll. Då spelar det inte så stor roll om de sitter åtta personer vid ett bord. Och lycka till att försöka hålla avståndet mellan kollegorna i ett kök.

Arbetsmiljöverket har tagit fram statistik på anmälda arbetssjukdomar på grund av corona i olika yrkesgrupper. Det är framför allt vårdpersonal av alla sorter som drabbats, men det finns även ett 50-tal anmälningar som rör hotell- och restaurangyrken.
I dag är det dock bara personer med uppgift att i yrket hantera coronasmitta som kan få covid-19 godkänd som en arbetssjukdom. Det betyder att det i de flesta fall inte är någon mening för andra yrkesgrupper att göra en anmälan.

Kajsa Bysell är kritisk till detta.
– Särskilt med tanke på hur många människor vi träffar och att vi inte alls har samma skydd som till exempel vårdpersonalen. Vi skulle behöva försäkringsskyddet som kommer med en arbetsskada.

Ingår i temat: Coronakrisen 128 artiklar

Alla artiklar i temat (125 till)
Arbetslivsakuten DILEMMA

Chefen slarvar med korttidspermitteringen!

Lina är orolig att chefen slarvar med korttidspermitteringen. Det händer att Lina och de andra jobbar mer än de 60 procent som de ska, och hon är inte säker på att chefen redovisar korrekt. Chefen säger att det ”jämnar ut sig”. Vad ska Lina göra?

Publicerad 5 maj 2021 Kommentera
Chefen slarvar med korttidspermitteringen!
Richard Källstrand på Tillväxtverket ger råd i situationen. Foto: Tillväxtverket, Illustration: Mattias Käll

”Arbetsgivaren riskerar att bli återbetalningsskyldig”

Richard Källstrand, avdelningschef kvalitet och kontroll, Tillväxtverket

– Företag som ansöker om korttidsstödet ska i förväg meddela oss om den planerade arbetstidsminskningen, det vill säga i vilken omfattning personalen ska vara permitterad enligt de lagstadgade permitteringsnivåerna.
Den faktiska arbetstidsminskningen ska sedan redogöras för oss och behöver vara minst lika stor som den avtalade permitteringsnivån.

– Permitterad personal kan alltså arbeta färre timmar under stödperioden, men får inte jobba mer än tidigare uppgjort. Det är inte heller tillåtet att jobba mer mot löfte om extra ersättning eller extra ledighet.

Richard Källstrand. Foto: Tillväxtverket

– Arbetsgivaren riskerar att bli återbetalningsskyldig om ni jobbat mer än avtalet mellan arbetsgivare och personal säger.
Om arbetstiden behöver justeras under stödperioden kan arbetsgivaren byta till en mer passande permitteringsnivå genom att teckna ett nytt avtal.
Ett sådant avtal ersätter i så fall tidigare överenskommelser och gäller fram till avstämningen, där utfallet och ändringar ska återrapporteras till oss.

– Den som ansöker om ersättning ska alltid skicka in korrekta uppgifter för att vi på Tillväxtverket ska kunna fatta rättssäkra beslut.
Det är brottsligt att medvetet lämna felaktiga uppgifter och att inte anmäla om uppgifterna ändras under stödperioden.

Så går du vidare

Läs mer om stödet och permitteringsnivåerna på tillvaxtverket.se/korttid.

Tipsa om felaktiga utbetalningar på tillvaxtverket.se/anmalabrott. Du kan vara anonym.

– Om du misstänker att Tillväxtverket betalar eller har betalat ut stöd på oriktiga grunder kan du alltid tipsa oss om det. Då hjälper du oss i vårt arbete mot felaktiga utbetalningar och ekonomisk brottslighet.
Vi utreder alla tips och gör en polisanmälan om vi misstänker brott. På grund av sekretess kan vi dock inte berätta för dig som tipsat oss vad vi kommer fram till.

Ingår i temat: Coronakrisen 128 artiklar

Alla artiklar i temat (125 till)
Snabbkurs 100 PROCENT

Bli proffs på heltid!

Här är sex saker som är bra att veta om heltidsarbete – begreppet som varierar rejält mellan länder och branscher.

Publicerad 4 maj 2021 Kommentera
Bli proffs på heltid!
Heltid, måttet på arbetstid som finns i flera varianter. Foto: Colourbox

1 Lagen är tak. Arbetstidslagen sätter taket för heltid. I lagen står det att den ordinarie arbetstiden får vara högst 40 timmar i veckan och max 160 timmar på en fyraveckorsperiod. På arbetsplatser utan kollektivavtal gäller lagen i sin helhet. Arbetsgivare och fackförbund kan i kollektivavtal komma överens om andra arbetstidsregler, men det får inte vara sämre villkor än vad lagtexten säger.

2 Längden varierar världen över! I Mexiko är 48 timmar den lagstadgade övre gränsen för veckoarbetstid. I andra änden av heltidsspektrat hittar vi Frankrike, som för 20 år sedan beslutade att minska heltiden från 39 timmar i veckan till dagens 35. Succès!

3 Facklig kärnfråga. År 1890 gick förstamajtågen under parollen »Åtta timmars arbetsdag«, men det skulle dröja till 1919 innan det blev verklighet. Då beslutade man om 48-timmarsvecka med åtta timmars arbetstid, måndag–lördag. Arbetar­rörelsen fortsatte ligga på och arbetstiden kortades vid flera tillfällen.

4 Planer på kortare arbetsvecka. Dagens 40-timmarsvecka var helt införd på arbetsmarknaden 1973, samtidigt som Maltas Sommar’n som aldrig säger nej var het. Nej blev det däremot till drömmen om att på sikt införa 30-timmarsvecka. Under tidigt 1970-tal var många partier positiva, men efter industrikrisen ändrades tonläget.

5 Heltid på HRF:s avtalsområde. I Hotell- och restaurangfackets avtal är heltid 40 timmars arbetsvecka i genomsnitt, 38 timmar för nattrecep­tionister. I Gröna riksavtalet räknas genomsnittet fram under en beräkningsperiod som kan ha olika längd hos olika arbetsgivare. Enligt avtalet är max­­längden 16 veckor, detta för anställda med månadslön. För anställda med timlön är maxlängden 8 veckor.

6 Flera mått på heltid. Att prata om heltid med folk från andra branscher kan vara förvirrande. Har du en kompis som jobbar i en butik med avtal kan hen vara heltidsanställd på 38 timmar och en kvart, och i Kommunals kollektivavtal finns heltid på 37 timmar.

Ingår i temat: Coronakrisen 128 artiklar

Alla artiklar i temat (125 till)
Nyheter bonus

Här får de anställda pandemibonus

Under pandemin har försäljningen skjutit i höjden hos Jula Holdingkoncernen. För att fira får de anställda en bonus motsvarande 75 procent av en månadslön. Det gäller även de anställda på Jula Hotell & Konferens, koncernens hotellverksamhet.

Publicerad 3 maj 2021 Kommentera
Här får de anställda pandemibonus
På Jula Hotell & Konferens i Skara fick många anställda en bonus på aprillönen. Foto: Jula
Mikaela Grundström, vd Jula Hotell & Konferens. Foto: Privat

– Det är fantastiskt att även vår personal får ta del av detta i år. Det är en jättehärlig bonus, säger Mikaela Grundström, vd för hotellet.

Bonusen är baserad på årslön, och motsvarar ungefär 75 procent av en månadslön. All personal inom Jula Holdingkoncernen som varit anställd sedan januari 2019 får den. På hotellet är det de allra flesta anställda, säger Mikaela Grundström.
– Vi har ju inte varslat någon under pandemin, utan har sysselsatt vår personal med andra saker.

Detta är första gången som hotellpersonalen får ta del av bonusen, berättar Mikaela Grundström.
– Så det blev en väldigt rolig överraskning. Vår ägare tycker att vi på hotellet kämpar bra med de förutsättningar vi har under pandemin. Det känns jättefint, med tanke på hur det ser ut i hela vår bransch.

Julas ägare och koncernchef Karl-Johan Blank skriver i ett pressmeddelande:
– Vi har ett ledarskap och medarbetare som verkligen tar ansvar och är engagerade när det som mest behövs. Att vi under året hanterat många krissituationer och dessutom kunnat lära oss av dessa visar på styrka i våra organisationer. Det känns mycket bra att kunna belöna detta med den här bonusen.