Nyheter hotellstäd

Oro för framtiden på Scandic

I början av maj drog Scandic ner på städningen på alla sina svenska hotell. Nu börjar konsekvenserna märkas, och anställda oroar sig för framtiden.

Publicerad 24 maj 2019
Oro för framtiden på Scandic
Personalen börjar nu märka av effekterna av de nya rutinerna för städning som Scandic införde i början av maj. Foto: Micke Pettersson/Mostphotos
Marianne Sundelius. Foto: Scandic Hotels

Alla Scandics svenska hotell har nu börjat med de nya städrutinerna som infördes i början av maj. De innebär att rum där gästen bor över, så kallade stanna-rum, bara städas om gästen ber om det. Syftet är, enligt Scandic, miljöbesparing. Reaktionerna bland personalen är blandade. En del menar att rutinerna inte märkts av så mycket än, medan flera berättar att rummen är kraftigt nedsmutsade när det är dags för avresa. Många vittnar också om att gäster som inte beställt städning ändå ber städpersonalen om saker.
– Vi har märkt att städerskorna blir haffade i korridoren av gäster inte begärt städning, men ändå vill ha nytt toapapper eller nya handdukar eller få papperskorgen bytt. Det börjar komma mer och mer, säger Marianne Sundelius, ordförande för det fackliga samrådet inom Scandic.

Enligt uppgift till Hotellrevyn har hotellen fått anvisningar att vänta till början av juni innan man gör ändringar i schemaläggning eller bemanning. Detta har inte följts på alla håll, säger Susanne Bali, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.
– Tanken har varit att man under perioden ska gå på samma bemanning även om det är färre rum. Det har väl gått så där.

Där det blir aktuellt med någon form av förändringar i organisationen, som schemaändringar eller uppsägningar ska detta förhandlas. Om det inte sker kan HRF komma att kräva skadestånd för brott mot mbl, säger Susanne Bali.

Susanne Bali. Foto: Jann Lipka/HRF

Hon uppmanar också de förtroendevalda inom Scandic att ta med en ombudsman från sin HRF-avdelning på sådana mbl-förhandlingar.
– Eftersom detta är organisationsförändringar som kan leda till en fråga om las. Då är det bra att ombudsmännen är med hela vägen.

Att detta kommer att leda till färre arbetstimmar inom housekeeping är troligt, säger Marianne Sundelius, ordförande för det fackliga samrådet.
– Vi på landsbygden har fått betydligt färre stanna-rum att städa. Vi har räknat ut att vi kommer att vara övertaliga, att folk kommer att få gå. Det finns en oro.

Detta har hänt

I början av maj införde hotellkedjan Scandic ett nytt hållbarhetskoncept. Detta innebär att rum där gästen bor över inte längre ska städas automatiskt, utan gäster som vill ha rummet städat ska begära detta senast klockan 23 kvällen före. Syftet är, enligt Scandic, miljöbesparingar i form av till exempel mindre vattenanvändning och handdukstvätt.

Scandic menar att det fackliga samrådet inom kedjan på olika sätt varit involverade i processen med att ta fram de nya rutinerna. Men Marianne Sundelius, ordförande för samrådet, håller inte med.
– Vi har inte varit involverade så som de säger. Det stämmer inte. Vi har inte fått komma med input, när vi har ställt frågor har vi inte fått svar och vi har blivit tillsagda att inte prata om det här, säger hon.

Hon får medhåll av ombudsman Susanne Bali.
– Hade vi fått vara med i processen hade vi slagits som tokar, åtminstone om tidsplanen. Det är inte rätt att införa en sådan här sak strax före semestrarna. Det är många som går hem utan att veta hur det ser ut när de kommer tillbaka.

Hotellen ska också göra en risk- och konsekvensanalys av de nya rutinerna. Då bör skyddsombud vara involverade, antingen lokala på arbetsplatsen eller regionala skyddsombud. Hittills har inget av skyddsombuden som Hotellrevyn pratat med fått kallelse att delta i arbetet med en sådan analys.

Läs också:
Scandic: ”Det är för tidigt att dra slutsatser”
Gästen: ”Det slår fel”

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Nyheter VOVVAR PÅ KROGEN

Det här gäller för fyrbenta gäster

Att ta med hunden ut på restaurang är varken totalförbjudet eller en rättighet. Men inne i köket råder husdjursförbud, det slår lagstiftningen fast.

Publicerad 20 maj 2020 Kommentera
Det här gäller för fyrbenta gäster
Får lille Fido följa med in och fika? Foto: Istockphoto

1 Kund går före hund. Det är ingen rättighet att få fika ihop med lille Fido. Det är i slutändan företagets ägare som avgör om man får ha med sig djur och var djuret i så fall får vara. Med hänsyn till allergiska och hundrädda gäster är det många som säger nej.

2 Stanna! Hundar får inte följa med in om det finns risk för att livsmedel smutsas ned eller att någon smitta överförs. Den risken är kanske störst i butiker med frukt och annat på öppna hyllor, men skulle även kunna vara aktuellt på en servering med självplock.

3 Hundgöra. En gäst bör få ta med sig sin ledarhund, servicehund eller liknande in i en serveringslokal, enligt Livsmedelsverket. Undantaget är om det finns risk för att livsmedel smutsas ned.

Läs mer

Reglerna är EU:s gemensamma om livsmedelshygien, EG-förordningen 852/2004, kapitel ıx.

4 Hit! (men inte längre). Släpp inte in vofsingar i köket. Husdjur får inte vara i lokaler där livsmedel bereds eller hanteras. Det finns däremot inga regler för exempelvis matsalar, personalutrymmen eller liknande.

5 Får man klappa? Bäst att hälsa på avstånd om du har arbetskläder på dig. Undvik allt som riskerar att sprida eventuella bakterier till mat och dryck. Det gäller även indirekt spridning, det vill säga om arbetskläder, redskap eller liknande skulle få hundbacil­lusker på sig och sedan komma i kontakt med livsmedel.

6 Inte tigga! Vissa ställen har speciell hundmeny, andra erbjuder bara en vattenskål. Och vatten är ett säkert val. Det finns mycket som kan vara skadligt för en hunds hälsa, bland annat avokado, choklad, deg, nötter, russin och druvor. Det är självklart hundägarens ansvar att se till att vovven inte får i sig något farligt.

7 Andra djur då? Reglerna gäller för alla husdjur, men det är sällan kakaduor, katter och andra sällskapsdjur hänger med ut.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Nyheter KRIMINALITET

Kriminella köper in sig i branschen

Restaurangverksamhet har länge lockat kriminella som till exempel vill tvätta pengar. Nu ser fler chansen att ta sig in i branschen med onda avsikter.

Publicerad 19 maj 2020 Kommentera
Kriminella köper in sig i branschen
Många restauranger har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av coronakrisen. Det har öppnat upp för kriminella att ta sig in i branschen. Foto: Colourbox

Coronakrisen gör att många krögare har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det har gett kriminella ökad möjlighet att köpa restaurangverksamheter.

– Jag kan säga att det har ökat, utan att gå in på detaljer. Och risken är stor att det kommer att bli fler, säger Carina Cutlip, enhetschef på Stockholms stads tillståndsenhet.

Hennes verksamhet samverkar med polisen för att öka kontrollen.
– Det finns en serie omständigheter som gör att vi har extra koll på det här, med tanke på det läge som är.

Flera av de tips man fått in har kommit från anställda.
– Det kan vara anställda som hör av sig till oss eller polisen och uppger att man har uppmanats att slå in fel i kassan eller liknande.

Carina Cutlip tror att många som jobbar i branschen har en känsla för när allt inte står rätt till.
– Sedan kan det vara att man befinner sig i en beroendesituation eller att man är rädd, som gör att man inte anmäler. Det går alltid att höra av sig till oss eller till polisen helt anonymt.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter corona

”Det känns som det går åt rätt håll”

En har fått jaga timmar inom kommunen, en är korttidspermitterad och en bytte jobb mitt i röran. Och en fick behålla sitt arbetstillstånd och stanna i Sverige. Så har det gått för några av HRF:arna under coronakrisen.

Publicerad 18 maj 2020 Kommentera
”Det känns som det går åt rätt håll”
Bryan Conejeros Cabrera, Jenny Kallin Stillman, Katrin Y Euw, Bijendra Manandhar. Foto: Privat, Elis Hoffman, Anna-Lena Lundqvist.
Jenny Kallin Stillman. Foto: Privat

För hotell- och restaurangbranschens anställda har de senaste månaderna varit minst sagt turbulenta. För två månader sedan varslades kocken Jenny Kallin Stillman om uppsägning från sitt trygga jobb på Hotell Toppen i Storuman. Sedan uppsägningstiden tog slut har hon jagat timmar i kommunens olika kök.
– Jag har hankat mig fram som timvikarie. Det känns som att gå tillbaka i tiden, säger hon.

