Ur temat Coronakrisen
Nyheter sjuknärvaro

Branschanställda har inte råd att vara sjuka

Var tredje branschanställd har gått till jobbet under coronapandemin, trots att de kände sig hängiga. Anledningarna: ekonomi och oro för att förlora jobbet. Det visar en undersökning som Quinyx har gjort.

Publicerad 9 juni 2020
Branschanställda har inte råd att vara sjuka
Många hotell- och restauranganställda har inte råd att stanna hemma från jobbet, trots att de känner sig sjuka. Foto: Carlo107/Istockphoto

Appföretaget Quinyx har ställt frågor till sina användare inom handeln, hotell- och restaurang, vård och transport. Från hotell- och restaurangbranschen svarade ett hundratal personer. Av dem säger var tredje att de gått till jobbet under pandemin, trots att de varit sjuka eller känt sig sjuka.

De två vanligaste anledningarna är att man behöver lönen till hushållsutgifter och oro för att förlora jobbet.

Bland alla yrkesgrupper i undersökningen var det 16 procent som haft sjuknärvaro under pandemin.
– Det här är den personal som ser till att samhället klarar sig, även under en pandemi. De vårdar gamla, transporterar oss och våra varor, bemannar våra butiker och servar oss på hotell och restauranger. De kan inte arbeta hemifrån. De rör sig i samhället och träffar folk. Det är sorgligt och skrämmande att de inte kan stanna hemma när de är sjuka, säger Erik Fjellborg, vd på Quinyx.

Ingår i temat: Coronakrisen 171 artiklar

Alla artiklar i temat (168 till)