Ur temat Coronakrisen
Nyheter forskning

Studie: Så drabbas anställda i coronakrisen

Hur har coronapandemin påverkat anställda och arbetsmiljön i besöksnäringen? Det ska forskare nu ta reda på i ett projekt finansierat av Afa Försäkring.

Publicerad 17 juni 2020
Studie: Så drabbas anställda i coronakrisen
Forskare från bland annat Högskolan Dalarna ska undersöka hur coronakrisen drabbat anställda i besöksnäringen. Foto: Mostphotos
Alexis Rydell. Foto: Privat

Den pågående coronapandemin får stora konsekvenser på alla områden. Nu vill Afa Försäkring se forskning kring vilka effekterna har blivit för arbetslivet i Sverige.

Ett av projekten som har fått pengar handlar om hur anställda i besöksnäringen har drabbats.
– Den här pandemin har slagit hårt mot arbetslivet, och kanske extra hårt mot besöksnäringen. Vi ska bland annat titta på hur korttidspermitteringar, varsel och uppsägningar har påverkat arbetsmiljö och individer i besöksnäringen, säger Alexis Rydell, doktor i arbetsvetenskap vid Högskolan Dalarna.

Hans forskargrupp ska intervjua både anställda som blivit av med jobben under coronapandemin, och dem som fått jobba kvar – kanske med korttidsarbete, säger Alexis Rydell.
– Vi vill titta på vilka arbetsmiljökonsekvenser som uppstår på arbetsplatser där korttidspermitteringar, varsel och uppsägningar ägt rum. Finns det en otrygghet bland personalen? Hur upplever uppsagda omställningsprocessen och hur ser de på framtida möjligheter att arbeta i branschen?

Ytterligare en del i projektet är att försöka hitta lärdomar om omställningsprocesserna. Här ska forskarna intervjua arbetsgivare, fackförbund, ansvariga chefer, skyddsombud och omställningsföretag. Målet är att skapa socialt hållbara och smidiga omställningsprocesser för inblandade parter, säger Alexis Rydell.
– Finns det saker man kan göra bättre? Det behövs mer kunskap om sådana här dramatiska omställningar, kanske framför allt i besöksnäringen eftersom den skiljer sig mycket mot andra branscher.

Projektet har fått nästan 4,5 miljoner kronor från Afa Försäkring och ska pågå till juni 2023. Sammanlagt har nio forskningsprojekt kring coronapandemin i relation till arbetsliv och hälsa beviljats medel.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar