Arbetspasset | Nyheter | Tema: Städ arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ny forskning mäter hotellstädarnas slit

Nya mätningar ska visa hur tungt hotellstädning egentligen är. Forskarna har fått signaler om att jobbet kan vara särskilt slitsamt.

Publicerad 24 augusti 2015
Ny forskning mäter
hotellstädarnas slit
Illustration: Rebecca Elfast, Foto: Arbets- och miljömedicin, Grafik: Sofia Andersson, Ann Patmalnieks

Bädda breda sängar, städa avreserum och badrum – att det innebär tungt arbete vet alla som gör det. Men exakt hur tungt är hotellstädning jämfört med andra yrken? Det ska forskarna på Arbets- och miljömedicin i Lund ta reda på.
– På senaste tiden har vi fått signaler om att hotellstädning kan vara slitsamt, säger Camilla Dahlqvist, biomedicinsk analytiker.

Projektet stöds ekonomiskt av Afa Försäkring och består av två delstudier. I den ena mäts den fysiska belastningen under en hel dag. Det tar en hel timme att sätta fast mätutrustningen på de tolv städare som deltar. Elektroder fästs på musklerna i skuldror och underarmar. Dessutom tejpas sensorer fast i pannan, övre delen av ryggen och på båda överarmarna.  
– Städarna säger att de tänker på att de bär utrustningen precis i början, men redan efter några minuter känns den inte längre, säger Camilla Dahlqvist.

De som ska delta arbetar på olika hotell, men är anställda av samma städbolag.
Före mätningarna görs ett kraftprov, där deltagarna får spänna musklerna allt de kan, för att forskarna ska kunna se hur stor del av den totala muskelstyrkan som används under arbetet.
– Män har oftast större muskelmassa än kvinnor, vilket innebär att kvinnorna behöver använda en större del av sin kapacitet i arbetet, säger Camilla Dahlqvist.

I studiens andra del provas en enklare mätmetod. De 50 som är med i detta försök får själva fästa en sensor på sin högra överarm för att mäta arbetsbelastningen under tre dagar.  
Forskarna har hört att många hotellstädare har fått kortare tider per rum och ökade beting, berättar Catarina Nordander, överläkare på Arbets- och miljömedicin.
– Då balanserar man på en slak lina, eftersom vi vet att städjobbet är belastande i sig. Arbete med armarna uppåt eller med ryggen framåtböjd är tungt. Att putsa, spreja och torka ger hög belastning på handlederna.

Resultatet från studien kommer troligen nästa år.
– Vi kommer då förhoppningsvis att kunna ge rekommendationer på flera plan. Det vi frågar oss redan nu är om det är nödvändigt att städa ensam så ofta eller om ledningen bör ge förutsättningar att jobba tillsammans, säger Catarina Nordander.
Annat som skulle kunna tas upp i rekommendationerna är att anställa fler, att se över möblering och att ha en bra företagshälsovård.
– För vissa yrkesgrupper rekommenderar vi hälsoundersökningar en gång om året. Ofta är det så att när man väl söker vård är det för sent. Jag tycker generellt att personal som har fysiskt belastande arbetsuppgifter ska undersökas regelbundet. Det är även bra för arbetsgivaren att få veta om arbetet är hållbart eller om folk slås ut, säger Catarina Nordander.

Om Arbets- och miljömedicin

Arbets- och miljömedicin forskar och utreder de som man misstänker har blivit sjuka på grund av dålig arbetsmiljö. Kliniken har hittills undersökt belastningen i 40 olika yrken.
Arbets- och miljömedicin har tidigare gjort en jämförelse mellan belastningen för städarna på två olika sjukhus. De städare som även hade andra uppgifter mådde mycket bättre än de som enbart städade.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här