Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbete över axelhöjd ger besvär

Den som arbetar med armarna över axelhöjd vet att det sliter. Nu finns en kunskapsöversikt som ger stöd för att sådant arbete orsakar besvär i skuldrorna.

Publicerad 9 april 2019
Arbete över axelhöjd ger besvär
Risk för besvär vid arbete med armarna i hög höjd. Foto: Vicheslav/Istockphoto

Det finns ett visst samband mellan skulderbesvär och arbete med armarna över axelhöjd. Sambandet är extra tydligt för arbete med armbågarna över axelhöjd.

Det visar en ny kunskapsöversikt finansierad av Afa Försäkring. Forskarna har gått igenom 34 olika vetenskapliga studier.

”Ett visst samband” kan låta som att det inte är helt säkert att till exempel städarbete med höjda armar verkligen är skadligt. Men så är det inte, säger Bo Veiersted, seniorforskare vid Statens arbeidsmiljøinstitutt i Norge som varit med och gjort studien.
– Att arbeta med armarna över axelhöjd medför hög risk för skulderbesvär. Vi forskare är lite försiktiga och måste använda vissa uttryck. Egentligen är vi mer säkra än vad det låter som.

Det som händer när man jobbar över axelhöjd är att blodgenomströmningen minskar och senorna inne i skuldran pressas ihop.
– Det kan leda till inflammationer. På sikt kan man utveckla kroniska besvär som förkalkning, något som hindrar rörelse.

Städarbete på hotell innebär särskilt stora påfrestningar, säger Bo Veiersted.
– Det är mer sammansatta rörelser än om du till exempel bara städar golv på kontor. Man måste göra långa mätningar för att få med de olika risker som hotellstädare exponeras för.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här