Ur temat Coronakrisen
Nyheter SCANDIC

”Återhämtning kommer ta flera år”

Efter ett urstarkt 2019 kom coronapandemin som en smocka för besöksnäringen. En av de största arbetsgivarna, Scandic Hotels, spår att det kommer att ta flera år innan man når upp till samma nivåer som förra året.

Publicerad 25 augusti 2020
”Återhämtning kommer ta flera år”
Om besöksnäringen ska överleva pandemin krävs stöd. Det menar Scandics Sverigechef Peter Jangbratt och får medhåll av HRF:s styrelserepresentant Marianne Sundelius. Foto: Micke Pettersson/Mostphotos

Scandic var bland de första att varsla om uppsägning när bokningarna störtdök. Man är också det företag som hittills tagit emot mest pengar i statligt omställningsstöd.

– Stödet gjorde att vi kunde täcka en del av de fasta kostnader som vi har. Tyvärr har intäktsbortfallet fortsatt under våren, därför är det viktigt att stödet omfattar också maj och juni, säger Peter Jangbratt, Sverigechef på Scandic.

Peter Jangbratt. Foto: Scandic Hotels

I stort sett all personal som är kvar är korttidspermitterad. Läget är otroligt allvarligt för hela branschen, säger Peter Jangbratt.

– För att näringen ska fortsätta existera på andra sidan pandemin måste branschen anpassa sig till ett nytt normalläge. Vi får räkna med lägre beläggningsgrader en tid framöver. Det kommer ta flera år innan man är tillbaka på 2019 års nivåer, men då ska man komma ihåg att det var all time high.

– Vi jobbar med att ansvarsfullt ställa om och gör vad vi kan för att kunna återanställa dem som tyvärr fått lämna oss, säger Peter Jangbratt.

Marianne Sundelius, HRF:s representant i Scandics styrelse, är stolt över hur företaget har hanterat krisen.

– Det har varit ett jättebra samarbete mellan HRF och Scandic. Scandics ledning har varit väldigt tydlig med att HRF är en viktig part i det här. Om man är osäker på något ska man kolla med facket först.

Marianne Sundelius. Foto: Scandic Hotels

Samtidigt finns det en oro hos de anställda. Pandemin visar inga tecken på att vara över i någon snar framtid.

– Problemet är att vi inte har någon kristallkula. Därför är det viktigt att regeringen beslutar om mer stöd. Det säkrar våra jobb, och att branschen finns kvar efter pandemin.

En sak som det pressade läget har fört med sig är att de anställda som är kvar har blivit mer sammansvetsade, berättar Marianne Sundelius.

– Alla gör det som krävs. Hotelldirektörerna jobbar sida vid sida med frukost- och receptionspersonal. Det spelar ingen roll vad det står på namnskylten. Det är positivt att ha ledare som kavlar upp ärmarna och kör.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Nyheter insats

”Det är helt oacceptabelt”

Svartjobb, människohandel och farlig arbetsmiljö. Det var vad myndigheterna fann vid oanmälda inspektioner på bland annat restauranger, byggen och städfirmor.

Publicerad 29 september 2020 Kommentera
”Det är helt oacceptabelt”
Många brister upptäcktes vid myndigheternas kontroller på bland annat restaurangföretag. Foto: Colourbox

De senaste två veckorna har åtta myndigheter, bland andra Arbetsmiljöverket, polisen och Skatteverket, varit ute på oanmälda kontroller. Sammanlagt har de inspekterat 150 arbetsplatser. Merparten var inom byggbranschen, men även restauranger, städföretag och däckfirmor har kontrollerats.

På ungefär hälften av företagen upptäcktes brister i arbetsmiljön. I ett 30-tal fall var bristerna så allvarliga att Arbetsmiljöverket satte ett omedelbart förbud mot arbete.
– Det är helt oacceptabelt att vi har människor som riskerar liv och hälsa på sina arbeten. Resultaten visar att vi behöver fortsätta att göra nationella insatser, där flera myndigheter jobbar tillsammans för att driva bort de oseriösa företagen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad chef för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Om kontrollerna

  • Insatsen är ett resultat av ett regeringsuppdrag som myndigheterna har fått för att motverka fusk och brottslighet i arbetslivet.
  • Myndigheterna som deltar är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket.
  • Sedan 2018 har myndigheterna gjort drygt 3 500 gemensamma kontroller.

Polisen omhändertog runt 30 personer som inte har rätt att arbeta i landet, vissa misstänks ha bott på sin arbetsplats. Fem personer bedöms vara potentiella offer för människohandel.
– Resultaten av vår insats visar verkligen att vissa branscher har problem med svart arbetskraft och människor som riskerar att utnyttjas. Tillsammans kan vi myndigheter komma åt de oseriösa företagen från olika håll, det är en styrka, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.

Insatsen avslöjade också cirka 100 fall av brister i personalliggare, flera fall av misstänkt bidragsfusk och brott mot utstationeringslagen. Myndigheterna kommer nu att utreda och följa upp bristerna.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter KOMpetens

Arbetslösa kan få studera med ersättning

Arbetsförmedlingen ska kunna anvisa arbetslösa att söka till studier. Det har regeringen beslutat.

Publicerad 28 september 2020 Kommentera
Arbetslösa kan få studera med ersättning
Utbildning kommer att vara nyckeln när Sverige startar om efter coronapandemin. Det menar regeringen, som nu satsar på att få fler till skolbänken. Foto: Colourbox

Den som saknar gymnasieexamen har betydligt svårare att få jobb än den som har gymnasieutbildning. När arbetslösheten nu stiger vill därför regeringen satsa på att fler kompletterar sina studier.

– Det behövs mer arbetsmarknad i utbildningspolitiken och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vid en pressträff på måndagen.

Regeringen har beslutat att den som behöver gymnasiekompetens för att öka chansen till jobb ska kunna studera med aktivitetsersättning. Förutsättningen är att arbetsförmedlingen gör en individuell prövning som fastställer behovet.

Dessutom ska fler arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin få möjlighet att plugga på yrkeshögskola eller folkhögskola med bibehållen ersättning.

Ingår i temat: Coronakrisen 88 artiklar

Alla artiklar i temat (85 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här