Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Chock och oro bland medlemmarna

Coronaviruset har slagit ner som en bomb i hotell- och restaurangbranschen. För många HRF:are är situationen just nu tumultartad med stor oro för framtiden.

Publicerad 19 mars 2020
Chock och oro bland medlemmarna
Bryan Conejeros Cabrera, Jenny Kallin Stillman och Bijendra Manandhar. Foto: Privat och Anna-Lena Lundqvist.
Jenny Kallin Stillman. Foto: Privat

För ett par veckor sedan var bokningsläget ganska normalt på Hotell Toppen i Storuman där Jenny Kallin Stillman arbetar som kock. I måndags kallades personalen till ett möte. Där fick de veta att de alla skulle varslas om uppsägning.
– Dagen innan skojade jag med min man och sade ”tänk om jag skulle bli uppsagd”. Och så blev jag det. Jag fick en chock, säger Jenny.
Bakgrunden är att nästan alla reservationer på hotellet har avbokats, berättar hon. Detta trots att inga coronafall hittills konstaterats i trakten.
– Det är tungt. Jag förstår min arbetsgivare, det gör jag. Men det kom som en smäll. Ingen hade väntat sig det.

På måndag kommer en representant från Hotell- och restaurangfacket till hotellet. Jenny hoppas att det ska gå att hitta någon lösning.
– Det kanske finns saker vi kan göra. Vi kanske skulle kunna erbjuda att köra ut matlådor till folk, till exempel. Vi håller på att jobba med lite olika idéer.

Nyligen enades HRF och Visita om ett avtal för en ny sorts korttidspermitteringar som ska kunna vara ett alternativ till uppsägning. Men Jenny är tveksam till om det skulle kunna fungera på hennes arbetsplats.
– Jag vet inte hur mycket det hjälper företaget om de står helt utan intäkter. Å andra sidan kan ju företaget inte öppna när det vänder igen om alla har slutat.
Jenny säger att varslet får stora följder på en liten ort som Storuman.
– Det får katastrofala följder för alla. Men vi får se vad de säger på måndag.

Vi spritar oss mycketBryan Conejeros Cabrera

Stockholm är det område i landet med flest fall av konstaterade coronasmittade. På den anrika krogen Sturehof, mitt i Stockholms hjärta är det tydligt, berättar kocken Bryan Conejeros Cabrera.

Bryan Conejeros Cabrera. Foto: Privat

– Det är väldigt märkbart. Vi har många tomma bord. Det är ett svårt läge hos oss liksom som hos alla andra.
Ännu har ingen varslats om uppsägning på arbetsplatsen men stämningen bland kollegorna är orolig, säger Bryan.
– Man ser ju hur verksamheter kollapsar runt omkring, hur flygbolag kraschar och hela börsen sjunker. Det här är så stort. Det är klart att många går och funderar på när det ska hända oss.

Trots det försöker man hålla humöret uppe, säger Bryan.
– Vi försöker att ha roligt. Det går inte att bara stå där. Kockar, servitörer och servitriser är vana vid ett högt tempo. Det tär ju på psyket när det inte finns något att göra. Det är katastrof. Samtidigt måste vi jobba på, vi måste ju få ihop lön.
Bryan berättar att de försöker att arbeta smart för att undvika att smittas själva.
– Vi spritar oss mycket, försöker att inte röra folk och håller avstånd så gott det går. Vi måste ju fortfarande servera folk, laga mat till folk. Det är så det ser ut för oss. Vi kämpar på.

Man måste vara positivBijendra Manandhar

Även Västra Götalandsregionen har haft många coronafall. På mässhotellet Gothia Towers i Göteborg har man sett en kraftig nedgång i bokningar. Bijendra Manandhar jobbar inom housekeeping på hotellet.

Bijendra Manandhar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

– Det är mindre att göra, vi har mycket färre rum som är upptagna. Det är låg beläggning. Vi vet inte hur länge det ska vara så här.

