Hotellstädare har en mycket hög risk för belastningsskador, visar en ny undersökning från Arbets- och miljömedicin Syd. Jobbet är tyngre än många jobb inom industri, handel och vård. Nu rekommenderar forskarna att arbetstempot sänks så att städarna får färre rum per arbetsdag.
Avancerad teknisk utrustning användes för att se hur tungt hotellstädarnas arbete faktiskt är.
Det visade sig att arbetet på nio av elva punkter var så påfrestande att det behöver sättas in åtgärder. Musklerna ansträngdes för mycket. Det var för höga rörelsehastigheter i överarmar och händer. Arbetsställningarna var dåliga för kroppen.
Anledningen till att forskarna ville undersöka hotellstädarnas arbetsmiljö var att de fått signaler om att jobbet kunde vara slitsamt.
Men de blev ändå förvånade över att arbetsbelastningen faktiskt var så hög som den var, säger Camilla Dahlqvist, biomedicinsk analytiker.
Mer om undersökningen
- Fjorton kvinnliga hotellstädare deltog i undersökningen. De arbetade på sju olika hotell i södra Sverige. Några var anställda av städföretag, andra direkt av hotellen.
- Hotellstädarna hade mycket hög arbetsbelastning i övre delen av kroppen. De hade för hög rörelsehastighet i överarm och handled, till exempel när de torkade duschväggar. Underarmens muskler fick vila för lite. Många arbetade med huvudet för mycket framåtböjt.
– Resultatet är så tydligt. Med den belastning som hotellstädare har är det en hög risk att drabbas av besvär. Andra yrkesgrupper kan ha en hög belastning till exempel för händerna, städarna har detta samtidigt som jobbet är påfrestande även för andra kroppsdelar, säger Camilla Dahlqvist.
En av dem som var med i undersökningen är Marie Åsberg, städare på Säröhus i Göteborg
– Jag hade mätare på ryggen, armen och i pannan. Sedan var forskarna med och kollade hur jag böjde mig, när jag böjde mig, vad jag lyfte.
Hon tycker att det var viktigt att vara med.
– Det är bra att vår arbetsmiljö studeras. Jag hoppas att forskningen kan bidra till att man ser hur vi har det, hur mycket vi lyfter och rör oss. Varje gång jag böjer mig ner för att plocka upp en våt badrock blir det några kilo. Det blir många kilo som vi lyfter på en dag och ett år.
Arbets- och miljömedicin Syd rekommenderar nu att arbetstempot sänks genom att städarna får färre rum per dag. De vill se regelbundna medicinska kontroller och tidiga åtgärder för dem som är på väg att få skador. Dessutom behövs företagshälsovård som kan göra regelbundna riskbedömningar av arbetet och utbilda i hur man städar på ett sätt som skonar kroppen.
Värst för hotellstädare
Marie Birgersson, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning Väst, säger att mätresultaten är mycket anmärkningsvärda.
– Faktum är att Arbets- och miljömedicin har genomfört belastningsmätningar i femtio olika yrken och hotellrumsstädarna ligger högst på tre belastningsmått och bland de högsta på resten. Nu är det dags att hotellägarna tar sitt arbetsmiljöansvar på allvar och börjar förebygga ohälsa och sänka arbetstakten för hotellstädarna!