Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Chock och oro bland medlemmarna

Coronaviruset har slagit ner som en bomb i hotell- och restaurangbranschen. För många HRF:are är situationen just nu tumultartad med stor oro för framtiden.

Publicerad 19 mars 2020
Chock och oro bland medlemmarna
Bryan Conejeros Cabrera, Jenny Kallin Stillman och Bijendra Manandhar. Foto: Privat och Anna-Lena Lundqvist.
Jenny Kallin Stillman. Foto: Privat

För ett par veckor sedan var bokningsläget ganska normalt på Hotell Toppen i Storuman där Jenny Kallin Stillman arbetar som kock. I måndags kallades personalen till ett möte. Där fick de veta att de alla skulle varslas om uppsägning.
– Dagen innan skojade jag med min man och sade ”tänk om jag skulle bli uppsagd”. Och så blev jag det. Jag fick en chock, säger Jenny.
Bakgrunden är att nästan alla reservationer på hotellet har avbokats, berättar hon. Detta trots att inga coronafall hittills konstaterats i trakten.
– Det är tungt. Jag förstår min arbetsgivare, det gör jag. Men det kom som en smäll. Ingen hade väntat sig det.

På måndag kommer en representant från Hotell- och restaurangfacket till hotellet. Jenny hoppas att det ska gå att hitta någon lösning.
– Det kanske finns saker vi kan göra. Vi kanske skulle kunna erbjuda att köra ut matlådor till folk, till exempel. Vi håller på att jobba med lite olika idéer.

Nyligen enades HRF och Visita om ett avtal för en ny sorts korttidspermitteringar som ska kunna vara ett alternativ till uppsägning. Men Jenny är tveksam till om det skulle kunna fungera på hennes arbetsplats.
– Jag vet inte hur mycket det hjälper företaget om de står helt utan intäkter. Å andra sidan kan ju företaget inte öppna när det vänder igen om alla har slutat.
Jenny säger att varslet får stora följder på en liten ort som Storuman.
– Det får katastrofala följder för alla. Men vi får se vad de säger på måndag.

Vi spritar oss mycketBryan Conejeros Cabrera

Stockholm är det område i landet med flest fall av konstaterade coronasmittade. På den anrika krogen Sturehof, mitt i Stockholms hjärta är det tydligt, berättar kocken Bryan Conejeros Cabrera.

Bryan Conejeros Cabrera. Foto: Privat

– Det är väldigt märkbart. Vi har många tomma bord. Det är ett svårt läge hos oss liksom som hos alla andra.
Ännu har ingen varslats om uppsägning på arbetsplatsen men stämningen bland kollegorna är orolig, säger Bryan.
– Man ser ju hur verksamheter kollapsar runt omkring, hur flygbolag kraschar och hela börsen sjunker. Det här är så stort. Det är klart att många går och funderar på när det ska hända oss.

Trots det försöker man hålla humöret uppe, säger Bryan.
– Vi försöker att ha roligt. Det går inte att bara stå där. Kockar, servitörer och servitriser är vana vid ett högt tempo. Det tär ju på psyket när det inte finns något att göra. Det är katastrof. Samtidigt måste vi jobba på, vi måste ju få ihop lön.
Bryan berättar att de försöker att arbeta smart för att undvika att smittas själva.
– Vi spritar oss mycket, försöker att inte röra folk och håller avstånd så gott det går. Vi måste ju fortfarande servera folk, laga mat till folk. Det är så det ser ut för oss. Vi kämpar på.

Man måste vara positivBijendra Manandhar

Även Västra Götalandsregionen har haft många coronafall. På mässhotellet Gothia Towers i Göteborg har man sett en kraftig nedgång i bokningar. Bijendra Manandhar jobbar inom housekeeping på hotellet.

Bijendra Manandhar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Det är mindre att göra, vi har mycket färre rum som är upptagna. Det är låg beläggning. Vi vet inte hur länge det ska vara så här.

Han berättar att städpersonalen fyller tiden med underhåll och extra städning. De är också extra noga med hygien och städrutiner, något som även gästerna verkar vara.
– Jag hade en gäst som sade att jag skulle tvätta händerna innan jag gick in i hans rum, berättar Bijendra.
Själv är han inte särskilt orolig för att smittas av viruset. Däremot för att förlora jobbet. Bijendra har bara varit fast anställd på Gothia Towers i ett år.
– Det finns en risk, men jag hoppas att det inte blir så. Snart kanske det blir varmare och då kanske gästerna kommer tillbaka. Man måste vara positiv. Staten säger att de ska hjälpa till med 300 miljoner kronor, det kanske hjälper.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

  • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
  • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
  • Hyressubventioner riktade till företag.
  • Riktat omställningsstöd.
  • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
  • Möjlighet till heltidspermittering.
  • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
  • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
  • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här