Forskningen kommer att ge kunskap som gör det lättare att förebygga skador, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket.


Hotell- och restaurangfacket har i olika sammanhang påpekat att villkoren för dem som städar på hotell har blivit hårdare.
– Utvecklingen har inte gått åt rätt håll. Det är otroligt viktigt att vi genom forskningen från Arbets- och miljömedicin i Lund äntligen får data på vilka moment som är skadliga, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i HRF.
Med mer fakta om vad i städningen som nöter mest på kroppen blir det lättare att förebygga skador.
– Kanske finns det andra sätt att få arbetet utfört. Man kan också se över städutrustning och rumsinredning.
Ett stort problem är att arbetstakten ökar på många hotell, säger Pim van Dorpel.
– Vi får vittnesmål om att städare arbetar med värkande kropp. Ju högre arbetstakt, desto mer ont gör det i kroppen.
Pim van Dorpel tycker att det är positivt att både städföretag och hotell har ställt upp på att vara med i forskningsprojektet.
– Det visar att man ser problemen.
När forskningsresultaten kommer tror Pim van Dorpel att Hotell- och restaurangfacket kommer att kunna ställa högre krav på arbetsgivarnas förebyggande arbete.
– Vår utgångspunkt är att man ska klara ett helt yrkesliv på heltid. Det gör man inte i dag som städare i vår bransch.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.