Vissa har fått mer att göra på grund av coronakrisen, medan andra står sysslolösa. I ett samarbete mellan HRAK och Nordic Choice får hotellanställda nu rycka in som servicemedarbetare på a-kassan.

Arbetsbelastningen i Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, har ökat kraftigt sedan coronapandemin bröt ut. Samtidigt har många av branschens anställda permitterats, varslats eller sagts upp. Nu har HRAK funnit ett sätt att stötta medlemmar och förstärka sin egen organisation.
– Vi har haft svårt att hinna svara på alla telefonsamtal, mejl och e-meddelanden. En dag när jag funderade på hur vi skulle göra föll blicken på hotellet som ligger bredvid vårt kontor i Stockholm. Då slog det mig att vi kanske skulle kunna samarbeta, säger Karin Pettersson, föreståndare på HRAK.

Hon kontaktade HR-avdelningen på Nordic Choice, och på bara två veckor har de sytt ihop ett paket som innebär att 20 personer från hotellkedjan anställs på HRAK fram till sista september.
– Det är extraordinärt att vi vänder oss direkt till en grupp på det här sättet, men många hos oss har tidigare erfarenhet från branschen. Det är personer som är drivna och service minded. Bra folk helt enkelt, säger Karin Pettersson.
I en vecka har de nyanställda genomgått en intensivutbildning med ”covid-sittning”, det vill säga med behörigt avstånd. Man har också genomfört delar av undervisningen på distans.
– Det har ändå varit viktigt att vi har kunnat ses, för att vi ska kunna bilda team. Samtidigt måste vi som jobbar med samhällsviktig verksamhet sprida risken så att vi klarar vårt uppdrag. Det har varit en utmaning, men jag är glad att vi har hittat den här flexibla lösningen.
De nyanställda kommer från olika delar av Nordic Choice-koncernen. I morgon, den 6 maj, ska de börja ta emot samtal. Och flera kommer att ha en bekant arbetsplats. HRAK har nämligen hyrt arbetsplatser på Clarion Sign i Stockholm.
En av dem som återvänder till sin gamla arbetsplats är Carlos Osorio. Tidigare jobbade han som shift leader på hotellet. Nu väntar nya utmaningar.

– Jag tycker det här är otroligt intressant. Det är lite likt hotell ändå. Man ställs inför problem man inte kunde förutse, och försöker lösa dem för gästens eller medlemmens bästa.
Utbildningen har också lett till nya insikter.
– Många tror att a-kassan är ett system där man vill betala ut så lite som möjligt. I själva verket vill vi göra allt för att hjälpa våra medlemmar. Om man får ett avslag kan man vara säker på att vi har gjort allt i vår makt för att personen ska få ersättning.
I morgon är det skarpt läge. Då ska Carlos Osorio och hans 19 kollegor börja hantera samtal och frågor.
– Självklart är det lite nervöst. Det har varit en kort introduktion. Men det här är ett jobb där man lär sig genom att göra. Jag är säker på att vi är rätt personer på rätt plats.