Hotell- och restaurangbranschen är fortfarande mest drabbad av de ökande varslen i coronakrisens spår. Arbetsförmedlingen rapporterar historiskt höga varselsiffror.
Det har aldrig tidigare kommit in så många varsel till Arbetsförmedlingen som det gjorde i mars, då 36 800 personer varslades om uppsägning. Bara förra veckan registrerades 18 433 personer.
De flesta av de varslade arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, där 11 887 personer varslades under mars.
Men nu syns också en spridning till handel och transport.
– Det är den privata tjänstesektorn som drabbas på grund av att folk inte är ute och rör sig. Hushållens konsumtion har avstannat, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Läget skiljer sig från tidigare finanskriser, säger Annika Sundén.
– Den vi har nu är en hälsokris som kommer att gå över. Då är det viktigt att det finns företag och anställda kvar, som kan börja arbeta när ekonomin återhämtar sig
Många av de företag som lämnat in varsel har sagt att de planerar att korttidspermittera i stället för att säga upp, säger Annika Sundén. Hon nämner också de paket med åtgärder som regeringen lagt, och som väntas ha en dämpande effekt. Antalet som i slutänden faktiskt blir uppsagda behöver inte bli lika högt som varseltalen.
– De som varslas är personer som har gymnasieutbildning och arbetslivserfarenhet. De kommer att vara efterfrågade när efterfrågan på arbetskraft ökar igen, säger Annika Sundén.
Det tidigare rekordet på antal varsel är november 1992, då 22 000 personer berördes.