Ur temat Coronakrisen
Nyheter varsel

Många varslade har sagts upp

Hotell- och restauranganställda är den yrkesgrupp som drabbats hårdast av varsel om uppsägning. Nya siffror visar att många varsel dessutom leder till arbetslöshet.

Publicerad 9 september 2020
Många varslade har sagts upp
Siffror från Arbetsförmedlingen visar att nästan 7 av 10 varslade inom hotell och restaurang också sägs upp. Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen

I mars och april varslades 69 188 personer om uppsägning i Sverige. Arbetsförmedlingen har undersökt hur många av varslen som faktiskt lett till uppsägningar. Svaret är – många. I snitt har 53 procent av alla varsel verkställts. I hotell- och restaurangbranschen är andelen dock högre: 68 procent.

– Det är ingen överraskning. Signalerna var ju tydliga under hela våren, trots kraftfulla insatser är det många företag som inte fått snurr på sin verksamhet. Kostnaderna finns även om du inte får in pengar, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Men allt är inte nattsvart. I HRAK, Hotell- och restauranganställdas a-kassa, sjönk antalet ersättningstagare under juli och augusti. Visserligen från höga nivåer, men Malin Ackholt ser det som en ljuspunkt.

– Det indikerar ju att personer fått jobba. Det har funnits mer arbete att tillgå. Det finns fortfarande verksamheter som har problem. Vi följer statistiken över varsel veckovis. Det är inte alls samma volymer nu, men det förekommer.

Fortfarande har storstädernas hotell stora ekonomiska svårigheter, liksom verksamheter som vilar på möten och konferens.

– Många arbetsgivare har funderingar på hur länge stödstrukturerna ska finnas. Besluten gäller bara till årets slut, säger Malin Ackholt.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan