Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Chock och oro bland medlemmarna

Coronaviruset har slagit ner som en bomb i hotell- och restaurangbranschen. För många HRF:are är situationen just nu tumultartad med stor oro för framtiden.

Publicerad 19 mars 2020
Chock och oro bland medlemmarna
Bryan Conejeros Cabrera, Jenny Kallin Stillman och Bijendra Manandhar. Foto: Privat och Anna-Lena Lundqvist.
Jenny Kallin Stillman. Foto: Privat

För ett par veckor sedan var bokningsläget ganska normalt på Hotell Toppen i Storuman där Jenny Kallin Stillman arbetar som kock. I måndags kallades personalen till ett möte. Där fick de veta att de alla skulle varslas om uppsägning.
– Dagen innan skojade jag med min man och sade ”tänk om jag skulle bli uppsagd”. Och så blev jag det. Jag fick en chock, säger Jenny.
Bakgrunden är att nästan alla reservationer på hotellet har avbokats, berättar hon. Detta trots att inga coronafall hittills konstaterats i trakten.
– Det är tungt. Jag förstår min arbetsgivare, det gör jag. Men det kom som en smäll. Ingen hade väntat sig det.

På måndag kommer en representant från Hotell- och restaurangfacket till hotellet. Jenny hoppas att det ska gå att hitta någon lösning.
– Det kanske finns saker vi kan göra. Vi kanske skulle kunna erbjuda att köra ut matlådor till folk, till exempel. Vi håller på att jobba med lite olika idéer.

Nyligen enades HRF och Visita om ett avtal för en ny sorts korttidspermitteringar som ska kunna vara ett alternativ till uppsägning. Men Jenny är tveksam till om det skulle kunna fungera på hennes arbetsplats.
– Jag vet inte hur mycket det hjälper företaget om de står helt utan intäkter. Å andra sidan kan ju företaget inte öppna när det vänder igen om alla har slutat.
Jenny säger att varslet får stora följder på en liten ort som Storuman.
– Det får katastrofala följder för alla. Men vi får se vad de säger på måndag.

Vi spritar oss mycketBryan Conejeros Cabrera

Stockholm är det område i landet med flest fall av konstaterade coronasmittade. På den anrika krogen Sturehof, mitt i Stockholms hjärta är det tydligt, berättar kocken Bryan Conejeros Cabrera.

Bryan Conejeros Cabrera. Foto: Privat

– Det är väldigt märkbart. Vi har många tomma bord. Det är ett svårt läge hos oss liksom som hos alla andra.
Ännu har ingen varslats om uppsägning på arbetsplatsen men stämningen bland kollegorna är orolig, säger Bryan.
– Man ser ju hur verksamheter kollapsar runt omkring, hur flygbolag kraschar och hela börsen sjunker. Det här är så stort. Det är klart att många går och funderar på när det ska hända oss.

Trots det försöker man hålla humöret uppe, säger Bryan.
– Vi försöker att ha roligt. Det går inte att bara stå där. Kockar, servitörer och servitriser är vana vid ett högt tempo. Det tär ju på psyket när det inte finns något att göra. Det är katastrof. Samtidigt måste vi jobba på, vi måste ju få ihop lön.
Bryan berättar att de försöker att arbeta smart för att undvika att smittas själva.
– Vi spritar oss mycket, försöker att inte röra folk och håller avstånd så gott det går. Vi måste ju fortfarande servera folk, laga mat till folk. Det är så det ser ut för oss. Vi kämpar på.

Man måste vara positivBijendra Manandhar

Även Västra Götalandsregionen har haft många coronafall. På mässhotellet Gothia Towers i Göteborg har man sett en kraftig nedgång i bokningar. Bijendra Manandhar jobbar inom housekeeping på hotellet.

Bijendra Manandhar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Det är mindre att göra, vi har mycket färre rum som är upptagna. Det är låg beläggning. Vi vet inte hur länge det ska vara så här.

Han berättar att städpersonalen fyller tiden med underhåll och extra städning. De är också extra noga med hygien och städrutiner, något som även gästerna verkar vara.
– Jag hade en gäst som sade att jag skulle tvätta händerna innan jag gick in i hans rum, berättar Bijendra.
Själv är han inte särskilt orolig för att smittas av viruset. Däremot för att förlora jobbet. Bijendra har bara varit fast anställd på Gothia Towers i ett år.
– Det finns en risk, men jag hoppas att det inte blir så. Snart kanske det blir varmare och då kanske gästerna kommer tillbaka. Man måste vara positiv. Staten säger att de ska hjälpa till med 300 miljoner kronor, det kanske hjälper.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här