De var många som fick sluta. Hotellet har fortfarande öppet, men det är väldigt lite att göra, säger Jenny. Nyligen var hon tillbaka när arbetsgivaren ordande grillkväll för både gamla och nuvarande anställda.
– Först visste jag inte om jag skulle gå, men det var trevligt. Det känns väldigt tråkigt att det blev så här.

För ett par dagar sedan fick hon erbjudande om ett vikariat som köksansvarig, som hon tackade ja till.
– Det känns skönt, då har jag lite tid att hitta något annat. Jag hoppas att det löser sig.

Vi längtar efter att det ska bli bättreBijendra Manandhar, hotellstädare

Bijendra Manandhar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Även för hotellstädaren Bijendra Manandhar på mässhotellet Gothia Towers i Göteborg var läget oklart för två månader sedan. Gästantalet sjönk snabbt i takt med att alla stora mässor ställdes in. Bijendra, som nyligen fått en tillsvidareanställning, var orolig för att förlora jobbet. Men så blev det inte.
– Jag jobbar fortfarande. De har varslat runt 200 personer, men jag är inte en av dem. Det känns skönt att ha en tjänst kvar.

I nuläget är Bijendra korttidspermitterad och jobbar bara 20 procent.
– Det finns lite att göra, men vi jobbar på och försöker att vara glada på jobbet. Vi är väldigt noga med städningen och alla detaljer.
Han hoppas nu att sommaren ska innebära att gästerna kommer tillbaka.
– Vi längtar efter att det ska bli bättre. Att det inte ska vara kaos i världen längre.

Jag har hört om många som får tillbaka sina timmarBryan Conejeros Cabrera, kock

Bryan Conejeros Cabrera. Foto: Privat

Det var i Stockholm som coronaviruset först slog till på allvar i mars. På restaurang Sturehof i centrala Stockholm märktes nedgången snabbt. Kocken Bryan Conejeros Cabrera berättade då om tomma bord och personal som inte hade något att göra. Nu tycker han att läget är ett annat.
– Det är lite mer folk ute, folk rör sig mer och mer. Man orkar inte vara hemma längre, och smittotalet har sjunkit så att man vågar sig ut.

Bryan säger att hans vänner och bekanta i branschen börjar få arbeta mer igen.
– Jag har hört om många som får tillbaka sina timmar eller sina jobb. Jag har hört om arbetsgivare som varslade om uppsägning i stället för att korttidspermittera, och som ångrar sig nu. Det känns som att det går åt rätt håll.
Själv jobbar Bryan inte kvar på Sturehof. Mitt i krisen fick han nytt jobb som souschef på en annan restaurang. När pandemin bröt ut hade han precis tackat ja till erbjudandet.
– Så jag var lite skraj för att det inte skulle bli av, men det var ingen fara. Det känns jättekul.

Det är enorm lättnadKatryn Y Euw, kock

Katrin Y Euw. Foto: Elis Hoffman

En grupp som drabbats extra hårt av coronakrisen är hotell- och restauranganställda med arbetstillstånd från Migrationsverket. För två månader sedan pratade Hotellrevyn med paret Katrin Y Euw och Imadesuryasa från Indonesien. De hade precis sagts upp från sina jobb som kockar på Hotel Clarion Sign i Stockholm, och hade tre månader på sig att hitta nya anställningar för att inte riskera utvisning. Nu har det löst sig, åtminstone för Katrin.
– Mina chefer har verkligen försökt hjälpa mig, de har varit fantastiska.
Som ett resultat av det arbetet har hon fått sitt jobb tillbaka, fast med nya arbetsuppgifter. Hon ska laga sushi till hotellets spaavdelning.
– Det är en enorm lättnad, både för oss och för våra barn. De är jättelyckliga och kan sova igen på nätterna.

Det är fortfarande väldigt lugnt på hotellet, men Katrin tycker ändå att hon ser en ljusning.
– Det är på väg upp. Det kommer mer gäster varje vecka. Folk har tröttnat på att vara hemma.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Fråga om jobbet.
95
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här