Nyheter HÄLSA

De dansar för att undvika skador

Att städa hotellrum är tungt och ofta förknippat med skador. På Scandic no 25 i Göteborg värmer städpersonalen upp inför arbetspassen med dansgympa.

Publicerad 4 februari 2019
De dansar för att undvika skador
Fia Jonsson, Maria Lima, Inna Lenedenko och Habiba Krak gör dansgympa för att undvika skador. Foto: Julia Sjöberg

Arbetsdagen ska strax börja för städpersonalen på Scandic no 25. Fia Jonsson, Maria Lima, Inna Lenedenko och Habiba Krak plockar undan efter frukosten och samlas i en ring.

Fia knappar på sin telefon.
– Vad ska vi köra för musik i dag, bosniskt? Ukrainskt? Okej, nu kör vi.
Musiken börjar, en svängig blåsorkester med mycket bas fyller det lilla personalrummet. Tjejerna börjar röra sig i takt. De rullar axlar, sträcker armar och stretchar nackar samtidigt som de dansar.

Maria Lima Scandic no 25
Maria Lima. Foto: Julia Sjöberg

När låten tar slut ger de sig själva en snabb applåd.
– Så, nu är jag varm, säger Maria Lima och fläktar sig med handen. Sedan följer hon efter Inna Lenedenko och Habiba Krak, som redan sagt hej då och gett sig i väg mot hissen upp till hotellrummen.
– Jag med. Nu är musklerna mjuka och bra, säger Fia Jonsson och skakar på axlarna.

Hon är förtroendevald för Hotell- och restaurangfacket på hotellet och den som tog initiativet till att införa uppvärmningsdansen.
Målet är att förebygga arbetsskador, säger Fia Jonsson.
– Man är så stel på morgonen så det är lätt att göra sig illa då. Om man är varm går det bättre. Vi hade pratat om det länge, till slut satte jag upp en lapp och så körde vi.

Det är viktigt att alla kan vara med. Det går inte att köra aerobics liksom.

Fia Jonsson Scandic no 25
Fia Jonsson. Foto: Julia Sjöberg

Dansen får inte vara för tuff eller ta för mycket tid. En eller ett par låtar räcker, och det ska vara lagom snabb takt så att alla kan vara med.
Helst ska den som vill kunna sitta ner och dansa, säger Fia Jonsson.
– Vi har ju en del madamer här som är sextio plus. Det är viktigt att alla kan vara med. Det går inte att köra aerobics liksom. Sedan har de bråttom upp på rummen, så det gäller att vara här tidigt.

Johan Svensson, Scandic no 25
Johan Svensson. Foto: Julia Sjöberg

Innan de satte i gång kollade hotellchef Johan Svensson runt bland städpersonalen för att se om intresse fanns.
– Jag ville se om man ville göra det här. Det får ju inte vara något tvång. Men alla var intresserade.

Johan Svensson tycker att initiativet är jättebra.
– Det handlar om mer än att bara förebygga arbetsskador. Det handlar också om att komma i gång och få lite positiv energi. Man startar dagen tillsammans, bara det är jätteviktigt, säger han.

Innan Fia Jonsson ger sig upp på sin våning säger hon att hon gärna skulle vilja få i gång uppvärmning på hotellets andra avdelningar.
– Frukostpersonalen är med ibland när de hinner, och jag brukar tjata på kockarna. Det är så bra för kroppen att alla borde göra det.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Närmare åtal för dödsolycka

Två personer på Orsa rovdjurspark kan bli åtalade för dödsolyckan då en ung djurskötare miste livet. Det kan även bli aktuellt med böter för Grönklittsgruppen.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Närmare åtal för dödsolycka
En 18-årig djurskötare dog på Orsa rovdjurspark. Foto: Lena Cedervall/Mostphotos

För två år sedan dog en 18-årig djurskötare då han attackerades av björn på sin arbetsplats Orsa rovdjurspark. Nu har Gunnar Jonasson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, kommit ett steg närmare åtal i fallet.
– Jag hoppas kunna fatta beslut om det blir åtal före årsskiftet. Det gäller två personer som är misstänkta för arbetsmiljöbrott i form av grovt vållande till annans död. Dessutom kan det bli företagsbot för Grönklittsgruppen som äger parken, säger Gunnar Jonasson.

De två personerna är även misstänkta för grovt vållande av fara för annan. Det gäller de fyra personer, två vuxna och två barn, som befann sig tillsammans med djurskötaren i det hägn som skulle ha varit tomt.

Utredningen av olyckan är skickad på slutdelgivning till företaget, de misstänkta och deras advokater. De ska yttra sig om utredningen senast den 15 september, men kan begära uppskov.

