Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Chock och oro bland medlemmarna

Coronaviruset har slagit ner som en bomb i hotell- och restaurangbranschen. För många HRF:are är situationen just nu tumultartad med stor oro för framtiden.

Publicerad 19 mars 2020
Chock och oro bland medlemmarna
Bryan Conejeros Cabrera, Jenny Kallin Stillman och Bijendra Manandhar. Foto: Privat och Anna-Lena Lundqvist.
Jenny Kallin Stillman. Foto: Privat

För ett par veckor sedan var bokningsläget ganska normalt på Hotell Toppen i Storuman där Jenny Kallin Stillman arbetar som kock. I måndags kallades personalen till ett möte. Där fick de veta att de alla skulle varslas om uppsägning.
– Dagen innan skojade jag med min man och sade ”tänk om jag skulle bli uppsagd”. Och så blev jag det. Jag fick en chock, säger Jenny.
Bakgrunden är att nästan alla reservationer på hotellet har avbokats, berättar hon. Detta trots att inga coronafall hittills konstaterats i trakten.
– Det är tungt. Jag förstår min arbetsgivare, det gör jag. Men det kom som en smäll. Ingen hade väntat sig det.

På måndag kommer en representant från Hotell- och restaurangfacket till hotellet. Jenny hoppas att det ska gå att hitta någon lösning.
– Det kanske finns saker vi kan göra. Vi kanske skulle kunna erbjuda att köra ut matlådor till folk, till exempel. Vi håller på att jobba med lite olika idéer.

Nyligen enades HRF och Visita om ett avtal för en ny sorts korttidspermitteringar som ska kunna vara ett alternativ till uppsägning. Men Jenny är tveksam till om det skulle kunna fungera på hennes arbetsplats.
– Jag vet inte hur mycket det hjälper företaget om de står helt utan intäkter. Å andra sidan kan ju företaget inte öppna när det vänder igen om alla har slutat.
Jenny säger att varslet får stora följder på en liten ort som Storuman.
– Det får katastrofala följder för alla. Men vi får se vad de säger på måndag.

Vi spritar oss mycketBryan Conejeros Cabrera

Stockholm är det område i landet med flest fall av konstaterade coronasmittade. På den anrika krogen Sturehof, mitt i Stockholms hjärta är det tydligt, berättar kocken Bryan Conejeros Cabrera.

Bryan Conejeros Cabrera. Foto: Privat

– Det är väldigt märkbart. Vi har många tomma bord. Det är ett svårt läge hos oss liksom som hos alla andra.
Ännu har ingen varslats om uppsägning på arbetsplatsen men stämningen bland kollegorna är orolig, säger Bryan.
– Man ser ju hur verksamheter kollapsar runt omkring, hur flygbolag kraschar och hela börsen sjunker. Det här är så stort. Det är klart att många går och funderar på när det ska hända oss.

Trots det försöker man hålla humöret uppe, säger Bryan.
– Vi försöker att ha roligt. Det går inte att bara stå där. Kockar, servitörer och servitriser är vana vid ett högt tempo. Det tär ju på psyket när det inte finns något att göra. Det är katastrof. Samtidigt måste vi jobba på, vi måste ju få ihop lön.
Bryan berättar att de försöker att arbeta smart för att undvika att smittas själva.
– Vi spritar oss mycket, försöker att inte röra folk och håller avstånd så gott det går. Vi måste ju fortfarande servera folk, laga mat till folk. Det är så det ser ut för oss. Vi kämpar på.

Man måste vara positivBijendra Manandhar

Även Västra Götalandsregionen har haft många coronafall. På mässhotellet Gothia Towers i Göteborg har man sett en kraftig nedgång i bokningar. Bijendra Manandhar jobbar inom housekeeping på hotellet.

Bijendra Manandhar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Det är mindre att göra, vi har mycket färre rum som är upptagna. Det är låg beläggning. Vi vet inte hur länge det ska vara så här.

Han berättar att städpersonalen fyller tiden med underhåll och extra städning. De är också extra noga med hygien och städrutiner, något som även gästerna verkar vara.
– Jag hade en gäst som sade att jag skulle tvätta händerna innan jag gick in i hans rum, berättar Bijendra.
Själv är han inte särskilt orolig för att smittas av viruset. Däremot för att förlora jobbet. Bijendra har bara varit fast anställd på Gothia Towers i ett år.
– Det finns en risk, men jag hoppas att det inte blir så. Snart kanske det blir varmare och då kanske gästerna kommer tillbaka. Man måste vara positiv. Staten säger att de ska hjälpa till med 300 miljoner kronor, det kanske hjälper.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar