Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmarknad

Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”

De tillfälliga reglerna om offentliga sammankomster slår orimligt hårt mot nöjesparkerna. Det menar Liseberg, Skara Sommarland, Gröna Lund och Parks & Resorts som nu kräver besked från regeringen.

Publicerad 10 juni 2020
Nöjesparkerna: ”Låt oss öppna”
Liseberg, Skara Sommarland och Gröna Lund kräver svar från regeringen om framtiden. Foto: Magnus Fyhr/Mostphotos
Julia Vasilis. Foto: Liseberg

– Vi upplever att vi har hamnat i kläm. Vi har en marknad med aktörer som gör ungefär samma sak, där förordningen kan tillämpas på vissa men inte på andra. Förordningen har slagit särskilt hårt mot nöjesparkerna och för oss innebär den att vi inte kan bedriva vår verksamhet alls just nu.
Det säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg i Göteborg, en av parkerna bakom en debattartikel som publicerades i Dagens Industri i veckan.

Problemet är reglerna som regeringen införde i mars, på rekommendation från Folkhälsomyndigheten, och som begränsar antalet besökare på offentliga sammankomster. Dessa gäller för verksamheter som klassas som tillståndspliktiga. Det gör i dagsläget nöjesparker, men till exempel inte alla djurparker. Resultatet blir att bland annat Kolmården har kunnat öppna sin djurparksdel, men inte sina attraktioner.

– Det är en väldigt trubbig tillämpning av lagstiftningen. Vi på Liseberg har 170 000 kvadratmeter att sprida ut våra gäster på, men bedöms på samma sätt som en konsertlokal inomhus. Vi får inte en chans att visa att vi kan göra det här på ett bra sätt, säger Julia Vasilis.

Andreas Karlsson. Foto: Anna-Karin Nilsson

Detta får konsekvenser för en stor mängd sommarjobbare som inte vet om de kommer att få jobba. Men även för de tillsvidareanställda på parkerna. På Liseberg förhandlar man just nu om uppsägningar av 95 tjänster, säger nattreceptionisten Andreas Karlsson, platsombud för HRF på Liseberg Heden Hotell.
– Det är jättehemskt, vi har folk som har arbetat här i 25–30 år som kan få gå nu. Det är en väldigt tuff situation.

Även Lisebergs kringverksamheter, som hotellet och nöjeskrogen Rondo, har drabbats hårt av coronaviruset, säger Andreas Karlsson.
– Vi är beroende av stora företagskunder under lågsäsong, framför allt på vardagar. Vanligtvis öppnar ju Liseberg den här tiden, så nu brukar vi få mer barnfamiljer. Men inte i år.

Nöjesparkerna vill nu få klara besked från regeringen, säger Julia Vasilis.
– Det allra bästa vore om det kunde göras en mer individuell bedömning av verksamheterna, att vi fick en möjlighet att visa vilka åtgärder vi har vidtagit för att kunna öppna på ett säkert sätt. Men om man tror att det inte kommer att vara möjligt för oss att öppna i år, så behöver vi få det beskedet. Vi har legat i startblocken länge nu.

Det är justitiedepartementet och inrikesminister Mikael Damberg som har hand om frågan hos regeringen. På frågan om det finns anledning att se över förordningen utifrån nöjesparkernas situation svarar Natali Sial, pressekreterare hos Mikael Damberg:
– Regeringen tar löpande ställning till behovet av förordningen och tar konsekvenserna av den för olika verksamheter och branscher på största allvar. Innan förordningen ändras är det viktigt att invänta nya bedömningar av Folkhälsomyndigheten.

Hotellrevyn söker företrädare för Folkhälsomyndigheten.

Ingår i temat: Coronakrisen 68 artiklar

Alla artiklar i temat (65 till)
Nyheter

Sommartempo på Hotellrevyn

Nu växlar Hotellrevyn ner tempot några veckor, men vi är tillbaka igen i början av augusti med nya nyheter och reportage. Trevlig sommar alla läsare!

Publicerad 7 juli 2020 Kommentera
Sommartempo på Hotellrevyn
Foto: Istockphoto
Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetstillstånd

Riskerar utvisning på grund av corona

En grupp som drabbats extra hårt av coronapandemin är arbetskraftsinvandrarna. Hotellstädaren Tseegii Byambadorj är en av alla som nu riskerar utvisning – och vårdnaden om sina barn.

Publicerad 6 juli 2020 Kommentera
Riskerar utvisning på grund av corona
Tseegii Byambadorj är en av hotell- och restaurangbranschens arbetskraftsinvandrare som nu riskerar utvisning. Foto: Elis Hoffman
Tseegii Byambadorj. Foto: Elis Hoffman

I augusti skulle Tseegii Byambadorj från Mongoliet, som Hotellrevyn skrivit om tidigare, ansöka om permanent uppehållstillstånd i Sverige. Då skulle hon ha varit fyra år hos samma arbetsgivare, och uppfyllde äntligen kraven. Men så kom corona. I mars stängde hotellet hon arbetade på, och nästan all personal varslades om uppsägning.
– Det var en chock. Jag hade inte väntat mig det, säger Tseegii.

