Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

De vill ha branschens varslade

Coronakrisen slår olika. Medan hotell och restauranger står tomma, skriker dagligvaruhandeln, apoteken och vården efter personal. Nu vill många företag värva varslade hotell- och restaurangare.

Publicerad 25 mars 2020
De vill ha branschens varslade
Calle Prammefors, handlare och Kim Melin, försäljningschef på Ica Maxi Ulricehamn ser gärna fler kollegor från krisande hotell och restauranger på orten. Foto: Ulf Odenspjut/Odenpro
Carl Prammefors. Foto: Ulf Odenspjut/Odenpro

Calle Prammefors driver Ica Maxi i Ulricehamn. När coronaviruset slog till på riktigt för snart två veckor sedan märktes det även i butiken.
– Vi fick se ett stort bunkringsbeteende. Det ställde extremt stora krav på oss i butiken.
Tillsammans med myndigheternas uppmaning att inte gå till jobb, skola eller förskola med minsta förkylningssymtom blev det en onormalt stor arbetsbelastning, säger Calle Prammefors.
– Samtidigt såg vi företag runt omkring oss som stod tomma, hotell och restauranger framför allt. Så då tänkte jag att jag kunde avlasta dem med lönekostnaderna samtidigt som vi får hjälp.
Han satte sig ner och ringde runt. Resultatet är tre nya medarbetare i butiken som kommer från ett hotell på orten, och det är inte otänkbart att det blir fler.
– Nu börjar det lugna ner sig lite, men vi har även näthandel där vi kommer att ha en del att göra framöver. Min förhoppning är att när vi inte längre har jobb till dem så kommer hotellen och restaurangerna ha kommit i gång.

Pär Svärdsson. Foto: Apotea

Några andra som har bråda tider är nätapoteken. På Apotea har beställningarna mångdubblerats med anledning av coronaviruset, berättar företagets vd Pär Svärdsson.
– Vi har ju som alla företag påverkats av den här krisen. Fast för vår personal handlar det om övertid när det väller in ordrar i en mängd som vi inte har en chans att hantera. Vi hade behövt 100 personer på plats i går.
Det var i det läget som idén dök upp om att nå ut till hotell och restauranger för att erbjuda att ta över lönekostnaden för anställda som annars kanske skulle riskera att sägas upp. Intresset var enormt, säger Pär Svärdsson.
– Flera av personalcheferna blev helt tårögda. Det här är en tragedi. Vi tänkte att det kunde vara ett bra sätt att hitta temporär personal. Det här är ju en temporär puckel för oss, liksom det förhoppningsvis är en temporär svacka för hotell- och restaurangbranschen.
Hittills har det resulterat i en handfull nya medarbetare som vanligtvis arbetar på en restaurang i Sala. Men det kommer att bli fler, säger Pär Svärdsson.
– Nästan alla de stora företagen säger att de är intresserade, men de har lite längre startsträcka.

Elisabeth Mattson. Foto: Privat

Även inom vård- och omsorgssektorn råder det stor personalbrist för tillfället. I Örebro fick Elisabeth Mattson en idé. Hon är chef för kommunens bemanningsenhet för vård och omsorg.
– Jag tänkte att det finns många anställda med serviceyrken som inte blir bokade på jobb eller har blivit varslade just nu. Och vi behöver fler armar. Det är ju en win-win.
Hon gjorde ett inlägg på Instagram där hon välkomnade hotell- och restaurangpersonal som vill jobba att höra av sig. Och det gjorde de.
– Det tog jättefart. Vi har fått jättemånga mejl. Det är mycket restaurangpersonal som inte blir bokade eller kan jobba nu.
Elisabeth Mattson säger att tider som dessa kräver att man tänker ”utanför boxen.” Hon hoppas kunna uppmuntra andra arbetsgivare att göra samma sak.
– Vi måste hjälpas åt alla som kan.