Han berättar att städpersonalen fyller tiden med underhåll och extra städning. De är också extra noga med hygien och städrutiner, något som även gästerna verkar vara.
– Jag hade en gäst som sade att jag skulle tvätta händerna innan jag gick in i hans rum, berättar Bijendra.
Själv är han inte särskilt orolig för att smittas av viruset. Däremot för att förlora jobbet. Bijendra har bara varit fast anställd på Gothia Towers i ett år.
– Det finns en risk, men jag hoppas att det inte blir så. Snart kanske det blir varmare och då kanske gästerna kommer tillbaka. Man måste vara positiv. Staten säger att de ska hjälpa till med 300 miljoner kronor, det kanske hjälper.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Nyheter LAS

Las-förslaget får hård kritik

Ett rungande nej från LO. Det framgår när remisserna på statens utredning av las-frågorna har presenterats. Professor Birgitta Nyström varnar dessutom för minskad vilja att teckna kollektivavtal.

Publicerad 27 oktober 2020 Kommentera
Las-förslaget får hård kritik
Att så många som fem personer föreslås kunna undantas från turordningen kan på sikt minska företagens lust att teckna kollektivavtal, tror både LO och Birgitta Nyström, professor i juridik vid Lunds universitet. Foto: Istockphoto

I går gick tiden ut för 57 remissinstanser att tycka till om den utredning som ska ligga till grund för en ny lag om anställningsskydd. Att LO och andra fackliga organisationer helt sågar utredningens förslag är inte förvånande. Inte heller att arbetsgivarorganisationerna i stor utsträckning ställer sig bakom.

Syftet med den så kallade Toijer-utredningen är att modernisera arbetsrätten. Las-kritiker menar att lagen är föråldrad och inte passar dagens arbetsliv. Utredningen innehåller förslag som gör det lättare och billigare för företag att göra sig av med personal, men också konstruktioner som syftar till att anställda får mer kompetensutveckling.

Många remissinstanser invänder dock mot kompetensutvecklings-biten. Man anser att det är svårt att lagstifta om, och dessutom att arbetsgivarnas förpliktelser är för oklara.

Flera instämmer i LO:s och övriga fackliga organisationers invändningar om att balansen mellan arbetsgivare och arbetstagare rubbas. Konjunkturinstitutet skriver bland annat att den ekonomiska risken flyttas från arbetsgivare till anställd.

Utredningen föreslår flera lättnader för mindre arbetsgivare, när det gäller turordning och anställningsskydd.
– Jobbar du på ett företag med 15 anställda eller färre försvinner din anställningstrygghet helt. I praktiken innebär det att du kan bli provanställd på livstid, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

Lagen måste utredas i sin helhet. Annars blir det obalans.Birgitta Nyström

Birgitta Nyström. Foto: Lunds universitet

En av dem som anser att förslagen saknar balans är Birgitta Nyström, professor i juridik vid Lunds universitet.
– Jag tycker att den Toijerska utredningen fick ett väldigt konstigt uppdrag genom att man har pekat ut exakt vilka delar den ska titta på. Det går inte. Lagen måste utredas i sin helhet. Annars blir det obalans.

Hon varnar för att regler om att arbetsgivare ska kunna undanta fem anställda från turordningen kommer att minska viljan att teckna kollektivavtal.
– Det är ju en poäng med den här stelbenta sist in-först ut, att man kan lösa det själva genom kollektivavtal. Undersökningar visar att i de flesta fall gör man en avtalsturlista, där de som förlorar sin plats i turordningen kompenseras ekonomiskt. En arbetsgivare som önskar få fram en lista som inte strikt följer senioritetsprincipen har incitament att teckna avtal. Om man får undanta fem personer minskar man det incitamentet.

Den statliga utredningen hade kunnat skrotas om parterna enats om ett nytt huvudavtal. Men LO sade nej, man ansåg att det bud som fanns gav de anställda för lite trygghet. Flera instanser har föreslagit att det budet ändå ska ligga till grund för lag, eftersom både tjänstemännen i PTK och Svenskt Näringsliv sade ja.

