Ur temat Coronakrisen
Nyheter sjukdom

Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka

Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Det visar statistik från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Publicerad 9 november 2020
Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka
Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Foto: Mostphotos

Under våren var det framför allt vårdpersonal och busschaufförer som smittades av coronaviruset i Norge. Under höstens utbrott ser smittospridningen annorlunda ut. Det visar statistik från Folkehelseinstittutet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Undersökningen

Det är norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, som gjort undersökningen. Studien omfattar drygt 3,5 miljoner personer i yrkesaktiv ålder, det vill säga 20–70 år. Genomsnittet var 44 år, och det var ganska jämnt mellan män och kvinnor. Varje yrkesgrupp jämfördes med den övriga befolkningen i yrkesaktiv ålder, och risken justerades för ålder, kön och födelseland.

Läs hela studien här.

Bartendrar, servitörer och kafémedarbetare hamnar i topp över yrkesgrupper med störst andel konstaterade covidfall under hösten.
– Vi ser att hälsopersonal och chaufförer var mest utsatta under den första perioden av epidemin vintern och våren 2020. I höst kunde vi inte se fler fall av covid-19 bland hälsopersonal än bland andra. Däremot kan risken nu i höst ha varit högre för arbetstagare som möter många kunder, som bartendrar och servitörer, säger Karin Magnusson, forskare vid Folkehelseinstituttet.

Kajsa Bysell. Foto: Privat

I Sverige har inga lika heltäckande undersökningar gjorts. I våras gjorde Folkhälsomyndigheten en studie som visade att taxiförare då var den yrkesgrupp med högst relativa antal fall av covid-19, följt av pizzabagare och kollektivtrafikchaufförer.

Men det finns anledning att tro att situationen är likadan som i Norge, tror Kajsa Bysell, barista och regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfacket.
– Det är nog samma här skulle jag tro. Vi i vår bransch är väldigt utsatta. En restaurang kan ha upp till 1 300 personer i lokalen under en kväll. Då spelar det inte så stor roll om de sitter åtta personer vid ett bord. Och lycka till att försöka hålla avståndet mellan kollegorna i ett kök.

Arbetsmiljöverket har tagit fram statistik på anmälda arbetssjukdomar på grund av corona i olika yrkesgrupper. Det är framför allt vårdpersonal av alla sorter som drabbats, men det finns även ett 50-tal anmälningar som rör hotell- och restaurangyrken.
I dag är det dock bara personer med uppgift att i yrket hantera coronasmitta som kan få covid-19 godkänd som en arbetssjukdom. Det betyder att det i de flesta fall inte är någon mening för andra yrkesgrupper att göra en anmälan.

Kajsa Bysell är kritisk till detta.
– Särskilt med tanke på hur många människor vi träffar och att vi inte alls har samma skydd som till exempel vårdpersonalen. Vi skulle behöva försäkringsskyddet som kommer med en arbetsskada.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar