Nyheter visstider

Högt städtempo ökar risken för skador

De många otrygga anställningarna skapar tysta och hårt arbetande städare. Det säger Marie Birgersson, ombudsman på Hotell- och restaurangfacket, som arbetat mycket med hotellstädares arbetssituation.

Publicerad 18 januari 2017
Högt städtempo ökar risken för skador
Med högre tempo ökar risken för skador. Foto: Istockphoto

– Det här är en tyst grupp som ofta kör på som om de vore elitidrottare, säger Marie Birgersson, som själv har arbetat som hotellstädare. Hennes känsla är att det har blivit vanligare med till exempel allmän visstid i hotellbranschen.
– Som jag ser det är det en tendens. Samma med att man hellre anställer på deltid snarare än heltid.

Även anställningsformen enstaka dagar har blivit vanligare, upplever Marie Birgersson. Det är också den mest otrygga gruppen anställda, säger hon.
– De arbetar ofta väldigt hårt. De flesta vågar inte klaga för då kanske de inte blir inringda för mer arbete. Många är inte heller med i facket, av ekonomiska skäl. Man vet inte hur ens ekonomiska situation ser ut framöver.

Tidsbegränsad anställning

Det finns olika former av tidsbegränsade anställningar beskrivna i lagen om anställningsskydd: – allmän visstidsanställning – vikariat – säsongsanställning – provanställning – pensionär som fyllt 67 år

Förutom den personliga effekten för dem med otrygga anställningar, påverkar användandet av dessa även de tillsvidareanställda, säger Marie Birgersson.
– Städtakten dras upp. De som inte har fasta tjänster håller ofta ett högre tempo, de måste visa att de är duktiga. Med högre tempo ökar risken för skador.

Och när extra-anställda får problem med kroppen är det inte alla arbetsgivare som tar sitt ansvar, ser Marie Birgersson.
– De flesta städare som har jobbat länge får ont i sina kroppar. Men arbetsgivaren har inte rehabansvar för dem som bara arbetar extra.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här