Ur temat Coronakrisen
Nyheter nöjesparker

Nöjesparker oroliga för framtiden

En bransch i katastrofläge. Så sammanfattar nöjesparkernas organisation situationen. Nu kräver de åtgärder från regeringen - annars riskerar några av landets största parker att gå omkull.

Publicerad 28 augusti 2020
Nöjesparker oroliga för framtiden
Det blev ingen nöjesparkssommar i år. Nu ser det mörkt ut även för hösten. Foto: Janus Orlov/Mostphotos

I veckan kom Folkhälsomyndighetens råd till regeringen om att höja gränsen för offentliga tillställningar till 500 personer – men bara vid sittande publik. Beskedet togs emot med stor besvikelse hos landets nöjesparker.
– Det fanns inget i förslaget om våra verksamheter. Regeringen har i stort sett gett oss näringsförbud, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande i Svenska Nöjesparksföreningen.

Föreningen har arbetat hårt med att uppvakta myndigheter och regeringen i frågan. Men hittills utan större gensvar, säger Magnus Widell.
– Det har varit väldigt lite respons tyvärr. Vi har känt en otrolig frustration över det. Våra verksamheter berör väldigt många människor, så man kan tycka att någon form av respons hade varit på sin plats.

Det bästa hade varit om parkerna fått öppna, säger Magnus Widell. Men eftersom det inte går har man nu skickat in en hemställan om ekonomisk kompensation till regeringen (?)
– Vi hade helst velat slippa vara beroende av stöd, men vi har inget annat val.

I och med Folhälsomyndighetens besked meddelar bland annat Skara Sommarland, Gröna Lund och Furuvik att de ställer in det annars så inkomstbringande Halloweenfirandet. Magnus Widell säger att det ekonomiska läget nu börjar bli kritiskt för landets nöjesparker.
– Vi har inte satt någon deadline men vi klarar inte en säsong till, inte ett år till utan verksamhet.

Ingår i temat: Coronakrisen 153 artiklar

Alla artiklar i temat (150 till)
Fråga om jobbet.
112
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här