I hotell- och restaurangbranschen finns många anställda med arbetstillstånd. Coronakrisen hotar nu att slå deras liv i spillror. Kockarna Katrin och Imadesuryasa från Indonesien kan tvingas lämna vänner, hem och trygghet.


Att varslas om uppsägning och förlora sin inkomst är traumatiskt nog. Men för HRF:are som arbetar i landet med arbetstillstånd innebär det också att de riskerar att tvingas lämna hem, vänner och trygghet.
– Vi är i chock. Vi vet inte vad vi ska göra, säger Katrin Y Euw, kock på Clarion hotel Sign i Stockholm. Hon och hennes man Imadesuryasa, även han kock på hotellet, hör till det stora antalet anställda som nu varslats om uppsägning med anledning av coronaviruset.
Katrin och Imadesuryasa kommer från Indonesien och är i Sverige på arbetstillstånd. Blir de av med sina anställningar har de tre månader på sig att hitta en ny anställning inom samma yrke. Annars måste de lämna landet.
– Hur ska vi hitta ett nytt arbete nu? Ingen anställer. Jag fick tips från Arbetsförmedlingen om en skola som sökte kockar, men när jag ringde berättade de att de skulle stänga skolan, säger Katrin.
Beviljade arbetstillstånd i branschen
- Snabbmatspersonal, köksbiträden med fler: 1 141
- Kockar och kallskänkor: 1 045
- Hovmästare, servitörer och bartendrar: 71
- Städare och hemservicepersonal med fler: 734
- Croupierer och inkasserare: 6
- Snabbmatspersonal, köksbiträden med fler: 1 117
- Kockar och kallskänkor: 1 085
- Hovmästare, servitörer och bartendrar: 78
- Städare och hemservicepersonal med fler: 688
- Croupierer och inkasserare: 28
- Snabbmatspersonal, köksbiträden med fler: 781
- Kockar och kallskänkor: 849
- Hovmästare, servitörer och bartendrar: 40
- Städare och hemservicepersonal med fler: 513
- Croupierer och inkasserare: 8
Paret har varit i Sverige i omgångar sedan 2008. Sedan 2012 har de haft arbetstillstånd i hotell- och restaurangbranschen. År 2016 ansökte de om permanent uppehållstillstånd, men fick avslag eftersom arbetsgivaren struntat i att betala semesterersättning. Med den erfarenheten i bagaget kändes jobbet på Clarion hotel Sign som tryggt.
– Vi gillar jobbet mycket. Vi arbetar tillsammans och har tid att vara med barnen när de har slutat skolan, säger Imadesuryasa.
Barnen, 10 och 13 år gamla, är uppvuxna i Sverige. Paret oroar sig för hur de ska förklara att familjen nu kanske måste lämna landet.
– Min son frågar ”ska vi lämna Sverige? Det är ju mitt hem”, säger Katrin.

De är långt ifrån ensamma om situationen. Bara på deras arbetsplats finns ett 20-tal anställda med samma problem, berättar de.
– Det är många som är väldigt oroliga där, säger Katrin.
Både hon och Imadesuryasa har två månaders uppsägningstid. De försöker nu febrilt hitta nya jobb.
– Nu måste vi kämpa. Vi letar jobb på alla möjliga ställen, säger Imadesuryasa.
De tycker att Migrationsverket borde kunna ha någon form av dispens i ett krisläge som detta.
– Vi kan inte tvinga hotellet att ha kvar oss och facket kan inte hjälpa oss, men jag tycker att Migrationsverket skulle kunna ge oss lite mer tid, säger Katrin.
Migrationsverket skriver dock på sin hemsida att reglerna i nuläget gäller som vanligt, trots coronakrisen.