Nyheter arbetsmiljö

Forskare vill sänka hotellstädares arbetstakt

Hotellstädare har en mycket hög risk för belastningsskador, visar en ny undersökning från Arbets- och miljömedicin Syd. Jobbet är tyngre än många jobb inom industri, handel och vård. Nu rekommenderar forskarna att arbetstempot sänks så att städarna får färre rum per arbetsdag.

Publicerad 30 mars 2017
Forskare vill sänka hotellstädares arbetstakt
Foto: Colourbox
Det gjordes mätningar under arbete. Foto: Arbets- och miljömedicin Syd

Avancerad teknisk utrustning användes för att se hur tungt hotellstädarnas arbete faktiskt är.
Det visade sig att arbetet på nio av elva punkter var så påfrestande att det behöver sättas in åtgärder. Musklerna ansträngdes för mycket. Det var för höga  rörelsehastigheter i överarmar och händer. Arbetsställningarna var dåliga för kroppen.

Anledningen till att forskarna ville undersöka hotellstädarnas arbetsmiljö var att de fått signaler om att jobbet kunde vara slitsamt.
Men de blev ändå förvånade över att arbetsbelastningen faktiskt var så hög som den var, säger Camilla Dahlqvist, biomedicinsk analytiker.

Mer om undersökningen

  • Fjorton kvinnliga hotellstädare deltog i undersökningen. De arbetade på sju olika hotell i södra Sverige. Några var anställda av städföretag, andra direkt av hotellen.
  • Hotellstädarna hade mycket hög arbetsbelastning i övre delen av kroppen. De hade för hög rörelsehastighet i överarm och handled, till exempel när de torkade duschväggar. Underarmens muskler fick vila för lite. Många arbetade med huvudet för mycket framåtböjt.

– Resultatet är så tydligt. Med den belastning som hotellstädare har är det en hög risk att drabbas av besvär. Andra yrkesgrupper kan ha en hög belastning till exempel för händerna, städarna har detta samtidigt som jobbet är påfrestande även för andra kroppsdelar, säger Camilla Dahlqvist.

En av dem som var med i undersökningen är Marie Åsberg, städare på Säröhus i Göteborg
– Jag hade mätare på ryggen, armen och i pannan. Sedan var forskarna med och kollade hur jag böjde mig, när jag böjde mig, vad jag lyfte.

Marie Åsberg, städare som deltagit i undersökningen. Foto: Lars Lanhed

Hon tycker att det var viktigt att vara med.
– Det är bra att vår arbetsmiljö studeras. Jag hoppas att forskningen kan bidra till att man ser hur vi har det, hur mycket vi lyfter och rör oss. Varje gång jag böjer mig ner för att plocka upp en våt badrock blir det några kilo. Det blir många kilo som vi lyfter på en dag och ett år.

Arbets- och miljömedicin Syd rekommenderar nu att arbetstempot sänks genom att städarna får färre rum per dag. De vill se regelbundna medicinska kontroller och tidiga åtgärder för dem som är på väg att få skador. Dessutom behövs företagshälsovård som kan göra regelbundna riskbedömningar av arbetet och utbilda i hur man städar på ett sätt som skonar kroppen.

Värst för hotellstädare

Av 50 undersökta grupper av kvinnliga yrkesarbetare ligger hotellstädare i topp när det gäller högst rörelsehastighet i överarm, störst framåtböjning i ryggen samt högst belastning i underarmen.

 

Marie Birgersson, ombudsman på Hotell- och restaurangfackets avdelning Väst, säger att mätresultaten är mycket anmärkningsvärda.
– Faktum är att Arbets- och miljömedicin har genomfört belastningsmätningar i femtio olika yrken och hotellrumsstädarna ligger högst på tre belastningsmått och bland de högsta på resten. Nu är det dags att hotellägarna tar sitt arbetsmiljöansvar på allvar och börjar förebygga ohälsa och sänka arbetstakten för hotellstädarna!

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Dina rättigheter HELGJOBB

Det här kan du tjäna i påsk

Påskhelgen närmar sig, och hotell- och restaurangbranschen har öppet som vanligt. Ska du fira påsk på jobbet? Här är ersättningarna som gäller i branschens största kollektivavtal.

Publicerad 16 april 2019 Kommentera
Det här kan du tjäna i påsk
Blir det någon äggstra ersättning i påsk? Foto: Tommaso Tagliaferri/Istockphoto

Skärtorsdag

OBS!

Anställda som stadigvarande jobbar natt i hotellreception får inte natt-OB utan enbart vanligt ob.

  • Räknas som vanlig vardag.
  • Du har rätt till OB-ersättning, 22:84 kronor per timme, från kl 20.00 till 06.00 dagen efter. Jobbar du mellan kl 01.00 och 06.00 får du dessutom natt-OB, 20:13 kronor per timme.

Långfredagen

  • Räknas som helgdag.
  • På söndagar och helgdagar betalas OB ut från kl 06.00 på morgonen till 06.00 dagen efter, samt natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.
  • Långfredagen är en helgdag som infaller måndag–fredag. Då gäller en annan av kollektivavtalets regler, den om intjänande av extra ledighetsdagar.
    Är du heltids­anställd eller jobbar deltid fem dagar per vecka i genomsnitt? I så fall tjänar du in en extra ledighetsdag varje helgdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton som infaller måndag–fredag. Detta oavsett om du jobbar, har ­semester eller har ordinarie ledig dag enligt schemat.
    Jobbar du deltid, mindre än fem dagar per vecka i genomsnitt? Då måste helgdagen eller aftonen infalla på en arbetsdag, måndag–­fredag, för att du ska tjäna en ledighetsdag. Det finns också flera andra faktorer som påverkar rätten till extra ledighetsdagar, läs mer här

Påskafton, lördag

  • Räknas som vanlig lördag.
  • Du har rätt till OB-ersättning från kl 16.00 till kl 06.00 dagen efter och natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.

Påskdagen, söndag

  • På söndagar och helgdagar betalas OB ut från kl 06.00 på morgonen till 06.00 dagen efter samt natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.

Annandag påsk, måndag

  • Räknas som helgdag.
  • OB-ersättning från kl 06.00 på morgonen till 06.00 dagen efter samt natt-OB för tiden mellan kl 01.00 och 06.00.
  • Annandag påsk är också en helgdag som infaller måndag–fredag. Här finns möjlighet att tjäna in en extra ledighetsdag, precis som under långfredagen.

Ovanstående regler gäller för dig som jobbar på arbetsplatser med kollektivavtal mellan HRF och Visita, Gröna riks, samt företag med hängavtal på Gröna riks-avtalet.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Nyheter PERSONALLIGGARE

Omstridda personalliggaren utvärderad

Systemet med personalliggare behöver förändras. Det visar en utvärdering gjord av riksdagens skatteutskott. Bland annat bör det undersökas om små och stora företag ska ha olika höga kontrollavgifter.

Publicerad 15 april 2019 Kommentera
Omstridda personalliggaren utvärderad
Skatteverkets personalliggare. Foto: Rebecka Uhlin

Skatteutskottet har utvärderat systemet med personalliggare som används inom bland annat restaurangbranschen för att komma till rätta med svartarbete och osund konkurrens.

Mycket har förändrats sedan systemet infördes 2007, påpekar utskottet. Tekniken har utvecklats och individuella arbetsgivardeklarationer har införts. Därför kan systemet med personalliggare ifrågasättas eller förändras.

Ett sätt att förändra skulle kunna vara differentierade kontrollavgifter. I dag används fasta avgifter för alla, något som kan göra det mer kännbart för mindre företag. Men utskottet säger också att olika avgifter kan minska effekterna av kontrollerna.

Utskottet vill att det ska bli tydligare för företagen vad som leder till kontrollavgift och hur stor summan är vid olika överträdelser. Dessutom vill de att Skatteverket ska genomföra fler kontroller. Det behövs för att systemet ska få förebyggande effekt.

Fackförbund har berättat att det händer att arbetsgivare drar kontrollavgiften från lönen. Samtidigt har en del branschorganisationer sagt att de tycker att arbetstagarna borde ha större ansvar för missar som de gör. Här säger utskottet tydligt att det är arbetsgivaren som ska vara ansvarig för bristerna. Men om det har legat helt utanför deras kontroll finns möjlighet att slippa avgiften.

Utvärderingen visar att Skatteverket ibland låter bli att ta ut avgifter och att de då använder reglerna på ett korrekt sätt.

Ingenting är ännu bestämt om hur eller när systemet med personalliggare kan komma att förändras. Nästa steg blir att se vad Skatteverket kommer fram till i sin utredning av vilka effekter personalliggarna faktiskt har. Den utredningen väntas bli klar vid årsskiftet.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Nyheter MATSVINN

Så blir du hushållets svinnhjälte

Runt 938 000 ton matavfall åker i hushålls­soporna på ett år. Hälften av det hade kunnat användas bättre. Dags att minska matsvinnet!

Publicerad 15 april 2019 Kommentera
Så blir du hushållets svinnhjälte
Avskaffa matavfallet med våra svinnbra knep! Illustration: Jenny Wallmark

1 Mikrohandla. Om du är dålig på att planera en veckomatsedel eller är väldigt väldigt hungrig – undvik att storhandla. Det är lätt att ta i för mycket, lockas av storpack och extrapriser. Och så står du där med en massa mat som bara dagar senare är på god väg att bli oätlig.

2 Fyll frysen. Visst är det svårt att låta bli storpack, när det känns som man faktiskt TJÄNAR på det. Om du ändå slår till på ett erbjudande – dela upp och frys in råvarorna. Eller laga extra portioner och lägg i frysen.

3 Planera. Är du rysligt sugen på tzatziki? Fundera över vad du kan göra med resten av den grekiska ­yoghurten i morgon. Annars är risken stor att den står i kylen tills det börjar slå ut blågröna blommor i den.

4 Ta till vara. Det kan låta präktigt, men mycket av det vi slänger i dag går faktiskt att använda. Räkskal kan bli en smarrig fond till gryta eller soppa, potatisskal kan friteras och ersätta chipsen till fredagsmyset och torrt bröd kan du skära i kuber och frysa in tills du behöver krutonger.

5 Odla. Små rotbitar av till exempel sallad, fänkål och purjo­lök kan ge nya aptitliga skott om du sätter dem i lite vatten.

6 Surfa fram recept. Det finns flera digitala tjänster som hjälper dig att laga middag av det du har i kylen. Tala om vilka råvaror du vill använda och internet trollar fram ett recept.
7 Hitta nya användningsområden. Krossade äggskal kan ge blomjorden en kalciumskjuts, kaffesumpen kan du använda i trädgården för att hålla mördarsniglar eller grannkatter borta.

8 Skippa skämsmössan. Det är mer än okej att be om en doggybag om du inte orkar äta upp maten när du är på restaurang. Det blir en lyxig matlåda till någon i familjen som jobbar utan att ha tillgång till personalmat.

9 Gör det till en tävling! Är det dåligt med motivationen? Gör som miljömedvetna restaurangkök och väg matavfallet. Hur många gram kan ni minska på en månad? Går det att halvera svinnet på ett år? Det under­lättar om man har matresterna i en kompostpåse att ställa på hushållsvågen.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Fråga om jobbet.
161
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här