Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmarknad

Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”

De tillfälliga reglerna om offentliga sammankomster slår orimligt hårt mot nöjesparkerna. Det menar Liseberg, Skara Sommarland, Gröna Lund och Parks & Resorts som nu kräver besked från regeringen.

Publicerad 10 juni 2020
Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”
Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kräver svar från regeringen om framtiden. Foto: Magnus Fyhr/Mostphotos
Julia Vasilis. Foto: Liseberg

– Vi upplever att vi har hamnat i kläm. Vi har en marknad med aktörer som gör ungefär samma sak, där förordningen kan tillämpas på vissa men inte på andra. Förordningen har slagit särskilt hårt mot nöjesparkerna och för oss innebär den att vi inte kan bedriva vår verksamhet alls just nu.
Det säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg i Göteborg, en av parkerna bakom en debattartikel som publicerades i Dagens Industri i veckan.

Problemet är reglerna som regeringen införde i mars, på rekommendation från Folkhälsomyndigheten, och som begränsar antalet besökare på offentliga sammankomster. Dessa gäller för verksamheter som klassas som tillståndspliktiga. Det gör i dagsläget nöjesparker, men till exempel inte alla djurparker. Resultatet blir att bland annat Kolmården har kunnat öppna sin djurparksdel, men inte sina attraktioner.

– Det är en väldigt trubbig tillämpning av lagstiftningen. Vi på Liseberg har 170 000 kvadratmeter att sprida ut våra gäster på, men bedöms på samma sätt som en konsertlokal inomhus. Vi får inte en chans att visa att vi kan göra det här på ett bra sätt, säger Julia Vasilis.

Andreas Karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta får konsekvenser för en stor mängd sommarjobbare som inte vet om de kommer att få jobba. Men även för de tillsvidareanställda på parkerna. På Liseberg förhandlar man just nu om uppsägningar av 95 tjänster, säger nattreceptionisten Andreas Karlsson, platsombud för HRF på Liseberg Heden Hotell.
– Det är jättehemskt, vi har folk som har arbetat här i 25–30 år som kan få gå nu. Det är en väldigt tuff situation.

Även Lisebergs kringverksamheter, som hotellet och nöjeskrogen Rondo, har drabbats hårt av coronaviruset, säger Andreas Karlsson.
– Vi är beroende av stora företagskunder under lågsäsong, framför allt på vardagar. Vanligtvis öppnar ju Liseberg den här tiden, så nu brukar vi få mer barnfamiljer. Men inte i år.

Nöjesparkerna vill nu få klara besked från regeringen, säger Julia Vasilis.
– Det allra bästa vore om det kunde göras en mer individuell bedömning av verksamheterna, att vi fick en möjlighet att visa vilka åtgärder vi har vidtagit för att kunna öppna på ett säkert sätt. Men om man tror att det inte kommer att vara möjligt för oss att öppna i år, så behöver vi få det beskedet. Vi har legat i startblocken länge nu.

Det är justitiedepartementet och inrikesminister Mikael Damberg som har hand om frågan hos regeringen. På frågan om det finns anledning att se över förordningen utifrån nöjesparkernas situation svarar Natali Sial, pressekreterare hos Mikael Damberg:
– Regeringen tar löpande ställning till behovet av förordningen och tar konsekvenserna av den för olika verksamheter och branscher på största allvar. Innan förordningen ändras är det viktigt att invänta nya bedömningar av Folkhälsomyndigheten.

Hotellrevyn söker företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Ingår i temat: Coronakrisen 128 artiklar

Alla artiklar i temat (125 till)
Nyheter LÖN

LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack

EU har tagit ett steg närmare lagstadgade minimilöner. ”Man blir närmast förtvivlad” säger Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
LO: Minimilöner kan bli början till slutet för svenska fack
– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del, säger Therese Guovelin. Foto: Mostphotos, Fredrik Hjerling/LO

Svenska fackförbund, arbetsgivarorganisationer och politiker är överens om en sak: Minimilöner i lag är inget för svensk arbetsmarknad. Snart kan det trots enigheten vara ett faktum.

Länge hoppades LO att EU-kommissionens förslag till direktiv om minimilöner skulle gå att stoppa, eller att Sverige skulle undantas från direktivet. När EU-kommissionen i veckan presenterade sitt förslag stod det dock klart att Sveriges invändningar vägt lätt.

– Ett redan dåligt förslag är utformat uselt för vår del. Man har formuleringar som innebär att staten måste lägga sig i lönebildningen. Samtidigt har man inte med ett ord om att vår fungerande modell ska undantas, trots att man hela tiden hyllat den och slagit fast att där lönebildningen regleras i kollektivavtal är lägstalönerna högre än där man har andra modeller, säger Therese Guovelin.