Fakta: Fler som har mycket att göra i krisen

  • Nätapotekföretaget Meds har mångdubblat sin försäljning på kort tid och behöver bland annat personal inom lager och kundtjänst. Företaget har erbjudit hotell- och restaurangkedjor att ta över varslad personal, både permanent och temporärt.
  • Systembolaget ser en liten försäljningsökning, framför allt i storstäderna. Dessutom är det fler medarbetare än vanligt som inte jobbar. För att hinna med har man minskat på öppettiderna i Stockholms län och på Gotland.
  • Axfoods olika varumärken, till exempel Hemköp, Willys och Mat.se, har mycket att göra och har gott om lediga jobb ute.
  • Regionservice i Västra Götalandsregionen sköter servicen på sjukhus och vårdcentraler. De behöver just nu många nya kollegor och välkomnar hotell- och restaurangare.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Colourbox

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Hej Gäst MALIN MENDEL

Malin Mendel vill ha hemmakänsla

Utrikeskorrespondenten och kokboksförfattaren Malin Mendel gillar grönt och hemtrevligt.

Publicerad 22 oktober 2020 Kommentera
Malin Mendel vill ha hemmakänsla
Malin Mendel med David Batra. Foto: Peter Wixtröm/TT

Vad får dig att trivas som gäst?
Personliga hotell i gamla byggnader som serverar mat som känns hemlagad. Det kan vara enkelt, men med stil. Men viktigast är att personalen behandlas bra, och att hotellet är klimat- och miljövänligt.

Bästa hotellupplevelsen?
– I Delhi brukar jag bo hos en äldre dam som gjort om sin villa till ett hotell. Hon kramar mig alltid när jag kommer dit, det är som att bo hemma hos någon. På kvällarna kan man äta familjens hemlagade mat vid ett långbord, med gäster från hela världen.

Något från Indien som du skulle vilja fanns i Sverige?
– I Indien är vegetarisk mat det vanligaste. Ofta serveras en thali, en tallrik med olika rätter som bildar en perfekt komponerad måltid. I Sverige kan man få en grillad palsternacka och då undrar man ju var är proteinet?

Nyheter KARPALTUNNEL

Bra att veta om ”baristahandled”

Så uppstår besväret som ger stickningar, fummel och domnade händer – karpaltunnelsyndrom.

Publicerad 20 oktober 2020 Kommentera
Bra att veta om ”baristahandled”
Killen på bilden är modell, annars skulle vi tipsa honom om att göra övningen i punkt 3. Foto: Istockphoto

1 En viktig tunnel. Karpaltunneln sitter mitt i handleden, och leder den viktiga medianusnerven till fingrarna.  Karpaltunnelsyndrom är när nerven kommer i kläm.

2 Ond natt. Får du domningar och stickningar i händer och fingrar, ofta på natten? Då kan det vara just detta syndrom du råkat ut för. Nedsatt känsel, fumlighet, svårt att greppa och lätt att tappa saker är andra tecken. En del blir så svaga att det är svårt att skruva upp till exempel korken på en pet-flaska. Det kan också göra ont i handen och handleden.

3 Tidig insats. Gör armar uppåt sträck och knyt fingrarna, tio gånger per vaken timme. Det kan minska svullnaden i tidiga stadier.

4 Branschjobb frestar på. Upprepade monotona rörelser där man använder mycket kraft är en vanlig orsak. Det blir värre om man inte hinner ta paus. Kockar, städare, diskare och baristor har ofta sådant arbete. Det är inte för inte som karpaltunnelsyndrom också kallas baristahandled.

5 Hjälp finns. En arbetsterapeut kan ge behandling och träning. Stödskena är bra för att undvika böjda handleder som klämmer nerven. Kortisonspruta hjälper ibland. Ibuprofen eller andra antiinflammatoriska medel kan hjälpa. Du kan också prova behandling hos kiropraktor eller naprapat.

6 Dags för kniven. Om inget annat hjälper kan det bli operation. Ett snitt över karpaltunneln skär av ledbandet som täcker den och trycket minskar. Sedan läker ledbandet ihop av sig självt. Efteråt blir det lite mer utrymme för nerven.

7 Ta det lugnt. Efter operationen är du öm och ska ta det lugnt, speciellt under de första veckorna. Går du tillbaka för tidigt till ett arbete som överbelastar handen kan det leda till att operationen måste göras om. Det brukar behövas två till sex veckors sjukskrivning.

Källor: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhuset, 1177

Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här