Nyheter | På jobbet | Tema: Städ arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny forskning mäter hotellstädarnas slit

Nya mätningar ska visa hur tungt hotellstädning egentligen är. Forskarna har fått signaler om att jobbet kan vara särskilt slitsamt.

Publicerad 24 augusti 2015
Ny forskning mäter
hotellstädarnas slit
Illustration: Rebecca Elfast, Foto: Arbets- och miljömedicin, Grafik: Sofia Andersson, Ann Patmalnieks

Bädda breda sängar, städa avreserum och badrum – att det innebär tungt arbete vet alla som gör det. Men exakt hur tungt är hotellstädning jämfört med andra yrken? Det ska forskarna på Arbets- och miljömedicin i Lund ta reda på.
– På senaste tiden har vi fått signaler om att hotellstädning kan vara slitsamt, säger Camilla Dahlqvist, biomedicinsk analytiker.

Projektet stöds ekonomiskt av Afa Försäkring och består av två delstudier. I den ena mäts den fysiska belastningen under en hel dag. Det tar en hel timme att sätta fast mätutrustningen på de tolv städare som deltar. Elektroder fästs på musklerna i skuldror och underarmar. Dessutom tejpas sensorer fast i pannan, övre delen av ryggen och på båda överarmarna.  
– Städarna säger att de tänker på att de bär utrustningen precis i början, men redan efter några minuter känns den inte längre, säger Camilla Dahlqvist.

De som ska delta arbetar på olika hotell, men är anställda av samma städbolag.
Före mätningarna görs ett kraftprov, där deltagarna får spänna musklerna allt de kan, för att forskarna ska kunna se hur stor del av den totala muskelstyrkan som används under arbetet.
– Män har oftast större muskelmassa än kvinnor, vilket innebär att kvinnorna behöver använda en större del av sin kapacitet i arbetet, säger Camilla Dahlqvist.

I studiens andra del provas en enklare mätmetod. De 50 som är med i detta försök får själva fästa en sensor på sin högra överarm för att mäta arbetsbelastningen under tre dagar.  
Forskarna har hört att många hotellstädare har fått kortare tider per rum och ökade beting, berättar Catarina Nordander, överläkare på Arbets- och miljömedicin.
– Då balanserar man på en slak lina, eftersom vi vet att städjobbet är belastande i sig. Arbete med armarna uppåt eller med ryggen framåtböjd är tungt. Att putsa, spreja och torka ger hög belastning på handlederna.

Resultatet från studien kommer troligen nästa år.
– Vi kommer då förhoppningsvis att kunna ge rekommendationer på flera plan. Det vi frågar oss redan nu är om det är nödvändigt att städa ensam så ofta eller om ledningen bör ge förutsättningar att jobba tillsammans, säger Catarina Nordander.
Annat som skulle kunna tas upp i rekommendationerna är att anställa fler, att se över möblering och att ha en bra företagshälsovård.
– För vissa yrkesgrupper rekommenderar vi hälsoundersökningar en gång om året. Ofta är det så att när man väl söker vård är det för sent. Jag tycker generellt att personal som har fysiskt belastande arbetsuppgifter ska undersökas regelbundet. Det är även bra för arbetsgivaren att få veta om arbetet är hållbart eller om folk slås ut, säger Catarina Nordander.

Om Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin forskar och utreder de som man misstänker har blivit sjuka på grund av dålig arbetsmiljö. Kliniken har hittills undersökt belastningen i 40 olika yrken.
Arbets- och miljömedicin har tidigare gjort en jämförelse mellan belastningen för städarna på två olika sjukhus. De städare som även hade andra uppgifter mådde mycket bättre än de som enbart städade.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter RESTRIKTIONER

”Nu har vi en stol per bord”

Max en gäst per bord gäller nu för serveringsställen på handelsplatser. Seija Andersson Ter-Borchs arbetsplats, restaurangen på Ikea Haparanda, är en av dem som påverkas av de nya restriktionerna.

Publicerad 5 mars 2021 Kommentera
”Nu har vi en stol per bord”
Seija Andersson Ter-Borch jobbar på Ikea Haparandas restaurang, som berörs av de nya restriktionerna. Foto: Nina Sandell/Mostphotos, Tomas Bergman
Seija Andersson Ter-Borch.

Vilka förändringar har ni gjort efter de senaste restriktionerna?
– Vi har tagit bort alla sittplatser i bistron vid utgången. Inne i restaurangen har vi nu en stol per bord, så det är 85 sittplatser i stället för 230 som det blev när vi glesade ut förra gången. Det är en märkbar skillnad. Jag hade inte varit så glad om jag var kund, men samtidigt är det bara att gilla läget.

Sköter kunderna sig?
– De duktiga sätter sig vid varsitt bord även om de kommer in tillsammans. Andra flyttar på stolarna. Vi kan bara informera om vad som gäller, våra besökare har ett eget ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också.

Något som har ändrats gällande maten?
– Vi tillagar halvbleck till lunchen, för att det inte ska bli svinn. Folk kan någon gång få vänta lite medan vi steker på nytt. Men det här är ju Norrland så de klarar att vänta. Menyn är annars samma, köttbullar och kyckling går bäst.

Hur mycket kunder har ni?
– Pandemin gör sitt och den stängda gränsen också. Så det är ganska lugnt. Men sakteligen kommer folk mer och mer, det är inte som i början. Jag tror att de helt enkelt är less på att vara hemma. Det ska bli spännande att se hur det är på lördag, då brukar det vara lite mer folk.

Ingår i temat: Coronakrisen 117 artiklar

Alla artiklar i temat (114 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här