Ur temat Coronakrisen
Nyheter sjukdom

Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka

Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Det visar statistik från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.

Publicerad 9 november 2020
Norsk studie: Branschanställda mest covidsjuka
Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Foto: Mostphotos

Under våren var det framför allt vårdpersonal och busschaufförer som smittades av coronaviruset i Norge. Under höstens utbrott ser smittospridningen annorlunda ut. Det visar statistik från Folkehelseinstittutet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Undersökningen

Det är norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Folkehelseinstituttet, som gjort undersökningen. Studien omfattar drygt 3,5 miljoner personer i yrkesaktiv ålder, det vill säga 20–70 år. Genomsnittet var 44 år, och det var ganska jämnt mellan män och kvinnor. Varje yrkesgrupp jämfördes med den övriga befolkningen i yrkesaktiv ålder, och risken justerades för ålder, kön och födelseland.

Läs hela studien här.

Bartendrar, servitörer och kafémedarbetare hamnar i topp över yrkesgrupper med störst andel konstaterade covidfall under hösten.
– Vi ser att hälsopersonal och chaufförer var mest utsatta under den första perioden av epidemin vintern och våren 2020. I höst kunde vi inte se fler fall av covid-19 bland hälsopersonal än bland andra. Däremot kan risken nu i höst ha varit högre för arbetstagare som möter många kunder, som bartendrar och servitörer, säger Karin Magnusson, forskare vid Folkehelseinstituttet.

Kajsa Bysell. Foto: Privat

I Sverige har inga lika heltäckande undersökningar gjorts. I våras gjorde Folkhälsomyndigheten en studie som visade att taxiförare då var den yrkesgrupp med högst relativa antal fall av covid-19, följt av pizzabagare och kollektivtrafikchaufförer.

Men det finns anledning att tro att situationen är likadan som i Norge, tror Kajsa Bysell, barista och regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfacket.
– Det är nog samma här skulle jag tro. Vi i vår bransch är väldigt utsatta. En restaurang kan ha upp till 1 300 personer i lokalen under en kväll. Då spelar det inte så stor roll om de sitter åtta personer vid ett bord. Och lycka till att försöka hålla avståndet mellan kollegorna i ett kök.

Arbetsmiljöverket har tagit fram statistik på anmälda arbetssjukdomar på grund av corona i olika yrkesgrupper. Det är framför allt vårdpersonal av alla sorter som drabbats, men det finns även ett 50-tal anmälningar som rör hotell- och restaurangyrken.
I dag är det dock bara personer med uppgift att i yrket hantera coronasmitta som kan få covid-19 godkänd som en arbetssjukdom. Det betyder att det i de flesta fall inte är någon mening för andra yrkesgrupper att göra en anmälan.

Kajsa Bysell är kritisk till detta.
– Särskilt med tanke på hur många människor vi träffar och att vi inte alls har samma skydd som till exempel vårdpersonalen. Vi skulle behöva försäkringsskyddet som kommer med en arbetsskada.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Nyheter stängning

Snabb omställning för snabbmatsrestauranger

Från och med måndag ska inget serveringsställe hålla öppet efter 20.30. Nu är oron stor bland anställda på bland annat snabbmatskedjor.

Publicerad 26 februari 2021 Kommentera
Snabb omställning för snabbmatsrestauranger
Takeaway blir fortsatt möjligt, men från den första mars ska alla serveringsställen i övrigt hålla stängt efter klockan 20.30. Foto: Colourbox

I onsdags presenterade Folkhälsomyndigheten nya restriktioner. Bland annat berörs matställen på handelsplatser, där serveringen kraftigt ska begränsas.

Dessutom meddelade myndigheten att alla serveringsställen, inte bara de med utskänkningstillstånd, ska hålla stängt efter 20.30.

– Det är klart att det är viktigt att bekämpa smittspridningen. Men det här är ytterligare ett slag för vår näring som innebär att folk riskerar att bli av med jobbet, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Det är fortfarande tillåtet att erbjuda takeaway efter halv nio på kvällen. På Max restauranger jobbar man med att ställa om.

– Vi lyssnar och tar in direktiven som regering och myndigheter kommer med och behöver nu snabbt vidta åtgärder för att stänga våra restauranger för sittande gäster tidigare, säger Charlotte Zetterlund, kedjans personalchef, i ett mejlsvar till Hotellrevyn.

I nuläget ser inte kedjan några behov av personalminskningar, men man utesluter det inte om situationen förvärras och det kommer fler restriktioner.

Charlotte Zetterlund säger att man hade önskat mer tydlighet från regeringens sida i kommunikationen med branschen.

– Det hade varit lättare för oss att vidta åtgärder om direktiv och instruktioner varit klarare.

Erica Edberg. Foto: Elis Hoffman

På McDonald’s i Skåne blev oron stor när Folkhälsomyndigheten presenterade de nya bestämmelserna.

– Det är jättemånga som har hört av sig. Det är en oro att man inte kommer att få sina timmar och att det kommer att bli schemaändringar fram och tillbaka, säger Erica Edberg, platsombud på McDonald’s i Eslöv och ledamot i HRF:s avdelningsstyrelse i Syd.

Malin Ackholt hade önskat bättre framförhållning och klarare besked.

– Vi vet att det kan komma ytterligare restriktioner med kort varsel. Detta slår rätt in i våra medlemmars privatekonomi.

 

Nyheter AVTAL 2020

Sista avtalet på plats

I går tecknade HRF och Almega Tjänsteföretagen ett nytt avtal för anställda på bingohallar. Därmed är alla förbundets kollektivavtal klara.

Publicerad 25 februari 2021 Kommentera
Sista avtalet på plats
Avtalet för anställda på bingohallar är klart. Foto: Kicki Nilsson
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

Det nya avtalet gäller från den 1 januari 2021 till den 30 november 2023, och innehåller löneökningar i två steg. Den första höjningen sker i juli 2021 och motsvarar 736 kronor per månad för en heltidsanställd. Den andra höjningen på 598 kronor sker den 1 december 2022.

Även i övrigt följer det nya bingoavtalet HRF:s andra kollektivavtal, säger förbundets avtalssekreterare Per Persson.
– Vi har fått ut det vi ska enligt samordningen.

Därmed är det sista kollektivavtalet tecknat. Per Persson tycker att en av denna kollektivavtalsrörelses största vinster är de tidigarelagda pensionsinbetalningarna.
– Det är den största satsningen på ungdomar kanske någonsin. Det är en stor grej. 24-åringarna kommer kanske inte tacka oss nu, men om 40 år kommer det att göra skillnad.

Även om avtalsrörelsen nu är över för denna gång, så finns det en hel del arbete kvar att göra, säger Per Persson.
– Nu har vi uppföljningsarbetet kvar att göra, att hantera det som förbundet har förhandlat fram. Vi har en rad arbetsgrupper som ska jobba med olika saker.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter STÖD

Efterlängtat besked om stöd

I dag meddelade regeringen att verksamheter som tvingas stänga av smittskyddsskäl ska kunna få lönekostnaderna täckta av staten. HRF välkomnar beskedet.

Publicerad 23 februari 2021 Kommentera
Efterlängtat besked om stöd
HRF:s ordförande Malin Ackholt välkomnar dagens besked från regeringen, som innebär mer stöd till företagen. Foto: Mostphotos, Peter Jönsson

I januari antogs den pandemilag som gör det möjligt för regeringen att fatta beslut om att vissa näringsverksamheter ska hålla stängt. I dag presenterades en ändring i det ekonomiska stödpaket som beslutats tidigare. Nyheten innebär att de anställdas löner ska räknas som fasta kostnader, och därmed täckas upp till hundra procent vid en nedstängning.

– Det är glädjande information regeringen kommer med i dag. Det är högst rimligt, så att våra medlemmar kan behålla jobben, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Hon gläds också åt beskedet att företag från och med torsdag ska kunna söka omställningsstöd för perioden augusti–december 2020.

– Stödet hjälper företagens likviditet. Det är synd att det har tagit tid, men det är bra att det kommer. Nu måste pengarna ut, det är väldigt efterlängtat.

Finansminister Magdalena Andersson sade vid en pressträff att de ekonomiska stöden vuxit i omfattning sedan pandemins start, för att nu uppgå till nästan det dubbla jämfört med för ett år sedan.

– Anledningen till att vi gör det här är ju att vi ser ljuset i tunneln, nämligen vaccinet. Och vi vill ju att samhället ska stå redo, att ekonomin ska stå redo att starta upp när smittan trycks ned.

Ingår i temat: Coronakrisen 116 artiklar

Alla artiklar i temat (113 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här