Företagsbot kan tas ut om företaget inte har förebyggt brott, för att någon i ledande ställning har begått brott eller för att någon som haft ansvar för tillsyn inte har skött uppgiften.

Rovdjursparken har kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter tävling

Hallå där, Elias Larsson

Elias Larsson är hotellreceptionist på Radisson Blu i Malmö. Om en dryg vecka åker han till Kazan i Ryssland för att representera Sverige i Yrkes-VM för unga.

Publicerad 12 augusti 2019 Kommentera
Hallå där, Elias Larsson
Elias Larsson. Foto: Worldskills Sweden

Hur laddar du?
– Just nu är det finslipning på smådetaljer. Men det har varit mycket träning under året, det är många olika tävlingsmoment. Jag får en del träning i vardagen på jobbet, men tävlingsmomenten ska ju vara lite svårare. Det är mycket skriftligt, att göra bokningsförfrågningar eller att svara på gästkommentarer i sociala kanaler. Det har jag fått öva på.

Vad har du för förväntningar på tävlingen?
– Jag hoppas på medalj, självklart. Det hade varit jätteroligt. Men man vet ju inte, det är svårt att förutsäga hur det ska gå.

Vilka är dina styrkor?
– Det är nog ändå att jag ser gästerna, att jag gör så att de känner sig sedda. Det är något gästerna ofta uppskattar. Det är klart att det är svårare i den här tävlingssituationen där det ska vara väldigt strikt. Men jag tror att vi har hittat en bra balans för hur det ska komma fram.

Om tävlingen

  • Yrkes-VM, även kallat World Skills, är en tävling där unga under 23 år tävlar i yrkesskicklighet i olika grenar.
  • Tävlingen hålls vartannat år. I år arrangeras Yrkes-VM i Kazan i Ryssland 22-27 augusti.
  • Från hotell- och restaurangbranschen tävlar deltagare i servering, matlagning och hotellreception.
  • Det är UHR, där både HRF och Visita ingår, som utser tävlande från branschen.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 55 artiklar

Alla artiklar i temat (52 till)
Nyheter FUSKJAKT

Myndigheter vill ha lagändring mot fusk

Sedan i våras jobbar åtta myndigheter gemensamt mot olika former av fusk inom bland annat restaurangbranschen. Nu vill de få större möjligheter att dela information med varandra, säger Pia Bergman på Skatteverket.

Publicerad 8 augusti 2019 Kommentera
Myndigheter vill ha lagändring mot fusk
Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, Pia Bergman, vill att myndigheter får större möjligheter att dela information för att komma åt fusk. Foto: Colourbox, Jeanette Andersson

Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Arbetsmiljöverket, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten, Jämställdhetsmyndigheten och Polisen ingår sedan i våras i ett projekt mot osund konkurrens och fusk i fyra branscher. Förutom restaurang granskar man byggsektorn, bilverkstäder och skönhetssalonger.

– Det här är ett pilotår. Vi börjar i de branscher som är mest prioriterade, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Det man tidigare har sett är att företag som brister inom ett område, till exempel skatteinbetalningar, ofta gör det på fler, bland annat arbetsmiljö.

I dagsläget upplever myndigheterna att sekretesslagstiftningen försvårar arbetet med kontroller.

– Vi på Skatteverket är ju de som är mest ute på fältet, men vi har också hårdast sekretess. Så vi kan inte alltid dela med oss av det vi ser till exempelvis Migrationsverket eller Arbetsmiljöverket, säger Pia Bergman.

Myndigheterna har framfört till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som initierade projektet, att de vill se regeländringar.

– Vi måste kunna dela relevanta uppgifter. Det har gjorts en lagändring tidigare för att komma åt organiserad brottslighet: Lagen om uppgiftsskyldighet, som innebär att vissa myndigheter SKA lämna uppgifter till varandra inom vissa områden.

Ännu finns inga siffror över vad granskningen av restauranger lett till. Men Pia Bergman konstaterar att man upptäckt många myndighetsgemensamma problem.

– Restaurangbranschen är ju en bransch där det är känt, inte bara i Sverige, att det finns personal som inte syns i restaurangerna, som jobbar mer bakom. Förutom svartjobb handlar det om arbetsmiljö, brist på arbetstillstånd och fusk med olika former av bidrag.

Syftet med projektet är att minska den osunda konkurrensen.

– Det ska löna sig att vara schyst, både när det gäller samhällsansvar och mot sina arbetstagare. Vi vill få bort de aktörer som underminerar marknaden för alla näringsidkare som vill göra rätt för sig. De flesta kämpar som tusan för att göra ett bra jobb med schysta villkor. Om det finns 20 krogar på samma gata ska det vara den med bäst käk och service som vinner – inte den som har svart arbetskraft, säger Pia Bergman.

Fråga om jobbet.
76
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här