Tema: Städ På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Ta ansvar för din egen kropp”

Det gäller att vara rädd om sin egen kropp. Arbeta rätt och lyssna på signalerna innan det är för sent, säger Lisa Schmidt, forskare och en av ergonomerna bakom sajten "Allt om städ".

Publicerad 17 december 2013

– Hotellstädning kan vara jätte­tungt. Man måste vara medveten om hur man arbetar med kroppen och vara rädd om sig. Det är viktigt att ta kroppens varningssignaler på allvar, säger Lisa Schmidt.
Hennes viktigaste råd till hotellstädare är att använda kroppen ergonomiskt, exempelvis lyfta med knäna, arbeta med armarna intill kroppen och försöka få mer variation i rörelserna.
– Det är också upp till den som arbetsleder att tänka till så att det blir  varierande arbetsuppgifter. Det går kanske inte att putsa 17 glaspartier efter varandra.
Mycket hänger också på att man har rätt redskap och städmaterial. Även här är det arbetsgivarens ansvar att se till att de anställda har utrustning som är ­ergonomisk, säger Lisa Schmidt.
Hon har även ett radikalt råd till städare som har gjort allt de kan för att klara av både sitt jobb och sin hälsa, men ändå får ont.
– Du kanske måste fundera på att byta jobb. Vi vet att många städare vill göra ett bra jobb och sliter alldeles för länge trots att kroppen säger ifrån. Det är viktigt att sätta stopp innan du får en kronisk skada.


Tre tips för hälsan

  • Ta mikropauser. En liten stunds vila kan göra underverk.
  • Kräv bra arbetsredskap.
  • Sök kunskap. På sajter som alltomstad.se, prevent.se och på Arbetsmiljöverkets sajt av.se finns checklistor, enkäter och annat som du kan ha nytta av.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här