För att få stanna i Sverige måste hon hitta ett nytt jobb. Och det snabbt. I början var Tseegii hoppfull. Hon har arbetslivserfarenhet inom flera olika områden, goda vitsord och pratar flera språk flytande. Men hittills har hon kammat noll.
– Jag har sökt över 200 jobb. Men det har inte blivit något. Jag börjar bli väldigt stressad, säger Tseegii.

Det hjälper inte att Migrationsverkets krav på det nya jobbet är många. Det måste vara utannonserat på Arbetsförmedlingen, tillsvidare och tillräckligt hög sysselsättningsgrad. Och även när detta är uppfyllt faller det ofta på att arbetsgivarna tycker att systemet med anställningserbjudande verkar krångligt, säger Tseegii.
– Jag har varit på många anställningsintervjuer som har gått bra. Men när arbetsgivarna förstår att de måste fylla i en blankett om anställningserbjudande så blir det nej. De tycker att det är krångligt, säger Tseegii.

Hon är långt ifrån ensam om sin situation. De senaste åren har Tseegii varit fackligt engagerad, både på sin arbetsplats och i sin HRF-avdelning. Genom sina uppdrag har hon fått kontakt med en stor mängd arbetskraftsinvandrare.
– Det är jättemånga som har blivit av med jobbet. De ringer mig och frågar mig vad de ska göra. Jag försöker hjälpa, men det är svårt att koncentrera sig på att ge rådgivning till andra när jag har samma problem själv.

Tseegii Byambadorj med dottern Anujin. Foto: Elis Hoffman

Tseegii tycker att Migrationsverket borde få möjlighet att ta större hänsyn i en extraordinär situation som denna.
– Det är så många som drabbas. Och bakom dem finns ofta barn och familj, som också drabbas.

Så är det för henne och hennes två barn. Den yngsta, dottern Anujin, är född i Sverige. Men eftersom Tseegii inte har svenskt medborgarskap, så har barnen inte heller det. För att inte återigen behöva slita upp dem ur sitt sammanhang, överväger hon att skriva över vårdnaden på deras pappa.
– Om det är sista utvägen så gör jag det. Barnen vet inget om situationen, de vet bara att jag söker nytt jobb.

Tseegii har nu fått kontakt med en jobbcoach via Trygghetsfonden TSL som ska försöka hjälpa henne. Men Tseegii har tappat hoppet.
– Jag tror inte att det kommer att bli något jobb. Det känns inte så.

Ingår i temat: Coronakrisen 68 artiklar

Alla artiklar i temat (65 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Uppsägningar

Fler än 300 får lämna Astrid Lindgrens värld

Nu har HRF inlett förhandlingar om uppsägningar på Astrid Lindgrens värld, som tvingades stänga i förra veckan. Mer än 300 säsongsanställningar har redan avslutats.

Publicerad 3 juli 2020 Kommentera
Fler än 300 får lämna Astrid Lindgrens värld
Bullerbyn i Astrid Lindgrens värld kommer att gapa tom i sommar. Foto: Mostphotos

I går, torsdag, hade HRF:s ombudsman Ola Löfqvist sin inledande förhandling med Astrid Lindgrens värld.

– Det absoluta flertalet, 321 på vårt avtalsområde, är visstidsanställda vars anställningar är avslutade med två veckors uppsägningstid. Det är även mellan fem och tio tillsvidareanställda, men där är vi inte färdigförhandlade än.

Beskedet att parken skulle tvingas stänga kom som en chock. Tidigare hade man fått veta att det skulle gå att hålla öppet med de åtgärder man planerat. Till exempel skulle man ha två parallella teaterföreställningar med 50 personer vardera i publiken. Efter att parken varit öppen i några dagar meddelade polisen dock att upplägget stred mot ordningslagens bestämmelser om max 50 personer vid offentliga sammankomster.

Ola Löfqvist. Foto: Jann Lipka/HRF

– Helt ärligt förstår jag det inte. Det är flera hundra meter mellan platserna där man har föreställningarna, säger Ola Löfqvist.

Merparten av de drabbade är unga sommarjobbare.

– Det är väldigt tråkigt för dem som har tänkt sig att tjäna en slant i sommar. Först fick de beskedet att man sköt upp starten, och sedan när man väl har börjat får man bara ett tack och hej efter ett par dagar, säger Ola Löfqvist.

Det är inte bara anställda på Astrid Lindgrens värld som drabbas. I går hade Ola Löfqvist förhandling om uppsägning på två andra arbetsplatser i området.

– Astrid Lindgrens värld är ju den stora magneten, så det här ger ringar på vattnet. Jag vågar inte gissa hur många säsongsjobb som är i fara.

Ingår i temat: Coronakrisen 68 artiklar

Alla artiklar i temat (65 till)
Fråga om jobbet.
97
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här