– Mitt tips är att det blir det avtalet lagstiftaren kommer att snegla på, i synnerhet som även Saco anslutit sig. LO representerar inte alla löntagare längre. Lägger man ihop TCO och Saco är de fler. Jag tror att det väger tungt. Visar man parterna respekt och tar deras förslag som grund för lagen så kanske även fler LO-förbund kan säga att det är bättre än utredningen åtminstone, säger Birgitta Nyström.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Nyheter TRÄNGSEL

Mindre trängsel efter lokala regler

Uppsala blev först i landet med lokala covid-regler. Det märks på restauranger och barer, tycker trängselinspektören Fredrik Rimsén.

Publicerad 27 oktober 2020 Kommentera
Mindre trängsel efter lokala regler
Fredrik Rimsén är inspektör i Uppsala. Han tror att de lokala restriktionerna har inneburit mindre trängsel. Foto: Johan Alp

Klockan 22.30 i fredags kväll gav sig Fredrik Rimsén och en kollega från Uppsala kommuns miljöförvaltning ut på stan för att undersöka trängselläget. Med sig hade de en lista på ställen som tidigare fått anmärkningar.
– Nu såg det bra ut, de ställena hade ingen trängsel. Över huvud taget var det lugnt på stan. Då blir det förstås lättare för krogarna att hålla på reglerna, säger Fredrik Rimsén, livsmedelsinspektör.

Inspektörerna besökte restauranger, barer och en nationspub.
– På nationen satt en del gäster så att sällskapen kom lite för nära varandra. Den hade ganska små rum, det bidrog till trängseln.

Han hade med sig en tumstock, men använde den inte den här kvällen. Ögon- och armmått fick räcka.

Krogarna vet vad som gäller när inspektörerna dyker upp.
– Påpekar vi något brukar de självmant rätta till det. Står till exempel borden för tätt brukar de säga att de har försökt men att det är svårt att styra folk, särskilt om de är berusade.

Klockan två på natten avslutades inspektionen. En nattklubb stod på listan. De höll sig till reglerna som numera förbjuder danstillställningar för mer än 50 personer.

Fredrik Rimsén tror att de lokala covidråden är en förklaring till att det var så pass lite folk ute. När allt fler i Uppsala smittades av covid uppmanade Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren Uppsalaborna att undvika kollektivtrafiken och kontakter med andra än dem de bor med.
– Vi hoppades att det skulle bli som det nu blev, det vill säga mindre trängsel. Men med tiden kan restriktionernas effekt på trängsel minska, säger Fredrik Rimsén.

Region Uppsala och Uppsala universitet har ett projekt för att spåra smittan i länet. De flesta tror sig ha smittats i familjen, på arbetsplatsen eller en privat träff. 14 procent tror att de smittats på en pub, nation, krog eller kafé, enligt Dagens Nyheter.

De lokala restriktionerna gäller till den 3 november men kan förlängas.

Nyheter ARBETSMILJÖ

Krogar dåliga på att förebygga belastning

Det finns stora brister i hur arbetsplatser hanterar risken för belastningsskador. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste inspektion. Restaurangerna hörde till de tre verksamheter som fick flest anmärkningar.

Publicerad 26 oktober 2020 Kommentera
Krogar dåliga på att förebygga belastning
Restauranger har ofta brister när det gäller att förebygga belastningsskador. Foto: Mostphotos

Arbetsmiljöverket har under två veckor inspekterat 1 390 arbetsplatser för att undersöka vad de gör för att minimera risken för belastningsskador. Detta är alla arbetsplatser skyldiga att göra, genom att undersöka, riskbedöma och informera.

Inspektionerna visar att det förebyggande arbetet inte sköts som det ska. Fler än hälften av arbetsplatserna med 5 till 19 anställda hade brister, liksom nästan hälften av dem med 20 till 49 anställda. Det var något bättre på större arbetsplatser.
– Den vanligaste bristen var att de inte undersökt och riskbedömt tillräckligt. En del hade inte gjort det alls, andra hade gjort det men missat något, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket.

De tre verksamheter som fick flest anmärkningar var restauranger, handel och flyttjänster. Övriga inspekterade var bland annat tillverkningsindustri, bilverkstäder och begravningsbyråer.

Ingår i temat: Coronakrisen 93 artiklar

Alla artiklar i temat (90 till)
Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här