Kommissionen har bland annat skärpt en formulering som äventyrar fackförbundens ställning i Sverige, menar LO.

– Det förtydligas att alla arbetstagare måste ha rätt till en minimilön. Det innebär, för vår del, att staten måste lägga sig i lönebildningen och att vi inte längre enbart kan reglera lön i kollektivavtal. Det underminerar den svenska modellen, säger Therese Guovelin.

En annan sak som hon reagerar starkt på är att kommissionen föreslår att staten ska få inflytande över parternas arbete med att teckna kollektivavtal.

– Staten ska kräva en åtgärdsplan om kollektivavtalstäckningen understiger 90 procent. Vi ser det som ett hot mot fackföreningarnas autonoma ställning i Sverige.

Det är fortfarande en bit kvar innan ett direktiv kan bli verklighet. Tidigast i september väntas Europaparlamentet rösta om förslaget. Blir det ett ja där kommer frågan att förhandlas mellan rådet, EU-kommissionen och EU-parlamentet under ordförandelandets ledning.

– Sista ordet är definitivt inte sagt. Nu måste vi försöka påverka på alla nivåer. Om inte det hjälper finns det fortfarande en sista utväg, och det är att ett medlemsland stämmer EU för fördragsbrott. Artikel 153.5 säger nämligen att EU inte har kompetens att reglera löner, säger Therese Guovelin.

Nyheter rapport

Pandemin fick fler att gå med i facket

Under 2020 steg organisationsgraden i Sverige för första gången på länge. Det visar en ny rapport från Arena Idé. För HRF:s del har pandemin inneburit både medlemsökning och medlemstapp.

Publicerad 23 april 2021 Kommentera
Pandemin fick fler att gå med i facket
Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest under 2020. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos
Anders Kjellberg. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet

Förra året var ett händelserikt år på svensk arbetsmarknad. Det konstaterar Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, i sin nya rapport ”Den svenska modellen 2020: pandemi och nytt huvudavtal”. Pandemin medförde bland annat en våg av uppsägningar och permitteringar, liksom lättnader i a-kassan.

En annan följd var att många fackförbund såg en ökning av antalet medlemmar. Under 2020 ökade antalet yrkesverksamma fackmedlemmar med 75 000 personer.
– Organisationsgraden i landet ökade för första gången sedan 90-talet. Både när det gäller arbetare och tjänstemän, säger Anders Kjellberg.

En del av förklaringen är att fler utrikesfödda gått med i facket. I den gruppen ökade organisationsgraden för andra året i rad under 2020.

Störst var ökningen under mars och april, för att sedan plana ut på många håll. Musikerna är det LO-förbund som ökade procentuellt mest förra året, följt av Handels och Kommunal.

Hotell- och restaurangfacket tillhör de förbund som ökade mest under mars och april. Under första halvåret 2020 steg förbundets medlemstal med 1 700 personer. En ökning som helt raderades ut senare under året. En förklaring till HRF:s medlemstapp är att många som initialt sökte sig till facket, senare förlorade jobbet, skriver Anders Kjellberg i rapporten.

A-kassorna såg en ännu större tillströmning. Hotell- och restauranganställdas a-kassa, HRAK, hade den största relativa tillväxten bland LO-kassorna. Under 2020 ökade HRAK med 19 900 personer, eller 27 procent.

Nyheter corona

Restriktioner förlängs

Det blir inte längre öppettider på restauranger den 3 maj. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att man vill förlänga restriktionerna till 17 maj.

Publicerad 22 april 2021 Kommentera
Restriktioner förlängs
Restriktionerna förlängs med två veckor. Först den 17 maj ska restauranger kunna hålla öppet senare än 20.30. Foto: Istockphoto

Regeringen gav vid en pressträff på torsdagen beskedet att restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar ytterligare två veckor. Anledningen är den höga smittspridningen och det ansträngda läget för sjukvården.

Samtidigt sade Folkhälsomyndigheten att man föreslår en motsvarande förlängning av restriktionerna för serveringsställen.

För restaurangbranschens del innebär detta att det även fortsättningsvis är stängning klockan 20.30 som gäller. Dessutom kommer det fram till 17 maj tillåtas max fyra personer per sällskap på restauranger, om de inte ligger i till exempel gallerior – då är det en person per sällskap som gäller.

– Man ska ha respekt för smittspridningen. Men man skulle kunna vara generösare med öppettiderna för restauranger, med de kraftiga regleringar som redan finns. Vi anser att det finns förutsättningar att hålla öppet till 23, utan att det påverkar smittspridningen. Då skulle restaurangerna hinna med två sittningar, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här