Fastskruvade sänggavlar, öppna resväskor och mörka vrår -- där trivs vägglössen. Lusläs vår guide och behåll lugnet när krypen kommer!

- De är svåra att stoppa. Vägglöss är inte som kackerlackor, de dras inte till fukt eller brister i livsmedelshantering och hygien. Människoblod och mörka gömställen är allt som krävs för att vägglusen ska trivas. Samt transporthjälp i form av en resväska, begagnade möbler eller böcker.
- De är möjliga att hejda! Säg att du upptäcker att det kryper en vägglus över sängen när du bäddar. Då är det viktigt att isolera den. Låt sängkläderna vara kvar i rummet. Lägger du lakanen i tvättvagnen och går vidare finns det risk för att vägglusens kompis åker med och problemet sprids till nästa rum.
- De attackerar inte. Vägglusen kan varken flyga eller hoppa, bara krypa. Den är mest aktiv på natten och håller sig undan på dagtid. En hotellstädare kan så klart få med sig en vägglus hem, till exempel genom att den hamnar på kläderna när man skakar täcket. Men risken är låg, speciellt om man byter om på jobbet.
- De går att bli av med. Upptäcks vägglusen tidigt så har den kanske inte hunnit lägga ägg. Det tar cirka två månader från ägg till att den nya generationen vuxna vägglöss kan lägga ägg. Hinner man sanera innan dess så är chansen stor att de inte hunnit sprida sig.
- De är förutsägbara. Ett hotellrum är ett begränsat utrymme som domineras av lössens favoritmöbel – sängen. I övrigt finns det rätt få gömställen. Krypen är svårare att hitta i en bostad full av soffor, mattor och prylar.
- De lämnar spår. Vägglusen är ett litet brunt kryp, som ett linfrö eller max en äppelkärna. Även om den är duktig på att gömma sig så kan du hitta spår. Några ledtrådar är små svarta prickar och ljusbruna skalrester på sängens träram, under madrassen eller på golvlister.
- De ska tas på allvar. Vägglöss försvinner inte för att man stänger ett hotellrum i några dagar. De klarar sig utan mat i upp till 18 månader. Att vädra länge eller ställa in möbler i en het bastu är inte heller några fungerande huskurer. Ett professionellt saneringsföretag behöver kopplas in för att bli av med problemet.
- De är inte farliga. Vägglöss kan upplevas som äckliga, men utgör ingen allvarlig hälsofara. Människor reagerar olika på betten. En del får ingen reaktion alls, andra får röda kliande utslag eller blåsor. Men de är inte giftiga och sprider inte några sjukdomar.
Experten: Du kan inte förhindra vägglöss
Thomas Persson Vinnersten på Anticimex vet varför just vägglöss är ett skamfyllt fenomen.
![]() |
– Runt skadedjur överlag är det en aura av ohygien. Men vi brukar avdramatisera det och säga att vägglössen är de mest demokratiska av skadedjur, för de finns på både vandrarhem och det finaste hotell. För hotellens del handlar det även om ekonomi, ingen vill prata högt om att de har haft vägglöss och få den stämpeln på sig, berättar han.
Har lössen några favoritställen i ett hotellrum?
– På hotell finns det ofta en sänggavel fastskruvad i väggen. Den är svår att städa bakom och att kontrollera. De trivs i sängen, exempelvis där benen skruvas in i sängbotten. Eller under knapparna i en stoppad sänggavel eller fåtölj.
Har du några tips till hotellbranschen?
– Vägglöss går inte att hindra. Så det gäller att utbilda personal och agera rätt. Teckna ett avtal med en skadedjursfirma så man får professionell sanering om det behövs. Det finns företag som får besök av oss på rullande schema ungefär varannan månad. Vi har börjat med vägglushundar, som är väldigt effektiva och spårar upp även små populationer vägglöss.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.