Ur temat Coronakrisen
Nyheter ARBETSMILJÖ

Var femte kan inte jobba smittsäkert

Många i privata serviceyrken uppger att kontakter med tredje man, till exempel gäster, inte sker på ett smittsäkert sätt. Det framgår av en LO-undersökning.

Publicerad 10 mars 2021 Kommentera
Var femte kan inte jobba smittsäkert
Nästan var femte uppger att kontakter med gäster och kunder inte kan ske på ett smittsäkert sätt. Foto: Aleksandr Davydov/Mostphotos

De flesta inom LO-kollektivet har inte möjlighet att jobba hemma. Det har varit tydligt under det senaste året. LO har därför gjort en undersökning för att se hur medlemmarnas arbetsliv, ekonomi och känsla av trygghet har påverkats.

Problemen på jobbet tycks ha ökat. Framför allt säger många att det uppstått personalbrist, att information från ledning eller chef varit otydlig eller otillräcklig och att ensamarbetet ökat.

Nästan var femte uppger också att kontakter med gäster och kunder inte kan ske på ett smittsäkert sätt. Bland kvinnor är det nästan var fjärde tillfrågad som upplever det.

Relativt få inom privata serviceyrken, där hotell och restaurang ingår tillsammans med till exempel handel, har fått minskad inkomst.
Bland dem som ändå fått mindre pengar är den vanligaste förklaringen att de blivit korttidspermitterade. Många uppger också att de fått färre timmar.

Ingår i temat: Coronakrisen 157 artiklar

Alla artiklar i temat (154 till)
Fråga om jobbet.
112
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här