Bartendrar, servitörer och kafébiträden är de norska yrkesgrupper med flest nya fall av covid-19 under hösten. Det visar statistik från norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.
Under våren var det framför allt vårdpersonal och busschaufförer som smittades av coronaviruset i Norge. Under höstens utbrott ser smittospridningen annorlunda ut. Det visar statistik från Folkehelseinstittutet, Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.
Fakta: Undersökningen
Bartendrar, servitörer och kafémedarbetare hamnar i topp över yrkesgrupper med störst andel konstaterade covidfall under hösten.
– Vi ser att hälsopersonal och chaufförer var mest utsatta under den första perioden av epidemin vintern och våren 2020. I höst kunde vi inte se fler fall av covid-19 bland hälsopersonal än bland andra. Däremot kan risken nu i höst ha varit högre för arbetstagare som möter många kunder, som bartendrar och servitörer, säger Karin Magnusson, forskare vid Folkehelseinstituttet.
I Sverige har inga lika heltäckande undersökningar gjorts. I våras gjorde Folkhälsomyndigheten en studie som visade att taxiförare då var den yrkesgrupp med högst relativa antal fall av covid-19, följt av pizzabagare och kollektivtrafikchaufförer.
Men det finns anledning att tro att situationen är likadan som i Norge, tror Kajsa Bysell, barista och regionalt skyddsombud i Hotell- och restaurangfacket.
– Det är nog samma här skulle jag tro. Vi i vår bransch är väldigt utsatta. En restaurang kan ha upp till 1 300 personer i lokalen under en kväll. Då spelar det inte så stor roll om de sitter åtta personer vid ett bord. Och lycka till att försöka hålla avståndet mellan kollegorna i ett kök.
Arbetsmiljöverket har tagit fram statistik på anmälda arbetssjukdomar på grund av corona i olika yrkesgrupper. Det är framför allt vårdpersonal av alla sorter som drabbats, men det finns även ett 50-tal anmälningar som rör hotell- och restaurangyrken.
I dag är det dock bara personer med uppgift att i yrket hantera coronasmitta som kan få covid-19 godkänd som en arbetssjukdom. Det betyder att det i de flesta fall inte är någon mening för andra yrkesgrupper att göra en anmälan.
Kajsa Bysell är kritisk till detta.
– Särskilt med tanke på hur många människor vi träffar och att vi inte alls har samma skydd som till exempel vårdpersonalen. Vi skulle behöva försäkringsskyddet som kommer med en arbetsskada.