Hotellkedjan Nordic Choice vill ha mer flexibla regler för anställda som annars riskerar att utvisas som en följd av coronakrisen. ”Branschen kommer att behöva våra kollegor igen”, skriver de i ett brev till Migrationsverket. Verket svarar att regeländringar är en politisk fråga.
Risken finns att många anställda från andra länder kommer att utvisas om de inte uppfyller villkoren för arbetstillstånd. Enligt dagens regler måste den som blir uppsagd hitta nytt arbete i samma yrke inom tre månader. Den som arbetar i den krisdrabbade hotell- och restaurangbranschen får inte söka sig till andra branscher med behov av folk. Det vill Nordic Choice ändra på.
– För att trygga deras tillvaro och svensk besöksnäring önskar vi en ökad flexibilitet under de akuta månader vi befinner oss i, säger Tina Tropp Jerresand, nordisk HR-direktör för Nordic Choice Hotels.
Hotellkedjan har varslat 80 procent av sina anställda om uppsägning. ”Vi vet dock att detta är tillfälligt och att vi och branschen kommer behöva våra kollegor igen”, skriver de i brevet.
Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik svarar i ett brev att verket delar hotellkedjans uppfattning att virusutbrottet kommer att få konsekvenser för möjligheten att behålla värdefull kompetens. Men de måste använda de verktyg som finns i lagstiftningen. Ändringar går bara att göra på politisk väg.
Tina Tropp Jerresand har förståelse för att lagändringar tar tid.
– Men vi hade hoppats på en inbjudan för att diskutera frågan. Vi har under krisen märkt att man i andra sammanhang har kunnat tänja på reglerna.
Migrationsverket betonar att permittering inte behöver påverka möjligheten att behålla arbetstillståndet eller få det förlängt. ”Lönen räknas även om arbetsgivaren får ersättning för lönekostnaderna enligt de nya reglerna om korttidsarbete”.
Många av dem som varslats från Nordic Choice är korttidspermitterade under uppsägningstiden. Det är även en del av dem som inte har varslats. Kedjan har dock inte korttidspermitterat över lag. När systemet först infördes ansåg de att kostnaderna ändå inte sänktes tillräckligt.
– Beskedet om att det gick att korttidspermittera med 80 procent kom ganska sent, säger Tina Tropp Jerresand.
Hon menar också att de tre månader som korttidspermitteringen gäller inte räcker.
– Vi ser ingen tidshorisont när det gäller covid-19. Vi har i dag tio procents beläggning. Det kommer att vända, men det vänder sakta.
Nordic Choice tänker gå vidare när det gäller reglerna för anställda från andra länder, men har inte hunnit bestämma hur.
– Vi släpper inte detta. Det är en jätteviktig fråga som rör medarbetare som har varit delaktiga i vår framgång, säger Tina Tropp Jerresand.