Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmarknad

Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”

De tillfälliga reglerna om offentliga sammankomster slår orimligt hårt mot nöjesparkerna. Det menar Liseberg, Skara Sommarland, Gröna Lund och Parks & Resorts som nu kräver besked från regeringen.

Publicerad 10 juni 2020
Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”
Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kräver svar från regeringen om framtiden. Foto: Magnus Fyhr/Mostphotos
Julia Vasilis. Foto: Liseberg

– Vi upplever att vi har hamnat i kläm. Vi har en marknad med aktörer som gör ungefär samma sak, där förordningen kan tillämpas på vissa men inte på andra. Förordningen har slagit särskilt hårt mot nöjesparkerna och för oss innebär den att vi inte kan bedriva vår verksamhet alls just nu.
Det säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg i Göteborg, en av parkerna bakom en debattartikel som publicerades i Dagens Industri i veckan.

Problemet är reglerna som regeringen införde i mars, på rekommendation från Folkhälsomyndigheten, och som begränsar antalet besökare på offentliga sammankomster. Dessa gäller för verksamheter som klassas som tillståndspliktiga. Det gör i dagsläget nöjesparker, men till exempel inte alla djurparker. Resultatet blir att bland annat Kolmården har kunnat öppna sin djurparksdel, men inte sina attraktioner.

– Det är en väldigt trubbig tillämpning av lagstiftningen. Vi på Liseberg har 170 000 kvadratmeter att sprida ut våra gäster på, men bedöms på samma sätt som en konsertlokal inomhus. Vi får inte en chans att visa att vi kan göra det här på ett bra sätt, säger Julia Vasilis.

Andreas Karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta får konsekvenser för en stor mängd sommarjobbare som inte vet om de kommer att få jobba. Men även för de tillsvidareanställda på parkerna. På Liseberg förhandlar man just nu om uppsägningar av 95 tjänster, säger nattreceptionisten Andreas Karlsson, platsombud för HRF på Liseberg Heden Hotell.
– Det är jättehemskt, vi har folk som har arbetat här i 25–30 år som kan få gå nu. Det är en väldigt tuff situation.

Även Lisebergs kringverksamheter, som hotellet och nöjeskrogen Rondo, har drabbats hårt av coronaviruset, säger Andreas Karlsson.
– Vi är beroende av stora företagskunder under lågsäsong, framför allt på vardagar. Vanligtvis öppnar ju Liseberg den här tiden, så nu brukar vi få mer barnfamiljer. Men inte i år.

Nöjesparkerna vill nu få klara besked från regeringen, säger Julia Vasilis.
– Det allra bästa vore om det kunde göras en mer individuell bedömning av verksamheterna, att vi fick en möjlighet att visa vilka åtgärder vi har vidtagit för att kunna öppna på ett säkert sätt. Men om man tror att det inte kommer att vara möjligt för oss att öppna i år, så behöver vi få det beskedet. Vi har legat i startblocken länge nu.

Det är justitiedepartementet och inrikesminister Mikael Damberg som har hand om frågan hos regeringen. På frågan om det finns anledning att se över förordningen utifrån nöjesparkernas situation svarar Natali Sial, pressekreterare hos Mikael Damberg:
– Regeringen tar löpande ställning till behovet av förordningen och tar konsekvenserna av den för olika verksamheter och branscher på största allvar. Innan förordningen ändras är det viktigt att invänta nya bedömningar av Folkhälsomyndigheten.

Hotellrevyn söker företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här