Tema: Städ Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Forskare granskar städsprejer

Rengöringssprejer blir ett allt vanligare arbetsredskap för städare. Nu ska forskare undersöka om sprejerna ökar risken för astma och lungskador.

Publicerad 20 november 2013
Forskare granskar städsprejer
Sprejer har blivit vanligare i städningen. Foto: Colourbox

Samtidigt som det har blivit vanligare med sprejer i städares arbetsmiljö går det att se tecken på att astma och lungskador ökar. I ett nytt projekt ska forskare vid Arbets- och miljömedicin i Lund och Göteborg undersöka om det finns något samband. Tester ska göras både i laboratorium och på arbetsplatser. Bland annat kommer forskarna att studera hälsotillståndet för en grupp städare sedan sprejerna tagits bort eller användandet minimerats.

Anders Gudmundsson, forskare i ergonomi- och aerosolteknik vid Lunds tekniska högskola, är projektledare. Han tycker att det är viktigt att ha med dem som arbetar med sprejerna.
– Vi hoppas på att få kontakt med städare och företag, och planerar att bjuda in till ett referensgruppsmöte. Som forskare vet jag mycket om partiklar, men inte lika mycket om städarnas verklighet.
Än så länge vet inte de svenska forskarna om sprejerna är skadliga, men det finns europeiska studier som visar att luftvägsbesvär ökar när sprejer används.

Under projektet kommer man även att syna hur ergonomin påverkas. Sprejflaskor kan vara mindre ansträngande att arbeta med och det är lättare att få rätt dos, men samtidigt finns det en risk för belastningsskador i händer och fingrar.

Efterlysning

Anders Gudmundsson vid Lunds tekniska högskola vill gärna komma i kontakt med städare och företag som skulle vara intresserade av att delta i studien.

Kontakta anders.gudmundsson@design.lth.se

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Hotellstädarnas villkor 57 artiklar

Alla artiklar i temat (54 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här