Nyheter BRANSCHEN ÖPPNAR

Vandrarhem och camping lockar

Det ser ut att bli gott om gäster på vandrarhem och campingar i sommar. Men skillnaderna mellan olika orter är stora och utländska turister behövs.

Publicerad 24 maj 2021
Vandrarhem och camping lockar
Uteliv lockar svenska turister. Foto: Mostphotos
Jenny Engström. Foto: Amelie Silfverstolpe

Svenska Turistföreningen, STF, märker att fler väljer att semestra i Sverige jämfört med före pandemin. Bokningarna för vandrarhem och stugor är 10 procent fler för perioden maj-september, jämfört med samma period 2019. Men det är stora skillnader i landet, säger Jenny Engström på STF.

– Det är våra naturnära boenden som går bäst. Många är intresserade av vandring. Fjällen, Stockholms skärgård och Österlen har bra med bokningar, storstäderna har nästan inga.

Trenden är också att gästerna bokar nära inpå sin resa och att de sprider ut semestern över hela sommaren.
STF försöker inspirera gästerna att välja ställen som inte alla andra åker till.

– Alla behöver inte vara på Kebnekaise i juli. Sverige är stort och vi måste sprida ut oss.

Martin Juhos. Foto: SCR

Bokningsläget ser ljust ut även för många campingar, enligt branschorganisationen SCR Svensk Camping. Det gjordes ungefär 60 procent fler bokningar under perioden januari till mitten av maj 2021, jämfört med året innan.

Men liksom inom andra delar av hotell- och restaurangbranschen ser det sämre ut på orter som är beroende av utländska turister.

– Utomhussemester kommer väldigt starkt och många semestrar i Sverige. Men det kan aldrig helt kompensera för om gäster från till exempel Norge, Tyskland och Nederländerna inte vågar boka, säger Martin Juhos, marknads- och försäljningschef på SCR Svensk Camping.