Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmarknad

Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”

De tillfälliga reglerna om offentliga sammankomster slår orimligt hårt mot nöjesparkerna. Det menar Liseberg, Skara Sommarland, Gröna Lund och Parks & Resorts som nu kräver besked från regeringen.

Publicerad 10 juni 2020
Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”
Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kräver svar från regeringen om framtiden. Foto: Magnus Fyhr/Mostphotos
Julia Vasilis. Foto: Liseberg

– Vi upplever att vi har hamnat i kläm. Vi har en marknad med aktörer som gör ungefär samma sak, där förordningen kan tillämpas på vissa men inte på andra. Förordningen har slagit särskilt hårt mot nöjesparkerna och för oss innebär den att vi inte kan bedriva vår verksamhet alls just nu.
Det säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg i Göteborg, en av parkerna bakom en debattartikel som publicerades i Dagens Industri i veckan.

Problemet är reglerna som regeringen införde i mars, på rekommendation från Folkhälsomyndigheten, och som begränsar antalet besökare på offentliga sammankomster. Dessa gäller för verksamheter som klassas som tillståndspliktiga. Det gör i dagsläget nöjesparker, men till exempel inte alla djurparker. Resultatet blir att bland annat Kolmården har kunnat öppna sin djurparksdel, men inte sina attraktioner.

– Det är en väldigt trubbig tillämpning av lagstiftningen. Vi på Liseberg har 170 000 kvadratmeter att sprida ut våra gäster på, men bedöms på samma sätt som en konsertlokal inomhus. Vi får inte en chans att visa att vi kan göra det här på ett bra sätt, säger Julia Vasilis.

Andreas Karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta får konsekvenser för en stor mängd sommarjobbare som inte vet om de kommer att få jobba. Men även för de tillsvidareanställda på parkerna. På Liseberg förhandlar man just nu om uppsägningar av 95 tjänster, säger nattreceptionisten Andreas Karlsson, platsombud för HRF på Liseberg Heden Hotell.
– Det är jättehemskt, vi har folk som har arbetat här i 25–30 år som kan få gå nu. Det är en väldigt tuff situation.

Även Lisebergs kringverksamheter, som hotellet och nöjeskrogen Rondo, har drabbats hårt av coronaviruset, säger Andreas Karlsson.
– Vi är beroende av stora företagskunder under lågsäsong, framför allt på vardagar. Vanligtvis öppnar ju Liseberg den här tiden, så nu brukar vi få mer barnfamiljer. Men inte i år.

Nöjesparkerna vill nu få klara besked från regeringen, säger Julia Vasilis.
– Det allra bästa vore om det kunde göras en mer individuell bedömning av verksamheterna, att vi fick en möjlighet att visa vilka åtgärder vi har vidtagit för att kunna öppna på ett säkert sätt. Men om man tror att det inte kommer att vara möjligt för oss att öppna i år, så behöver vi få det beskedet. Vi har legat i startblocken länge nu.

Det är justitiedepartementet och inrikesminister Mikael Damberg som har hand om frågan hos regeringen. På frågan om det finns anledning att se över förordningen utifrån nöjesparkernas situation svarar Natali Sial, pressekreterare hos Mikael Damberg:
– Regeringen tar löpande ställning till behovet av förordningen och tar konsekvenserna av den för olika verksamheter och branscher på största allvar. Innan förordningen ändras är det viktigt att invänta nya bedömningar av Folkhälsomyndigheten.

Hotellrevyn söker företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här