Bijendra vill vidare
Bijendra Manandhar jobbar med housekeeping på hotell Gothia Towers i Göteborg. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Porträttet Bijendra Manandhar

Bijendra vill vidare

Han är hotellstädaren med masterexamen i turismvetenskap. Men Bijendra Manandhar tänker långsiktigt. Målet är att jobba med turism.

Publicerad 10 april 2019
Bijendra Manandhar med Nepals flagga. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Att flytta till Sverige och jobba med housekeeping var aldrig planen för ­Bijendra Manandhar. Han har en masterexamen i travel and ­tourism management från universitet i Katmandu och har forskat om hållbar turism.

Tanken var snarare att arbeta med turism­utveckling i hemlandet Nepal. Men ödet ville annorlunda.
Ett möte och ett fotografi förde honom hit till Göteborg, och till ett jobb som städare på hotell Gothia Towers. Historien om hur det gick till är nästan lika lång som själva resan från Nepal till Sverige, säger Bijendra.
– När jag var 17 år, 2003, brukade jag ibland vandra till byar nära min hemstad. En gång träffade jag min fru av en slump. Jag gillade att ta kort och jag hade en kamera, så jag tog hennes bild. Innan vi skildes åt frågade hon om jag ville äta middag på hennes hotell men jag sade: Nej, jag vill inte ha någonting, jag vill bara ha din mejladress. Många år senare scannade jag in bilden som jag hade tagit på henne och lade den på hennes Facebook. Då fick vi kontakt igen och började prata med varandra.
– År 2014 kom hon tillbaka till Nepal och stannade där. Sedan blev hon gravid, och då ville hon flytta till Sverige i stället. Jag landade här i december 2014. Det var första gången jag flög ett flygplan. När jag skulle gå av flygplanet sade flygvärdinnan att jag borde ha haft en varmare jacka på mig.

Om Bijendra Manandhar

Ålder: 32 år. Från: Banepa utanför Katmandu, Nepal. Bor i Göteborg sedan 2014. Gör: Jobbar som hotellstädare på Svenska Mässan Gothia Towers. Har tidigare jobbat hos Tikitut community-based tourism i Göteborg. Familj: Frun Emelie, döttrarna Neeva Maya 4 år och Tumla Isha 1 år.

Hur tycker du att det är att bo i Sverige?
– Det är lätt att bo här. Allt är lättare än i Nepal. Till exempel om man ska gå till en myndighet. Men man tänker lite annorlunda i Sverige. Man tycker att det är jättejobbigt att vänta på spårvagnen eller bussen i tjugo minuter. I Nepal kan man få vänta många timmar när det är brist på bensin. Det kan vara väldigt kallt här. Det är kallt i Nepal också, där har vi inte värme inomhus, men vi har nästan alltid sol och då blir det varmt ute på dagen.
Det som är lite tråkigt med Sverige är mörkret. Det är mörkt när jag går till jobbet och mörkt när jag ska gå hem.

Bijendra Manandhar. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Du har ju en hög utbildning. Hur känns det att arbeta med städning?
– Ibland tänker jag: varför är jag här? Ibland tänker jag så när jag är ensam på ett hotellrum. Men samtidigt vet jag att alla som har blivit framgångsrika har arbetat jättehårt i sitt liv. Gothia Towers är en bra arbetsplats. Det är många rum att städa på kort tid, men om jag behöver hjälp så får jag det ibland. Och det är en stor arbetsplats.
– Kanske finns det möjlighet att komma vidare. Jag har lämnat mitt cv till andra avdelningar på hotellet. Jag vill helst jobba inom reception och konferens. Vi får se vad som händer. Jag försöker ta körkort och bli bättre på svenska. Nu har jag små barn, så jag tar det lite lugnt, men jag har inte gett upp.

Min magisteravhandling handlade om hållbar turism.

Vad vore drömjobbet?
– Jag har ingen riktig dröm. Jag vet att jag vill arbeta med turism på något sätt i framtiden. Jag har tänkt på att organisera resor till Nepal. Det finns mycket att se och upptäcka för turister där, inte bara Mount Everest. Det finns mycket kultur i städer och byar, och turismen kan bidra till den lokala ekonomin. Men jag har inte hunnit jobba med det än.
Min magisteravhandling handlade om hållbar turism, hur turismen måste vara hållbar ekonomiskt, socialt och för naturen. Jag gjorde en studie i en liten by, Sermanthang, för att ta reda på hur turismen påverkar lokalbefolkningen.
– På min arbetsplats Gothia Towers arbetar man också med hållbarhet, det finns till exempel en bikupa på taket och de gör biogas av matavfall. Göteborg är en hållbar stad så jag kanske kan bidra med min kunskap.

Bijendra om facket

»Jag tänkte att det var bra att ha ett nätverk. Om det skulle bli något problem med något i mitt arbete kan jag få hjälp av facket. Det finns fackförbund i Nepal också, men där var jag inte med.«

Tror du att du kommer att flytta tillbaka till Nepal någon gång?
– Någon gång i framtiden kanske. För mina döttrars skull. Jag pratar bara nepalesiska med dem. De måste lära sig om sin kultur, hur man lever där. Jag längtar ofta till Nepal, men jag åker dit ungefär vartannat år.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här