Ur temat Coronakrisen
Nyheter sjukdom

Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka

Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Det visar statistik från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Publicerad 9 november 2020
Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka
Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Foto: Mostphotos

Under våren var det framför allt vårdpersonal och busschaufförer som smittades av coronaviruset i Norge. Under höstens utbrott ser smittospridningen annorlunda ut. Det visar statistik från Folkehelseinstittutet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Undersökningen

Det är norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, som gjort undersökningen. Studien omfattar drygt 3,5 miljoner personer i yrkesaktiv ålder, det vill säga 20–70 år. Genomsnittet var 44 år, och det var ganska jämnt mellan män och kvinnor. Varje yrkesgrupp jämfördes med den övriga befolkningen i yrkesaktiv ålder, och risken justerades för ålder, kön och födelseland.Läs hela studien här.

Bartendrar, servitörer och kafémedarbetare hamnar i topp över yrkesgrupper med störst andel konstaterade covidfall under hösten.
– Vi ser att hälsopersonal och chaufförer var mest utsatta under den första perioden av epidemin vintern och våren 2020. I höst kunde vi inte se fler fall av covid-19 bland hälsopersonal än bland andra. Däremot kan risken nu i höst ha varit högre för arbetstagare som möter många kunder, som bartendrar och servitörer, säger Karin Magnusson, forskare vid Folkehelseinstituttet.

Kajsa Bysell. Foto: Privat

I Sverige har inga lika heltäckande undersökningar gjorts. I våras gjorde Folkhälsomyndigheten en studie som visade att taxiförare då var den yrkesgrupp med högst relativa antal fall av covid-19, följt av pizzabagare och kollektivtrafikchaufförer.

Men det finns anledning att tro att situationen är likadan som i Norge, tror Kajsa Bysell, barista och regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfacket.
– Det är nog samma här skulle jag tro. Vi i vår bransch är väldigt utsatta. En restaurang kan ha upp till 1 300 personer i lokalen under en kväll. Då spelar det inte så stor roll om de sitter åtta personer vid ett bord. Och lycka till att försöka hålla avståndet mellan kollegorna i ett kök.

Arbetsmiljöverket har tagit fram statistik på anmälda arbetssjukdomar på grund av corona i olika yrkesgrupper. Det är framför allt vårdpersonal av alla sorter som drabbats, men det finns även ett 50-tal anmälningar som rör hotell- och restaurangyrken.
I dag är det dock bara personer med uppgift att i yrket hantera coronasmitta som kan få covid-19 godkänd som en arbetssjukdom. Det betyder att det i de flesta fall inte är någon mening för andra yrkesgrupper att göra en anmälan.

Kajsa Bysell är kritisk till detta.
– Särskilt med tanke på hur många människor vi träffar och att vi inte alls har samma skydd som till exempel vårdpersonalen. Vi skulle behöva försäkringsskyddet som kommer med en arbetsskada.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här