Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmarknad

Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”

De tillfälliga reglerna om offentliga sammankomster slår orimligt hårt mot nöjesparkerna. Det menar Liseberg, Skara Sommarland, Gröna Lund och Parks & Resorts som nu kräver besked från regeringen.

Publicerad 10 juni 2020
Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”
Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kräver svar från regeringen om framtiden. Foto: Magnus Fyhr/Mostphotos
Julia Vasilis. Foto: Liseberg

– Vi upplever att vi har hamnat i kläm. Vi har en marknad med aktörer som gör ungefär samma sak, där förordningen kan tillämpas på vissa men inte på andra. Förordningen har slagit särskilt hårt mot nöjesparkerna och för oss innebär den att vi inte kan bedriva vår verksamhet alls just nu.
Det säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg i Göteborg, en av parkerna bakom en debattartikel som publicerades i Dagens Industri i veckan.

Problemet är reglerna som regeringen införde i mars, på rekommendation från Folkhälsomyndigheten, och som begränsar antalet besökare på offentliga sammankomster. Dessa gäller för verksamheter som klassas som tillståndspliktiga. Det gör i dagsläget nöjesparker, men till exempel inte alla djurparker. Resultatet blir att bland annat Kolmården har kunnat öppna sin djurparksdel, men inte sina attraktioner.

– Det är en väldigt trubbig tillämpning av lagstiftningen. Vi på Liseberg har 170 000 kvadratmeter att sprida ut våra gäster på, men bedöms på samma sätt som en konsertlokal inomhus. Vi får inte en chans att visa att vi kan göra det här på ett bra sätt, säger Julia Vasilis.

Andreas Karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta får konsekvenser för en stor mängd sommarjobbare som inte vet om de kommer att få jobba. Men även för de tillsvidareanställda på parkerna. På Liseberg förhandlar man just nu om uppsägningar av 95 tjänster, säger nattreceptionisten Andreas Karlsson, platsombud för HRF på Liseberg Heden Hotell.
– Det är jättehemskt, vi har folk som har arbetat här i 25–30 år som kan få gå nu. Det är en väldigt tuff situation.

Även Lisebergs kringverksamheter, som hotellet och nöjeskrogen Rondo, har drabbats hårt av coronaviruset, säger Andreas Karlsson.
– Vi är beroende av stora företagskunder under lågsäsong, framför allt på vardagar. Vanligtvis öppnar ju Liseberg den här tiden, så nu brukar vi få mer barnfamiljer. Men inte i år.

Nöjesparkerna vill nu få klara besked från regeringen, säger Julia Vasilis.
– Det allra bästa vore om det kunde göras en mer individuell bedömning av verksamheterna, att vi fick en möjlighet att visa vilka åtgärder vi har vidtagit för att kunna öppna på ett säkert sätt. Men om man tror att det inte kommer att vara möjligt för oss att öppna i år, så behöver vi få det beskedet. Vi har legat i startblocken länge nu.

Det är justitiedepartementet och inrikesminister Mikael Damberg som har hand om frågan hos regeringen. På frågan om det finns anledning att se över förordningen utifrån nöjesparkernas situation svarar Natali Sial, pressekreterare hos Mikael Damberg:
– Regeringen tar löpande ställning till behovet av förordningen och tar konsekvenserna av den för olika verksamheter och branscher på största allvar. Innan förordningen ändras är det viktigt att invänta nya bedömningar av Folkhälsomyndigheten.

Hotellrevyn söker företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar