Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

Corona utmanar branschen

Coronaviruset slår mot hotell- och restaurangbranschen. Nu kontaktas Hotell- och restaurangfacket av arbetsgivare som vill kunna göra avsteg från kollektivavtalet på grund av viruset.

Publicerad 6 mars 2020
Corona utmanar branschen
Coronaviruset har lett till avbokningar i besöksnäringen. Foto: Colourbox

Rädsla för viruset corona, som orsakar sjukdomen covid-19, har lett till inställda tjänsteresor, konferenser och mässor. Flera branschföretag berättar att avbokningarna ökar, framför allt från utländska företag.
– I dagsläget är det i första hand affärsgäster som skjuter upp eller avbokar då företaget de jobbar för har infört reserestriktioner, berättar Veronica Nyblom, pr- och communication manager på Svenska Mässan och Gothia Towers i Göteborg.

Christian Madsen, hotellchef på Choicehotellet At Six i Stockholm bekräftar bilden.
– Ja. Framför allt har det varit avbokningar från den asiatiska marknaden, grupper, och ett fåtal internationella klienter som ställer in event om de har inbjudna från högriskområden, berättar han.

Hotell- och restaurangfacket har kontaktats av branschföretag som på grund av corona vill teckna lokala överenskommelser, berättar HRF:s avtalssekreterare Per Persson.
– Vi har fått in en del frågor från företag om lokala avtal. Vi har även fått frågan från Visita.
En vanlig förfrågan handlar om att förlänga beräkningsperioden för arbetstid. Per Persson säger att förbundet arbetar med frågan.
– Vi håller på att diskutera hur vi ska ställa oss. Vi har lovat att återkomma.

I veckan beslutade regeringen om en lagrådsremiss om ett utvidgat stöd vid så kallade korttidsarbeten. Det innebär att en anställd tillfälligt ska kunna gå ner i arbetstid i stället för att bli uppsagd när företaget hamnat i ett krisläge på grund av till exempel en pandemi. För kostnaden står staten och arbetsgivaren, tillsammans med den anställde som får ut mindre lön. Regeringens vill att det nya stödet ska börja gälla den 1 augusti i år.

Arbetsgivarorganisationen Visita välkomnar förslaget, men menar att det kommer för sent.
– Vi hoppas att det kan komma på plats tidigare än 1 augusti. Korttidsanställningar borde redan ha införts, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
Han tror att coronaviruset kan få stora konsekvenser på sikt för branschen men att det ännu är för tidigt att säga hur stora de kommer att bli.
– Det är lågsäsong så effekterna har varit begränsade men enskilda medlemsföretag är drabbade. Till exempel ser vi att gruppbokningar avbokas eller skjuts fram i tiden vilket påverkar hotell- och mötesnäringen.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)